Hova lett Magyarország aranytartaléka?

Hirdetés
Hova lett Magyarország aranytartaléka?
Hirdetés

Hova lett az országunk aranytartaléka, mely mára 150–200 tonna aranyrudat tenne ki?.

Nem ezt kerestem, és erre találtam rá az interneten barangolva. /Az írás két évvel ezelőtti, de amint mondani szokták, újszülöttnek minden vicc új\./

Hirdetés
Ezt az írást nem ismertem, és úgy gondoltam, talán nem érdektelen ismét felhívni a honfitársaink figyelmét erre az elképesztő történetre! Sajnos van másik, amint egy-egy ilyen történetre fény derül, néhány napig megy a sajtópolémia, amikor is előkerül az előzőnél is hajmeresztőbb történet, és a mókuskerék forog velünk tovább!

Következzék tehát a két évvel ezelőtti írás:

„A Nemzetközi Valutaalap legfrissebb jelentése szerint régiós versenytársaink jegybankjai átlagosan negyvenszer több aranykészlettel rendelkeznek, mint a Magyar Nemzeti Bank, amely 1990-ben váltotta pénzre aranytartaléka zömét, mintegy 62 tonnányi aranyrudat.

Hirdetés

Mára szinte csak a legszegényebb afrikai országoknak van kevesebb aranytartaléka, mint Magyarországnak, annak ellenére, hogy a nemesfém ára az egekben jár, bármikor beváltható, és a legkevésbé kockázatos befektetési eszköz.

A kelet-közép-európai államok közül Magyarországnak kirívóan kevés az aranytartaléka, az új uniós tagállamokhoz képest az eltérés hozzávetőlegesen négyszeres – derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) áprilisi statisztikáiból.
Hirdetés
Hazánknak ötször kisebb az aranytartaléka, mint a visegrádi országoknak, a régió országaihoz képest tekintetében a különbség csaknem negyvenszeres.
 
Az IMF rangsorában mindössze a 82. helyen állunk a 100 országot tömörítő listán, utánunk jórészt már csak kisebb fejlődő országok következnek. Térségünkben a legtöbb arany a román és a lengyel jegybankban van, országonként 103 tonnányi készlettel, a középmezőnyben pedig Szlovákia és Bulgária áll 35-40 tonnával.
 
A magyar 3,1 tonnás készlet eltörpül még a cseh, szerb, lett és litván tartalékokhoz képest is. A különbség oka, mint arról már korábban beszámoltunk, hogy a jegybank 1990-es döntése értelmében az addigi 65 tonnás aranykészletet rövid idő alatt szinte teljes egészében értékesítették.
 
Hirdetés
 
A minimális szintre csökkentés Surányi György (képünkön) jegybankelnöksége alatt következett be, ekkor főleg dollárt vásároltak az unciánként 370 dolláros áron eladott aranyért. A jegybank a lépést az akkori nemzetközi tendenciákkal magyarázta, és arra hivatkozott, hogy az arany hozama jóval kisebb, mint az érte kapott devizáé.
 
Később az amerikai valuta értékének romlása miatt a jegybank fokozatosan áttért a dollárról az euró-alapú tartalékokra, így védekezve a dollár árfolyamcsökkenéséből adódó veszteségek ellen. Szakértők szerint az eladás csak rövid távon hozhatott pozitív eredményt, középtávon azonban – az arany drágulása miatt – több milliárd dolláros veszteséget okozott.
 
A 62 tonna eladott arany akkori és mostani ára között unciánként 520 dollár a különbség, vagyis jóval több, mint a dupláját érné most a készlet. Az eladás azonban nem csak az árfolyam-különbözet miatt, hanem azért is hibás döntésnek számít, mert az egyes országok a stabilitás és az értékálló biztonság miatt döntenek az aranybefektetések mellett.
Hirdetés
Az arany értéke ugyanis abban rejlik, hogy a külföldi értékpapíroknál lényegesen kevesebb kockázatot rejt, és vészhelyzet esetén bármikor készpénzzé váltható, sőt kölcsön felvételekor fedezetként is szolgálhat.
 
Az aranytartalékok eladása stratégiailag átgondolatlan döntés volt: a nemesfém szerepét mutatja, hogy amióta a dollár, mint globális fizetőeszköz egyre gyengébb lábakon áll, az arany ára az egekbe szökik – fogalmazott lapunknak Bogár László közgazdászprofesszor. Az egyetemi tanár szerint a veszteség megértéséhez a nemzetközi valutáris rendszer történetéhez kell visszanyúlni.
 
A világpénz 1920-ig gyakorlatilag tisztán az aranyon alapult, majd ezt a szerepkört átvette az arany és a legfontosabb valuták együttes kosara. A második világháború után a Bretton Woods-i egyezmény értelmében a dollár lett a globális fizetőeszköz, amelynek értékét az aranyhoz fix árfolyamon rögzítették.
Hirdetés
 
Ez a rendszer a vietnami háború túlköltekezése miatt az amerikai fizetőeszköz megroppanásával véget ért: Nixon elnök 1971-ben hivatalosan is elismerte, hogy közvetlenül már nem váltható át a dollár aranyra.
 
