FIGYELEM! A Te hiteledet is lenyelheti a bank! – Ez kell hozzá!

Hirdetés
FIGYELEM! A Te hiteledet is lenyelheti a bank! – Ez kell hozzá!
Hirdetés

A te hiteledet is lenyelheti a bank, csak ez kell hozzá

/A bankok mindent elkövetnek azért, hogy ügyfeleik a  hitelt biztosan visszafizessék, abban is érdekeltek ugyanakkor, hogy maximalizálják a bevételüket a  különböző pénzügyi termékek értékesítése által\./

Hirdetés
A hitelfedezeti biztosítások e két szándék metszéspontjában helyezkednek el., ezért szemléltetjük, hogy mire érdemes odafigyelni mindenképpen.

Annak jártunk utána a személyi kölcsön ajánlatokkal kapcsolatosan, hogy amikor hitelt szeretnél felvenni tőlük, a bankok milyen kiegészítő, más néven hitelfedezeti biztosítást szeretnének eladni neked.

Ezt szeretnék  rád sózni elsősorban

Magyarországon viszonylag alacsonynak mondható a hitelfedezeti biztosítás ismertsége, de  ez nagyon is jól ismert pénzügyi terméknek számít tőlünk nyugatabbra. Az a lényege ennek a terméknek, hogy egy alacsony havi díj ellenében hitel (a törlesztőrészletéhez viszonyítva),  egy biztosító vállalja, hogy kifizeti helyettünk a hitel törlesztőjét egy ideig bizonyos esetekben, de más esetekben előfordulhat, hogy  a teljes hiteltartozást is visszafizeti helyettünk.

Fontos kiemelni, hogy azt, hogy egy hitelfedezeti biztosításnak minek kell megfelelnie Magyarországon, sajnos semmilyen törvény vagy szabályozás nem írja elő. Ennek köszönhetően  igencsak jelentős eltérés lehet a különböző  bankok  hitelfedezeti biztosítás ( más néven hitelfedezeti védelem) ajánlatai között.

Hirdetés
Jogosan felmerülhet a kérdés,  hogy miért is van az, hogy jellemzően a bankok árulják ezt a biztosítási terméket? Természetesen azért, mert ezt a szolgáltatást az ügyfélnek akkor a legegyszerűbb eladni, amikor hitelt vesz fel, akkor meg főleg, amikor egy bankkal van éppen kapcsolatban.

Arra sincsenek egyértelmű szabályok, természetesen  a törvényi szabályozás hiányából adódóan, hogy mi ellen kell védjen egy-egy biztosítási kockázat.Például, ha  felvettél egy hitelt az „XY”  Banknál, ami mellé  még eladták neked a „Z” Biztosító hitelfedezeti biztosítást. Természetesen az alábbi érvek  miatt kötötted meg az adott biztosítást:

mert az eladásánál azt állították eladásnál neked a bankban:

Ha másfél évig fizeted  rendesen a hiteledet és a biztosításodat is (jellemzően a két díjat egyben kéri a bank), és  megszűnik a munkahelyed, ami miatt az utcára kerülsz, akkor  aláíratnak veled egy közös megegyezést,viszont  cserébe kapsz még két havi fizetést, ami természetesen egyébként nem járna. Arra számítasz, hogy a munka elvesztése miatt legalább a hitellel nem lesz problémád,  felhívod a biztosítódat, hogy akkor a törlesztrészleteidet most kezdjék is el fizetni. Ekkorjön a meglepetés, ugyanis kedvesen  közlik veled a telefonban, hogy csak olyan esetekben nyújtanak szolgáltatást a

Hirdetés

 

biztosításaink, ha  már legalább 60 napja tart a munkanélküliség, és most derül ki az is, hogy csak abban az esetben, ha  a munkáltató kezdeményezte az állásvesztést. Amikor telefonon keresztül vesszük tudomásul a meglepő információkat rögtön előkapjuk  a hiteldossziét, amit hitelfelvételkor még a bankban raktak nekünk össze szép gondosan  és kiderül a nagy igazság, , hogy valóban minden úgy van, ahogy a biztosító telefonos ügyintézője mondta most nekünk. Amikor megkötöttük a biztosítást erről nem tájékoztattak, és mi sem ültünk le otthon elolvasni minden nagy és apróbetűs részletet.

A példából is jól látszik, hogy pénzügyi termékek megvásárlása előtt roppant  fontos alaposan tájékozódni és elolvasni a szerződési feltételeket.

Lássuk mit ajánlanak  a hitelfedezeti biztosítások terén a bankok.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint 18,9 hónap Magyarországon a munkanélküliség átlagos tartama, bár az is igaz, hogy  nagyok lehetnek az eltérések regionálisan. Több mint egy éve keres munkát a munkanélküliek közel fele (49,5%), ez pedig  tartós munkanélküliségnek számít.

