Hatalmasat változik az életünk holnaptól!17 nagyon fontos változás lép életbe! Szinte mindegyik érinteni fogja önt is! Mutatjuk mindegyiket részletesen!

Hirdetés
Hatalmasat változik az életünk holnaptól!17 nagyon fontos változás lép életbe! Szinte mindegyik érinteni fogja önt is! Mutatjuk mindegyiket részletesen!
Hirdetés

1.Újabb áfa csökkenések jönnek!/2018 január 1\-jétől 27\-ről 5 százalékra csökken a fogyasztási célú halak és a házi sertés vágási melléktermékek, belsőségek áfakulcsa, ezért olcsóbbá válhat például a zsírszalonna és a máj is\./

Hirdetés
Az internet-hozzáférési szolgáltatásra vonatkozó kulcs 18-ról 5 százalékra változik , ennek a lépésnek köszönhetően számításai szerint mintegy 22 milliárd forintot hagy a lakosságnál és a vállalkozásoknál az NGM .

Azt is bejelentették a szolgáltatók, hogy az áfacsökkentést teljes mértékben érvényesítik a digitális jólét program keretében kínált csomagoknál.

Egy korábban elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően, keddtől az éttermi szolgáltatások adókulcsa a jelenlegi 18-ról szintén 5 százalékra csökkennek. Bevezetésre kerül a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást, ettől 11,4 milliárd forint plusz bevételt vár az NGM.

Bővül az 5 százalékos, kedvezményes áfakulcs alá sorolt-, vakokat és gyengénlátókat segítő eszközöknek a köre is.

2.Tovább nőhetnek a fizetések.

A kormán tovább csökkenti a munkabér közterhét, így a 2016. novemberében aláírt hatéves bérmegállapodásnak az eredményekén, 2018. januárjától a munkabérekre rakodó szociális hozzájárulási adó (szocho) 19,5 százalékra csökken az NGM számításai szerint ez a munkaadóknál közel 200 milliárd forintot hagy , és a kormány számításai szerint ezt ráfordíthatják a béremelésekre.

Hirdetés

Emelkednek a kötelező legkisebb bérek: így a minimálbér 8 százalékkal, 138 ezer forintra, é a szakmunkás garantált bérminimum pedig 12 százalékkal, 180 500 forintra nő . A családi adókedvezmény nélkül számolva az előbbi – – havi nettó 91 770 forintos, az utóbbi 123 643 forintos nettó bért jelent.

Több mint 140 ezer munkavállalót érint, hogy átlagosan 30 százalékos béremelés lesz az NFM tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó egyes többségi állami tulajdonú gazdasági társaságoknál 2017 és 2019 között, ami. Átlagosan 12 százalék a 2018-as béremelés mértéke.A minimálbér emelkedésének köszönhetően 2018-ban nő a gyermekgondozási díj, és a diplomás gyed összege is, ez utóbbit az érintettek már a kisgyermek kétéves koráig vehetik igénybe. 2018-ban a gyed maximális összege eléri a bruttó 193 200 forintot, a diplomás gyed esetében az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 96 600 forintra, míg a mesterképzésben résztvevőknél 126 350 forintra emelkedik.2018-tól a korábbiakhoz képest már több élethelyzetben is jogosult lehet a csecsemőgondozási díjra (csed) a vér szerinti apa.

3.A táppénz maximális napi összege 2018-ban 9 180 forint lesz.

Januártól 19,5 százalékra csökken a kifizetőt terhelő ekho mértéke. Ezután nem kell a kifizetőnek ekhót fizetnie a hivatásos sportolónak az e foglalkozása ellenértékeként juttatott bevétel után.

Hirdetés

4.Hatalmasat változik az eljárásjog.Több mint 50 év után egy új perrendtartási kódex lép hatályba, de 2018. január 1-jétől kell alkalmazni a közigazgatási perrendtartás és az általános közigazgatási rendtartás is.Változik az adóeljárás és a nemzetközi magánjog szabályozása is , és új törvényben kaptak helye az ügyvédi tevékenységre vonatkozó előírások is.