Bogár László szerint a dollár túlértékeltsége és az olajválság is közrejátszott abban, hogy a kormányok aranytartalékokat halmoztak fel jegybankjaikban, annál is inkább, hogy az árfolyam-ingadozásokat kivédhessék. – Az arany értéke az összes valutához képest emelkedett, a nemesfémtartalékok szerepe így még jobban felértékelődött – tette hozzá a professzor. Az MNB lapunk kérdésére úgy fogalmazott, hogy 2004 óta a nyersanyagárak növekedése, a dollár árfolyamának gyengülése, és az inflációs veszély újbóli megjelenése ismét előtérbe helyezte az aranyat, mint befektetési eszközt.
Hirdetés
 
 
A Magyar Nemzeti Bank,1990-ben váltotta pénzre aranytartaléka zömét, ezért Magyarországnak ma gyakorlatilag nem maradt aranytartaléka. Szinte csak a legszegényebb afrikai országoknak van kevesebb aranya, mint nekünk! De ez nem minden! 
 
A nemesfém ára az egekben, a magyar gazdaság a padlón, és ha így megy tovább, olyan válság lehet itt nemsokára, hogy hozzá képest az etióp szegénység maga a mennyország.
Az aranytartalékot még Surányi György jegybankelnöksége alatt adta el az akkori kormány arra hivatkozva, hogy a dollárnak jobb a hozama. Aztán a dollárnak lement a hozama, 62 tonna aranyunk viszont már elpárolgott.” 
 
Forrás: arany.network.hu/blog
 
sokkaljobb-megjegyzés: Ehhez az íráshoz hasznos hozzáolvasni a Volt egyszer egy CW Bank című írásunkat! 
 
Emlékeztető: „Adjátok kezembe egy ország pénzügyeit, és nem érdekel, hogy kik hozzák a törvényeket a parlamentben!” (Mayer Amschel Rotschild, született Mayer Amschel Bauer, a dinasztia alapítója) – Odaadtuk!
 
via:sokkaljobb.hu

2016. március 14. (hétfő), 11:03

Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz kattints az alábbi gombra:

Hirdetés

Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célokat szolgál, célja, hogy átfogó képet adjon a közelmúlt eseményeiről, politikai elfogultságtól mentesen. Szerkesztőségünk számára fontos a különböző nézőpontok bemutatása és a tények hűséges közvetítése. Kiemeljük, hogy a cikk nem hordoz politikai célzatot, nem áll egyik vagy másik politikai erő oldalán, és nem nyújt jogi vagy egyéb személyre szabott tanácsokat. Olvasóink saját belátásuk szerint értelmezhetik az itt közölt információkat, és ennek megfelelően semmiféle felelősséget nem vállalunk az esetleges értelmezésekből eredő következményekért.

Hirdetés
Hirdetés

Cikkajánló

Mindenegyben blog
2024. május 19. (vasárnap), 19:11
Hirdetés

Nézzék MI TÖRTÉNT Antal Imre sírjával! Amikor megláttuk, mi elsírtuk magunkat:

Nézzék MI TÖRTÉNT Antal Imre sírjával! Amikor megláttuk, mi elsírtuk magunkat:

Antal Imre neve sokak számára összefonódik a humánummal, a szerénységgel és az örökké derűs mosollyal, amelyet...

Hirdetés
Mindenegyben blog
2024. május 19. (vasárnap), 13:57

Nagy Ferót véresre verték

Nagy Ferót véresre verték

Nagy Feró és a Kádár-korszak Rendőrsége: Egy Megdöbbentő Történet Nagy Feró, a magyar rocklegenda, egy...

Mindenegyben blog
2024. május 19. (vasárnap), 12:15

Hatalmas hajóbaleset történt Verőcénél, ketten meghaltak, többen eltűntek

Hatalmas hajóbaleset történt Verőcénél, ketten meghaltak, többen eltűntek

Halálos Hajóbaleset Verőcénél: Nyomozás Indult Szombat éjjel tragikus hajóbaleset történt Verőcénél, ahol információk...

Mindenegyben blog
2024. május 18. (szombat), 17:05

Rendkívüli bejelentés :400 Ezer Forintos Támogatás jár a 8 Órában Dolgozóknak!

Rendkívüli bejelentés :400 Ezer Forintos Támogatás jár a 8 Órában Dolgozóknak!

400 Ezer Forintos Támogatás a 8 Órában Dolgozóknak! A Gazdaságfejlesztési Minisztérium bejelentette, hogy 400 ezer...

Mindenegyben blog
2024. május 18. (szombat), 16:15

Ma reggel érkezett a hír Fenyő Miklósról

Ma reggel érkezett a hír Fenyő Miklósról

Ma reggel érkezett a hír Fenyő Miklósról Ma 77 éves Fenyő Miklós, az egyik legismertebb magyar énekes!  Gyertyát is...

Mindenegyben blog
2024. május 18. (szombat), 08:55

Hatalmas botrány!Megtámadták Kovács "Kokó" Istvánt

Hatalmas botrány!Megtámadták Kovács "Kokó" Istvánt

Kovács „Kokó” István olimpiai bajnok bokszoló az ATV #Bochkor című műsorában mesélt egy görögországi nyaralás során...

Mindenegyben blog
2024. május 18. (szombat), 07:46

FRISS!! Most jelentették be a felfoghatatlan hírt Karsai Dánielről.. 1 perce néma csend ?

FRISS!! Most jelentették be a felfoghatatlan hírt Karsai Dánielről.. 1 perce néma csend ?

Halálos betegséggel diagnosztizálták, de továbbra is örök optimistának tartja magát. Gyomorszondával táplálják, de még...

Mindenegyben blog
2024. május 18. (szombat), 07:29

Meghalt a kiskőrösi nő, akit úgy elvert a férje, hogy 11 bordája eltört

Meghalt a kiskőrösi nő, akit úgy elvert a férje, hogy 11 bordája eltört

A tanyagondnok talált rá az ágyban fekvő, elhanyagolt, kiszáradt és zavart állapotban lévő asszonyra. A vádirat...

Hirdetés
Hirdetés