AUTÓSOK VIGYÁZAT! HA ilyen van az autójában nagy bírságot kaphat!

Hirdetés
AUTÓSOK VIGYÁZAT! HA ilyen van az autójában nagy bírságot kaphat!
Hirdetés

AUTÓSOK VIGYÁZAT! HA ilyen van az autójában giga bírságot kaphat!

A forgalomfigyelő autós kamerák egyre népszerűbbek Magyarországon is, de az erre vonatkozón  jogi szabályozás nem egészen egyértelmű./  Egy közlekedési baleset után felhasználhatod a felvételt a bíróságon, de akkor számolhatsz azzal, hogy az adatvédelmi hatóság fog megbüntetni\./

Hirdetés
A Pénzcentrum utánajárt, hogy az orosz példa alapján érdemes-e  forgalmat figyelő fedélzeti kamerát szereltetni az autónkba.

2015-ben Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint több mint 16 ezer közlekedési balesetet regisztráltak. Nagy szerencse, hogy az esetek többségében a balesetből eredően sem halál, sem súlyos sérülés nem következett be, de így is akadnak bőven tragédiák.

Anyagi kár szinte minden esetben keletkezik, abban az esetben, ha  a balesetnek voltak szemtanúi, egyszerűbb megállapítani, hogy ki volt a hibás, de ha senki nem látta az esetet, akkor egy fedélzeti kamera képe igazán hasznos lehet.

Hirdetés

Mire kell figyelni és mennyibe kerül?

5 és 90 ezer forintért is lehet fedélzeti kamerát vásárolni, a Pénzcentrum megkereste  a Media Markt- ot,annak megállapítására, hogy  milyen szempontok  alapján érdemes választani?

Az áruház képviselője elmondta, hogy 2014-ben  ezres nagyságrendben értékesítettek ilyen kamerákat, ezzel szemben már tavaly 60 százalékos bővülést tapasztaltak az értékesítési volumenben.

Az áruház véleménye szerint az számít jó kamerának, amely “Full HD”, vagyis 1920×1080-as felbontással rendelkezik, ugyanis  elengedhetetlen egy autós kameránál az ilyen képi részletesség,  mert a felvételeken csak így azonosíthatók egyértelműen egy adott forgalmi helyzetben a fontosabb információk. A termék kiválasztásánál a képi részletesség mellett még fontos szempont a kamera látószöge is. Gyakori a 90-120 fokos látószög az olcsóbb kategória esetében, de azt szokták javasolni, hogy válasszanak  inkább egy 140-170 fokos látószögű fedélzeti kamerát, mert sokkal  több információt szerezhetnek egy esetleges baleset körülményeiről ezek segítségével.

Hirdetés
A képernyő méretére vonatkozóan, az egy fontos szempont, hogy a kamerát  milyen járműbe szeretnénk beépíteni. Könnyebb kezelhetőséget biztosít egy nagyobb, érintőképernyős kamera, de a nagyobb készülékház a szélvédő felületéből nagyobb részt  takar ki, ezért ezt inkább  kamionokhoz és buszokhoz szokták ajánlani.

már nem csak a szenzorok érzékenysége ( hirtelen fényviszony változás vagy éjszakai vezetés közben jobb képminőséget biztosítanak),  és a méret változhat, a vásárlók már  találkozhatnak olyan  extra tulajdonságokkal, szolgáltatásokkal is, mint  a beépített GPS vevő, amivel a felvételen  az autó pontos helye és sebessége is rögzítésre kerül. Fontos megemlíteni, hogy a fedélzeti kamerák útvonaltervezésre és navigációra nem alkalmasak.

Megjelentek az olyan kiegészítő funkciók is a  GPS mellett, mint a kép stabilizátor, a baleseti ütközés irányának kijelzése, vagy a sávelhagyás figyelmeztetés. Vannak például már olyan  eszközök, amelyek képesek párhuzamosan kezelni két kamerajelet is, az autó előtti és mögötti tér történéseit is rögzítik.

Hirdetés
A látóterében történő változásokra reagálva a kamerák mozgásérzékelői képesek bekapcsolni és rögzíteni az eseményeket, abban az esetben is, ha nem tartózkodunk az autó közelében.