5.Örülhetnek az autósok2018-ban változatlan marad az autópálya matricák ára, és újabb szakaszokkal bővül a magyarországi fizetős sztrádahálózat. Ugyanis 2018. január 1-jétől két új szakasz kerül be a rendszerbe: az M85-ös Csornát elkerülő második szakasza és az M35-ös Debrecen utáni folytatásának első üteme.A korábbi bejelentés változatlan áron maradnak a vonatjegyek és a távolsági buszokra szóló jegyek, sőt a balatoni kompok árai is .Teljesül a z autósok régi vágya , mert a használati jogosultság ezentúl az autópályára hajtva még egy órán belül megvásárolható lesz, továbbá változik számos pótdíjfizetésre vonatkozó előírás teljesen ügyfélbarát módon, a nyártól kezdve pedig a motorosok már vehetnek kedvezményes havi matricát is.A jövedéki adó szintje nem változik az üzemanyagáraknál sem. A NAV közleménye szerint az utolsó negyedében hordónként 60,6 dollár volt az átlagár – az előző negyedévben is 50 dollár felett volt, ezért nem lesz adóváltozás.

Hirdetés

6.Kissé vonzóbb lesz a cafeteria.A cafeteria is változik 2018-tól több részletében is. Megjelenik új elemként a diákhitel-törlesztési támogatás, amely adómentesen adható a törlesztőrészlet erejéig, de legfeljebb havi 27 600 forintig, és igazolnia kell a munkavállalónak a hitel fennállását, és a havi törlesztések teljesítését is.Az albérlet-támogatás, a mobilitási lakhatási támogatás, határozott idejű munkaszerződés mellett is igénybe vehető 2018-tól , emellett emelkednek még a kedvezményességet biztosító összeghatárok is. Így például a foglalkoztatás első két évében a minimálbér 60 százalékáig, azaz 83 ezer forintig lesz adómentes ez a juttatás.

Az egyes meghatározott juttatásoknál pedig, a munkáltatói terhek 43 ,66-ról 40,71 százalékra csökkennek : ide tartozik az Erzsébet-utalvány, a munkahelyi étkeztetés, a helyi bérlet, az iskolakezdési támogatás, az ajándékutalvány, valamint az egészség-és nyugdíjpénztári hozzájárulás.34,22 százalékosak maradnak 450 ezer forintig a készpénzes cafeteria -kifizetés, a Széchenyi pihenő (Szép) kártyán adható juttatások közterhei, efelett pedig már 40,71 százalékos közteherrel kell számolni.

7.Így járnak a nyugdíjasok.Folyatódik a korhatáremelés az öregségi nyugdíjasoknál: 2018-ban 63,5 év lesz a korhatár , a folyamat a 65 év eléréséig tart 2020-ban.

Hirdetés
Idén az 1954-ben születettek mehetnek majd nyugdíjba.

A költségvetési törvény alapján az általános nyugdíjemelés 3%-os, de ezután is 28 500 forint marad az öregségi nyugdíjminimum.2018 január 1-től igényelhető a művészjáradék, ennek az adó- és járulékmentes juttatásnak az összege 121 125 forint lesz. Azok a 65. életévüket betöltött művészek kérhetik majd ezt az ellátást, akik részesültek a törvényben meghatározott díjakban. Március 1-jétől jár a megítélt művészjáradék, és visszamenőlegesen nem adható a későbbi igénylőknek.

8.Olcsóbb lesz a lakáskiadás.Jobban járnak 2018-ban a hosszú távra ingatlan bérbeadók, mert nem kell ingatlan bérbeadásból származó 1 millió forintot meghaladó jövedelme után 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) fizetnie már senkinek.Ezentúl a szálláshely-szolgáltatók : -a tételes átalányadót már három lakásig vagy üdülőig választhatják. Itt is minimális a fizetendő adó: szobánként évi 38 400 forint. Közel hárommilliárd forintot hagy a lakáskiadóknál ez az intézkedés, amelynek köszönhetően a várakozások szerint nőhet a legális lakáskiadás aránya.

9.Egyházi egy százalék.Ugyancsak módosították az egyházaknak az szja-ból felajánlható 1 százalékot érintő eljárásrendet, ennek köszönhetően a keddet követően történő rendelkezés esetében az adó 1 százalékát minden évben automatikusan elutalja a NAV a kedvezményezett egyháznak mindaddig, amíg az adózó a nyilatkozatot vissza nem vonja.

Hirdetés

10.Újabb változás jön a sárga csekkeknél.A Magyar Posta Zrt. a postai csekkbefizetéseknél pénzmosás megelőzéssel kapcsolatos feladatai változnak: az ügyfelek okmányok nélkül fizethetik be csekkjeiket 300 ezer forintig bankkártyás csekkbefizetéssel, adó-, illeték- és bírságcsekkek és áru, szolgáltatás ellenértékének megfizetése esetén. Efölött az összeg fölött már szükség lesz a személyes okmányok bemutatására. Nincs szükség adatrögzítésre, és a posta nem kéri az okmányok bemutatását sem, ha az ügyfél bankkártyával fizeti ki a sárga és fehér csekkjeit.