Hirdetés

Azt lenne elsősorban érdemes megbecsülni, hogy állásod elvesztése esetén mennyi időbe telne újra munkát találnod. Ez alapján tudod eldönteni, hogy egy-egy munkanélküliség kockázat a hitelfedezeti biztosításban mennyire számít jó ajánlatnak, azaz mennyit  érhet meg neked az, hogy mondjuk fél évig fedezve van a hiteled törlesztőrészlete, a  harmadik hónap után.

Cofidis

Ügyfelei részére a Cofidis három fajta biztosítási csomagot kínál. Az egyik kizárólag  halálesetre nyújt fedezetet, viszont akkor a teljes hitelt visszafizeti a banknak. Ez a szolgáltatás csak  1 253 forint havonta egy  egymillió forintos hitelösszeg és 60 hónapos futamidő mellett.

Van még két másik csomagjuk is, az egyiket például csak nyugdíjas ügyfeleknek ajánlják,míg  a másik pedig egy igen  komplex védelmet nyújt munkanélküliség, betegség és rokkantság esetén is.

Az a főszabály érvényesül itt is hogy kisebb baj esetén, mint  az állásvesztés és a betegség, a törlesztőrészletet fizeti ki egy bizonyos  ideig, míg rokkantság vagy halál esetében a biztosító a teljes fennmaradó tartozást fizeti ki.

Hirdetés

Csak a nagyobb összegű hitelekhez választhatóak a havi díjas csomagok, míg kisebb összegű ajánlatuk esetében nem a törlesztőrészlet nő, hanem a futamidő , mégpedig eléggé radikálisan.

Budapest Bank

A Budapest Bank termékei között is szerepel  megoldás idősebb ügyfelek részére is, de 1 millió forintos hitelösszeg esetén az alap ajánlatuk havi  3 ezer forintba kerül. Ennek cserébe a biztosító  halál vagy rokkantság esetén nemcsak a fennmaradó összeget téríti, hanem a biztosítottnak vagy örököseinek a hitelből már visszafizetett tőkerészt is megtéríti.

 

Szintén hasonló elgondolásra van  építve a másik biztosítási termék, amely  munkanélküliség vagy betegség esetén a banknak szintén nem csak a törlesztőrészletet fizeti a biztosító, hanem , mintegy jövedelempótló elemként , még egy  ezzel megegyező összeget utal a biztosítottnak is.

Erste Bank

Az Erste Bank egy olyan biztosítást kínál a  személyi kölcsöne mellé, amely megfizeti a törlesztőrészleteket a biztosított munkanélkülisége és keresőképtelensége (betegség) esetén, halál esetén pedig kifizeti a fennmaradó összeget a hitelből.

Hirdetés
Ennek díja az egymillió forintos hitelösszegnél, havonta 1.620 forint.

OTP Bank

Új személyi kölcsönhöz az OTP Banknál két fajta biztosítást lehet igényelni. Itt is az egyik csak halálesetre és balesetből eredő rokkantságra terjed ki,  a másik csomag pedig még ezen túl fizet munkanélküliség és tartós táppénz esetén is. Mindössze kilencszáz forint az olcsóbb biztosítási csomag havi díja, míg kétezer forint a komplexebb  csomagé, természetesen akkor, ha  maradunk az egymillió forintos hitelösszeg és szintén  60 hónapos futamidő párosításnál.

 

CIB Bank

A CIB Banknál a  személyi kölcsönhöz köthető hitelfedezeti biztosítás:  halál, rokkantság, munkanélküliség és keresőképtelenség esetén nyújt védelmet, az  ára havi  1.560 forint, szintén  az egymillió forintos hitelösszeget és a 60 hónapos futamidőt alapul véve.

Provident

A Providentnél egy olyan csomag választható, amely egyszerre hosszabbítja meg a hiteltől való elállási időt, és halál esetén kifizeti a teljes hitelösszeget, ráadásul tartalmaz még egy baleset- és életbiztosítási elemet is.

Cetelem

A Cetelemnél szintén van megoldás nyugdíjas ügyfelek részére, de két csomagot árulnak alapvetően.

Hirdetés
A komplexebb csomagjuk haláleset, rokkantság, betegség és munkanélküliség esetén nyújt szolgáltatást,  az egyszerűbb csomag viszont ugyanezekre nyújt fedezetet, kivéve a munkanélküliséget. Így az olcsóbb csomag 1.189 forintba,míg a drágább  1.900 forintba kerül.

Akkor veszem gyorsan megveszem  a legolcsóbbat!

Ezt viszont egyáltalán nem javasoljuk. Az a lényeg, hogy pontosan, minden részletre kiterjedően   meg kell érteni, hogy az adott bank mire kínál biztosítást és neked mire lehet szükséged reálisan. Ha például vállalkozó vagy, akkor bizony egy munkanélküliség biztosítással semmit nem tudsz kezdeni, természetesen  meg tudod kötni és lehet fizetni a semmiért.

Ha alkalmazott jogviszonyban  vagy,akkor  érdemes nagyon alaposan megnézni, hogy milyen esetekben fizet  a munkanélküliség, ugyanakkor azt is érdemes megérdeklődni, hogy jár-e neked is a  szabadon elkölthető szolgáltatás, vagy csak a banknak növeled ezzel is a számláját.