A készülékek rendelkeznek beépített akkumulátorral, ezek 10-20 perces üzemidőt biztosítanak általában, tehát a kamerák a gépjármű elektromos rendszerére támaszkodnak a folyamatos felvétel során.

Itthon ez teljesen legális?

Az autóba szerelhető fedélzeti kamerák hazai használatáról  többféle vélemény hangzott el  a Pénzcentrum kérdésére:

Gyulainé Dr Tóth Zsuzsa, a Magyar Autóklub jogi irodavezetője szerint:

„… egyetlen jogszabály sem tartalmaz kifejezetten a fedélzeti kamerák használatára vonatkozóan tiltást”

De felhívta a figyelmet arra, hogy annak, aki ilyen kamerát használ dedikált jogszabály hiányában több rendelkezést is be kell tartania. Példaként megemlítette a Polgári törvénykönyvet (Ptk) illetve az Információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényt (Info törvény).

Hirdetés

A Ptk. például  előírja:

Az Info törvény arról rendelkezik:

A Magyar Autóklub jogi irodavezetője szerint

 

Ez szinkronban van a Nemzeti Adatvédelmi Hatóság (NAIH) 2014-es ajánlásában foglaltakkal.

Hirdetés

 

Ebben Péterfalvi Attila a hatóság elnöke, arról ír  , hogy az ő tapasztalataik szerint a bíróság több esetben is elfogadta már bizonyítékként a személyiségi jogok megsértésével készült képfelvételeket polgári, és büntető ügyekben is.

A Pénzcentrum megkérdezett több, biztosítót is arról, hogy kárügyintézéskor elfogadnak-e ilyen típusú felvételeket, egyelőre csak  az Allianz Hungária válaszolt a megkeresésükre.

A kamera által rögzített felvétel jelenthet előnyt biztosítási ügyekben is, azonban a felvételek elfogadásának kérdése  minden esetben külön mérlegelés alá esik. Ha a felvétel egyértelműen alátámasztja az egyik vitás fél állítását vitatott ügy esetén, akkor a felvételt figyelembe tudja venni a biztosító, válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére Szőke Tamás, az Allianz igazgatója, de hozzáfűzte, , hogy a felvételeket fontos körültekintően kezelni, mert nagyon  könnyű megsérteni a személyiségi jogokat, külföldön a kamera használata pedig még  büntetéssel is járhat.

Hirdetés

Mielőtt bekapcsolt kamerával átlépnéd a határt

A Magyar Autóklubhoz fordult a külföldi utakkal kapcsolatban a Pénzcentrum, ahola következő választ kapták a  kérdésükre

„… az európai országok egy részében nincs szabályozva a fedélzeti kamera beszerelése, használata, ilyen például Horvátország, Szerbia, Olaszország. Ezekben az országokban   törvény nem tiltja, hogy beszereljék a kocsiba és felvételeket készítsenek. Ekkor is figyelembe kell venni azonban a személyes adatok védelmét, a személyiségi jogokat és általánosságban az adatvédelmi törvényt.”

Nagyon sok európai országban a szabályozás nem engedi meg fedélzeti kamera használatát adatvédelmi szempontok miatt. Ilyen országok például Svájc, Svédország és Portugália is, a Magyar Autóklub információi szerint.

Ausztriával külön  foglalkoznak,  azt írják, hogy:

 

Baleset esetén Ausztriában, nem adhat át magánszemély fedélzeti kamerával készített felvételeket a rendőrségnek, mert csak maga a rendőrség jogosult közúton , roppant szigorú feltételek mellett, digitális felvételeket, videót készíteni.

A Pénzcentrum senkit nem buzdít  arra, hogy bármely ország törvényei ellen vétsen, de vannak kiskapui az osztrák szabályozásnak az  információik szerint. Akkor nem szereltetik le a kamerát,  ha egy rendőr kérdőre von egy autóst, hogy a forgalmat miért rögzíti kamerával, és az autós azt válaszolja, hogy nem a forgalmat, hanem éppenséggel  a természetet fotózza, és eszébe sem  jutott nyilvánosságra hozni a felvételt.