11.Kevesebb taxi maradhat az utakon-Csak 10 évesnél fiatalabb autóval lehet taxizni januártól, természetesen miután lejár a 2015-ös kormányrendeletben meghatározott türelmi idő. 2018 elejétől az új előírások szerint csak két oldalon két-két ajtós, légkondicionált gépkocsival nyújtható taxiszolgáltatás. Az Euro III környezetvédelmi besorolásba, illetve az elektromos motorral közlekedőkre vonatkozik, a tízéves korhatár. Csak 7 évnél fiatalabb gépkocsikra adhatnak taxiengedélyt. az Euro IV-es besorolású motorral felszereltek esetében. Szerepel az is a z autókra vonatkozó műszaki előírások között, hogy például csak olyan autóval lehet taxizni, amelynek a mintázat magassága a három millimétert eléri, gumiabroncsainak teljes futófelületén.

Hirdetés

12.Termékdíj-csökkenés érkezikFelezik a napelemekre kivetett termékdíjat a napelemes energiatermelő rendszereket telepítőknek, az eddigi kilogrammonkénti 114 forint helyett már csupán 57 forintot kell fizetniük.

13.Könnyebb lesz a kkv-k élete.2018 januárjától bevezetik Garantiqa Hitelgarancia Zrt, nél kezességvállalási folyamatoknál az úgynevezett portfóliógaranciát , a kkv-k számára ez jó hír

14.Katázhatnak az ügyvédi irodák is .Ezentúl a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) szerinti adózást az ügyvédi irodák is választhatják. A főállású kisadózók által figyelembe vehető ellátási alap pedig havi 94,4 ezer forintra emelkedik , a magasabb összegű tételes adó fizetésénél, 158,4 ezer forintra nő. 13 százalékra csökken a kisvállalati adó (kiva) mértéke .A gazdálkodó szervezetek január 1-je után már csak elektronikus úton, a Cégkapun keresztül tarthatják a kapcsolatot az állammal, és ezen keresztül kell majd benyújtaniuk a bevallásaikat is.

Drágul a szódavíz.Véget ér a visszaváltható patronok kora 2018 január elsejétől , derül ki a répcelaki szénsavtermelő vállalkozás, a Liss Kft közleményéből. Helyette eldobható patron lesz vásárolható, természetesen drágábban. Az eddigi tízdarabos doboz a vásárlás helyétől függően 312-400 forintba került,ezentúl 999-1250 forint lesz.

15.Ritkábban jön a kéményseprő.A kötelező kéményellenőrzést eltörölte a parlament, így január 1-től évente vagy kétévente továbbra is ingyenesen, a nekik megfelelő időpontban maguk igényelhetik a kéményellenőrzést az egylakásos épületek (családi házak) tulajdonosai az általuk használt tüzelő- fűtőberendezés fajtájától függően.A lakossági körön kívüli ingatlanok , azaz egyéni vagy társas vállalkozások székhelyeként, telephelyeként vagy fióktelephelyként bejegyzett ingatlanoknál a vizsgálat díjfizetés ellenében történik.

16.Andy Vajna tévécsatornája nevet váltA Chili TV januártól új néven , a TV2 Csoport főzőcsatornája, LiChi TV néven működik tovább, azért, hogy a névvita ügyében eleget tegyen a bíróság nemrég jogerőssé vált határozatának.Megszűnik a C8 csatorna, a helyét a Spektrum Home veszi át. Január 1-jével 24 órás sugárzásra tér át a Minimax gyerekcsatorna.

17. Jön az első ingyenes nyelvvizsga2018. január elsejétől a kormány megtéríti minden 35 év alatti fiatalnak az első nyelvvizsga díját, még abban az esetben is, ha már rendelkezik, akár több nyelvvizsgával. Ösztönözni szeretnék a fiatalokat a maximum 34,5 ezer forintos, a minimálbér negyedével felérő támogatással azért, hogy “ne álljanak meg egy nyelvvizsgánál, menjenek tovább”, tanuljanak további nyelveket. A kormány a visszatérítésre: 2018-ban 2 milliárd 788 millió, 2019-ben 3 milliárd 66 millió, míg 2020-ban 3 milliárd 372 millió forintot határozott meg.napi.hu

2018. január 01. (hétfő), 22:18

Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz kattints az alábbi gombra:

Hirdetés

Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célokat szolgál, célja, hogy átfogó képet adjon a közelmúlt eseményeiről, politikai elfogultságtól mentesen. Szerkesztőségünk számára fontos a különböző nézőpontok bemutatása és a tények hűséges közvetítése. Kiemeljük, hogy a cikk nem hordoz politikai célzatot, nem áll egyik vagy másik politikai erő oldalán, és nem nyújt jogi vagy egyéb személyre szabott tanácsokat. Olvasóink saját belátásuk szerint értelmezhetik az itt közölt információkat, és ennek megfelelően semmiféle felelősséget nem vállalunk az esetleges értelmezésekből eredő következményekért.

Hirdetés
Hirdetés

Cikkajánló

Mindenegyben blog
2024. október 27. (vasárnap), 12:39
Hirdetés

Botrány a Dancing with the Stars műsorában: Tóth Gabi és Papp Máté Bence fergeteges produkciója után meg kellett szakítani a műsort!?

Botrány a Dancing with the Stars műsorában: Tóth Gabi és Papp Máté Bence fergeteges produkciója után meg kellett szakítani a műsort!?

Botrány a Dancing with the Stars műsorában: Tóth Gabi és Papp Máté Bence  fergeteges produkciója után meg kellett...

Hirdetés
Mindenegyben blog
2024. október 27. (vasárnap), 09:07

Örök nyugalomra helyezték Karsai Dániel,így búcsúztak tőle⏬️ - videó

Örök nyugalomra helyezték Karsai Dániel,így búcsúztak tőle⏬️ - videó

Végső búcsú Karsai Dánieltől: Küzdelme az eutanázia jogáért örökre velünk maradKarsai Dániel alkotmányjogász, aki...

Mindenegyben blog
2024. október 27. (vasárnap), 07:19

Világszenzáció!Egy út, ami a tenger alá vezet. Ha meglátod mit rejt valójában, elakad a lélegzeted!

Világszenzáció!Egy út, ami a tenger alá vezet. Ha meglátod mit rejt valójában, elakad a lélegzeted!

Az Øresund: A Svédország és Dánia Közötti Mérnöki CsodaAz Øresund híd-alagút rendszer, amely a svédországi Malmö-t köti...

Mindenegyben blog
2024. október 26. (szombat), 20:18

Itt a téli előrejelzés: Pontosan ezen a napon érkezik a sokáig tartó nagy fagy

Itt a téli előrejelzés: Pontosan ezen a napon érkezik a sokáig tartó nagy fagy

Téli előrejelzés: Hosszú fagyos időszak vár ránk, pontos dátummal érkezik a hidegAz idei téli időjárás előrejelzése...

Mindenegyben blog
2024. október 26. (szombat), 19:56

1perce érkezett! – Tragikus hírt kaptunk reggelre– Gyászba borult az egész MAGYARORSZÁG!hatalmas név távozott közülünk!

1perce érkezett! – Tragikus hírt kaptunk reggelre– Gyászba borult az egész MAGYARORSZÁG!hatalmas név távozott közülünk!

Gyász: Elhunyt Dózsa Imre, a Magyar Állami Operaház legendás táncművésze83 éves korában elhunyt Dózsa Imre Kossuth- és...

Mindenegyben blog
2024. október 26. (szombat), 18:52

Sokkoló videó:: Babával a hátán 47 km/h-val repesztett a rolleres Budaörsön!

Sokkoló videó:: Babával a hátán 47 km/h-val repesztett a rolleres Budaörsön!

Megdöbbentő videó: 47 km/h sebességgel száguldott Budaörsön egy babával a hátán az elektromos rolleresA Budaörsön...

Mindenegyben blog
2024. október 26. (szombat), 17:45

Belehalt a fájdalomba a buszban felejtett Inez édesapja: Egy családot összetört a tragédia

Belehalt a fájdalomba a buszban felejtett Inez édesapja: Egy családot összetört a tragédia

Belehalt a fájdalomba a buszban felejtett Inez édesapja: Egy családot összetört a tragédiaAz országot megrázta a...

Mindenegyben blog
2024. október 26. (szombat), 17:01

Új KRESZ változás : Külön jelzést kapnak az idősek az utakon.

Új KRESZ változás : Külön jelzést kapnak az idősek az utakon.

Az új KRESZ-változás védené az idősebb járművezetőket – Matricát kapnának az idős sofőrökAz új KRESZ-javaslat célja,...

Hirdetés
Hirdetés