 

Végül pedig, de nem utolsó sorban érdemes feltenni a kérdést, hogy egyáltalán szükséged van-e egy ilyen biztosításra. Arra a következtetésre is juthatsz, hogy akkor is ki tudsz fizetni húsz- vagy harmincezer forintot, ha épp nincs munkád. Viszont  ebben az esetben érdemes megnézni, hogy milyen életbiztosítási ajánlatok közül lehet  választani például  közvetlenül egy biztosítótól, mert az is könnyen előfordulhat, hogy így olcsóbban lehet  biztosítást kötni, mint ha  egy bankfiókban vagy egy pénzügyi közvetítőnél  kötöd ezt meg és esetleges probléma esetén is jobb megoldást nyújt.

Forrás : penzcentrum.hu

 
 
Ha tetszett a cikk, kérjük oszd meg, hogy mások is láthassák!

2016. augusztus 02. (kedd), 16:42

Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz kattints az alábbi gombra:

Hirdetés

Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célokat szolgál, célja, hogy átfogó képet adjon a közelmúlt eseményeiről, politikai elfogultságtól mentesen. Szerkesztőségünk számára fontos a különböző nézőpontok bemutatása és a tények hűséges közvetítése. Kiemeljük, hogy a cikk nem hordoz politikai célzatot, nem áll egyik vagy másik politikai erő oldalán, és nem nyújt jogi vagy egyéb személyre szabott tanácsokat. Olvasóink saját belátásuk szerint értelmezhetik az itt közölt információkat, és ennek megfelelően semmiféle felelősséget nem vállalunk az esetleges értelmezésekből eredő következményekért.

Hirdetés
Hirdetés

Cikkajánló

Mindenegyben blog
2024. szeptember 29. (vasárnap), 16:47
Hirdetés

Brutális időjárás vár ránk jövőhéten, ez csúnya lesz! – Magyarország

Brutális időjárás vár ránk jövőhéten, ez csúnya lesz! – Magyarország

Jövő héten újabb lehűlés várható: hűvösebb idő és eső érkezikAz eddig tapasztalt, az ilyenkor megszokottnál jóval...

Hirdetés
Mindenegyben blog
2024. szeptember 29. (vasárnap), 14:34

Magyar Péter egy alkut ajánlott Orbán Viktornak.

Magyar Péter egy alkut ajánlott Orbán Viktornak.

Magyar Péter nem mindennapi ajánlatot tett Orbán Viktornak: „Áll az alku, Miniszterelnök úr?”szeptember 29-én, vasárnap...

Mindenegyben blog
2024. szeptember 29. (vasárnap), 14:15

Puskás Peti produkciója után Stohl András sírva fakadt: tökéletesen idézték meg fiatalon elhunyt barátját!

Puskás Peti produkciója után Stohl András sírva fakadt: tökéletesen idézték meg fiatalon elhunyt barátját!

Puskás Peti produkciója után Stohl András könnyekben tört ki: Tökéletesen idézte meg Kaszás AttilátA legutóbbi Sztárban...

Mindenegyben blog
2024. szeptember 29. (vasárnap), 13:25

Tilla kitálalt mi történt miután kiestek…ezt már nem vették a kamerák! Felháborító, hogy ilyen történik…

Tilla kitálalt mi történt miután kiestek…ezt már nem vették a kamerák! Felháborító, hogy ilyen történik…

Tilla kitálalt: Mi történt a kiesés után? Felháborító részletek derültek ki!Az Ázsia Expressz legutóbbi évadában Stohl...

Mindenegyben blog
2024. szeptember 29. (vasárnap), 12:46

Szívszorító vallomás!Megszólalt a testvére: így teltek Karsai Dániel utolsó órái

Szívszorító vallomás!Megszólalt a testvére: így teltek Karsai Dániel utolsó órái

Elfogyott a levegő, már nem tudták megmenteni: ezért halt meg Karsai DánielSzombaton, 47 éves korában elhunyt Karsai...

Mindenegyben blog
2024. szeptember 29. (vasárnap), 06:48

Peter Srámek teljesen összetört, óriási csalódás érte

Peter Srámek teljesen összetört, óriási csalódás érte

Peter Srámek: A tehetség, aki a színpadon tündököl, de a szerelemben nincs szerencséjeA Sztárban Sztár All Stars egyik...

Mindenegyben blog
2024. szeptember 29. (vasárnap), 06:07

Előkerült az utolsó interjú: megrázó, amit akkor mondott Karsai Dániel

Előkerült az utolsó interjú: megrázó, amit akkor mondott Karsai Dániel

Előkerült az utolsó interjú: megrázó, amit akkor mondott Karsai Dániel  Gyász: Elhunyt Karsai Dániel...

Mindenegyben blog
2024. szeptember 29. (vasárnap), 05:35

Meghalt Karsai Dániel

Meghalt Karsai Dániel

Gyász: Elhunyt Karsai Dániel alkotmányjogászSzombat este, több mint hároméves küzdelem után elhunyt Karsai Dániel...

Hirdetés
Hirdetés