 

FOrrás : penzcentrum.hu

2016. október 26. (szerda), 19:14

Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz kattints az alábbi gombra:

Hirdetés

Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célokat szolgál, célja, hogy átfogó képet adjon a közelmúlt eseményeiről, politikai elfogultságtól mentesen. Szerkesztőségünk számára fontos a különböző nézőpontok bemutatása és a tények hűséges közvetítése. Kiemeljük, hogy a cikk nem hordoz politikai célzatot, nem áll egyik vagy másik politikai erő oldalán, és nem nyújt jogi vagy egyéb személyre szabott tanácsokat. Olvasóink saját belátásuk szerint értelmezhetik az itt közölt információkat, és ennek megfelelően semmiféle felelősséget nem vállalunk az esetleges értelmezésekből eredő következményekért.

Hirdetés
Hirdetés

Cikkajánló

Mindenegyben blog
2024. szeptember 30. (hétfő), 15:19
Hirdetés

– Sokkoló hírt kaptunk – Gyászba borult az egész MAGYARORSZÁG!hatalmas név távozott közülünk!

– Sokkoló hírt kaptunk – Gyászba borult az egész MAGYARORSZÁG!hatalmas név távozott közülünk!

Ég veled, Beverly Hills-i zsaru! 76 évesen elhunyt John AshtonSzomorú hír rázta meg a filmvilágot: 76 éves korában...

Hirdetés
Mindenegyben blog
2024. szeptember 30. (hétfő), 07:02

1 perce érkezett! Rossz hír jött az őszi óraátállításról!

1 perce érkezett! Rossz hír jött az őszi óraátállításról!

Az óraátállítás hatásai és a felkészülés módszereiAz őszi óraátállítás október utolsó hétvégéjén történik meg, amikor...

Mindenegyben blog
2024. szeptember 30. (hétfő), 06:21

Fájdalmas fordulat jön az időjárásban, jövő héten akár már fagyhat is

Fájdalmas fordulat jön az időjárásban, jövő héten akár már fagyhat is

A héten jelentős lehűlésre és esőre kell számítanunk. A napos, száraz idő hétfőn még tart, de az évszakhoz képest...

Mindenegyben blog
2024. szeptember 30. (hétfő), 06:03

A Duna valóban kék! Nézd meg a Dráva torkolatának lélegzetelállító felvételét

A Duna valóban kék! Nézd meg a Dráva torkolatának lélegzetelállító felvételét

A „kétszínű” torkolat – Látványos légi felvételek a megáradt Körös és Tisza keveredésérőlÖtvös Sándor lenyűgöző...

Mindenegyben blog
2024. szeptember 29. (vasárnap), 16:47

Brutális időjárás vár ránk jövőhéten, ez csúnya lesz! – Magyarország

Brutális időjárás vár ránk jövőhéten, ez csúnya lesz! – Magyarország

Jövő héten újabb lehűlés várható: hűvösebb idő és eső érkezikAz eddig tapasztalt, az ilyenkor megszokottnál jóval...

Mindenegyben blog
2024. szeptember 29. (vasárnap), 14:34

Magyar Péter egy alkut ajánlott Orbán Viktornak.

Magyar Péter egy alkut ajánlott Orbán Viktornak.

Magyar Péter nem mindennapi ajánlatot tett Orbán Viktornak: „Áll az alku, Miniszterelnök úr?”szeptember 29-én, vasárnap...

Mindenegyben blog
2024. szeptember 29. (vasárnap), 14:15

Puskás Peti produkciója után Stohl András sírva fakadt: tökéletesen idézték meg fiatalon elhunyt barátját!

Puskás Peti produkciója után Stohl András sírva fakadt: tökéletesen idézték meg fiatalon elhunyt barátját!

Puskás Peti produkciója után Stohl András könnyekben tört ki: Tökéletesen idézte meg Kaszás AttilátA legutóbbi Sztárban...

Mindenegyben blog
2024. szeptember 29. (vasárnap), 13:25

Tilla kitálalt mi történt miután kiestek…ezt már nem vették a kamerák! Felháborító, hogy ilyen történik…

Tilla kitálalt mi történt miután kiestek…ezt már nem vették a kamerák! Felháborító, hogy ilyen történik…

Tilla kitálalt: Mi történt a kiesés után? Felháborító részletek derültek ki!Az Ázsia Expressz legutóbbi évadában Stohl...

Hirdetés
Hirdetés