Itt a vége? Döntött a SPAR a kivonulásról Magyarországról

Hirdetés
Itt a vége? Döntött a SPAR a kivonulásról Magyarországról
Hirdetés

Heiszler Gabriella, a Spar Magyarország elnök-ügyvezető igazgatója kijelentette, hogy a Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter által említett per, amelyet a magyar állam a Spar ellen tervez indítani, még nem indult el.

/Rágalmazás miatt indítana pert a magyar kormány\./

Hirdetés
Az anyacég vezérigazgatója állította azt, hogy Orbán Viktor egyik rokonának kért részesedést a Spar magyarországi leányvállalatából.

Pert fontolgat a magyar kormány a SPAR ellen – írja a Világgazdaság megbízható forrásokra hivatkozva. A lap úgy tudja, a magyar kormány rágalmazás miatt helyezte kilátásba, hogy bíróság elé viszi a boltláncot.

Azt a cikkben még megjegyezték, hogy valószínűleg az osztrák anyacéget perelhetik, amelynek tulajdonos vezérigazgatója Hans Reisch azt állította, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az egyik rokonának kért részesedést a Spar magyarországi leányvállalatából.

Reisch minderről több osztrák lapnak is beszélt, és a magyar kormány „zaklatásaival” magyarázta, hogy a magyar cégük vagyonának egy részét Svájcba helyezték át.

Hirdetés
A cég a magyar kormány által kivetett extraprofitadó és az árstopos intézkedések miatt az Európai Bizottsághoz fordult.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a múlt héten visszautasította a SPAR állításait azzal, hogy a kormányt érintő támadások hátterében a SPAR veszteséges gazdasági helyzete áll. A lánc elleni kommunikációs háborúba ezután Lázár János építési és közlekedési miniszter is beszállt, nyíltan megfenyegette az áruházláncot és azt mondta, felvetette a kormánynak, hogy vegyék meg a SPAR-t szőröstül-bőröstül.

Hétfőn Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azt mondta a SPAR-ról, szerinte ilyen veszteséges működés mellett érdemes lenne megfontolniuk, hogy kivonuljanak Magyarországról:

„Nem akarunk kivonulni, egyébként a miniszterrel azért ültünk le, hogy csökkentsük a feszültséget.

Hirdetés
Azt mondhatom, hogy megnyugtatóan sikerült lezárni az ügyet” – fejtette ki a cégvezető. A Spar Magyarország teljes forgalma tavaly 1023 milliárd forint volt a 2022-es 971 milliárd forint után, ez 15 százalékos növekedés, amiben persze benne van a tavalyi masszív infláció is – írja a piacesprofit.hu.

Ha a Spar kivonulna Magyarországról, az jelentős gazdasági és társadalmi hatásokkal járna. Lássuk az öt negatív és öt pozitív következményt egy ilyen lépés esetén:

Negatív hatások:

  • Munkahelyek elvesztése: A Spar több ezer embernek biztosít munkát Magyarországon. Az áruházlánc kivonulása munkanélküliséget okozhatna, ami különösen érzékenyen érinthetné azokat a régiókat, ahol kevés az alternatív foglalkoztatási lehetőség.

    Hirdetés

  • Beszállítói lánc megzavarása: A Spar számos helyi termelővel és beszállítóval áll kapcsolatban. Ezek a vállalkozások jelentős bevételtől eshetnének el, ami negatívan befolyásolhatná a hazai kis- és középvállalkozások gazdasági helyzetét.

  • Fogyasztói választék csökkenése: A Spar széles termékválasztékot kínál, beleértve a bio- és helyi termékeket is. A kivonulással a fogyasztók kevesebb választási lehetőséggel rendelkeznének, különösen bizonyos speciális vagy magas minőségű termékek terén.

  • Regionális gazdasági hatások: Különösen a kisebb településeken, ahol a Spar az egyik fő munkaadó és ellátó, a kivonulás komoly gazdasági és társadalmi problémákat okozhat.

  • Adóbevételek csökkenése: A Spar jelentős adóbevételeket generál az állam számára. A kivonulással ezek a bevételek megszűnnének, ami negatívan érintené a költségvetést.

    Hirdetés

  • Pozitív hatások:

  • Piaci lehetőségek más vállalkozások számára: A Spar távozása piaci részeket hagyna maga után, amelyeket más kiskereskedelmi láncok, beleértve a helyi vállalkozásokat is, kihasználhatnának.

  • Verseny erősödése: Új és meglévő kereskedők léphetnének be a piacra, vagy növelhetnék részesedésüket, ami fokozhatja a versenyt és potenciálisan javíthatja a fogyasztói árakat és szolgáltatásokat.

  • Innováció és diverzifikáció: A piaci változások új innovációkra és a kínálat diverzifikálására ösztönözhetik a kiskereskedelmi szektort, ami hosszú távon előnyös lehet a fogyasztók számára.

  • Fenntarthatósági előnyök: Új piaci szereplők bevonása esetleges fenntarthatóbb üzleti modelleket és gyakorlatokat hozhat a magyar piacon, ha ezek a vállalatok környezettudatosabbak.

  • Lokális gazdaságok erősödése: Ha a helyi vállalkozások töltik be a Spar által hagyott űrt, az hozzájárulhat a helyi gazdaságok erősödéséhez és a közösségek gazdasági önellátásához.

  • Ezek a hatások mind pozitívak, mind negatívak lehetnek, és sok múlik azon, hogy milyen módon és mennyire hatékonyan kezelik a kivonulás következményeit a

    Hirdetés

    Ezek a hatások mind pozitívak, mind negatívak lehetnek, és sok múlik azon, hogy milyen módon és mennyire hatékonyan kezelik a kivonulás következményeit a kormányzati és piaci szereplők.

  • Fokozott helyi elkötelezettség: A Spar helyét betöltő új szereplők talán nagyobb hangsúlyt fektetnek a helyi közösségek támogatására, ami erősítheti a helyi gazdaságokat és javíthatja a közösségi kapcsolatokat.

  • Alacsonyabb importfüggőség: Amennyiben a helyi termelők és kiskereskedők nagyobb szerepet kapnak, az csökkentheti az ország importfüggőségét bizonyos termékek tekintetében, így növelve a gazdasági stabilitást.

  • Jobb munkafeltételek: Új munkaadók érkezése lehetőséget teremthet jobb munkakörülmények kialakítására és a munkavállalói jogok erősítésére, amennyiben a piaci új belépők modernebb munkafeltételeket és jobb bért kínálnak.

  • Kulturális és üzleti diverzifikáció: Az új kereskedelmi szereplők bevonása elősegítheti különböző kultúrák és üzleti modellek megismerését, így gazdagítva a hazai kiskereskedelmi kultúrát és innovációt.

  • Növekedési lehetőség a kisvállalkozások számára: A nagy multinacionális vállalatok távozása után a kis- és középvállalkozások számára nőhet a teret nyerés lehetősége, amely segíthet bennük abban, hogy bővítsék tevékenységüket és piaci részesedésüket.

  • Mindezek mellett fontos megemlíteni, hogy bár a pozitív hatások biztatóak lehetnek, a kivonulás által okozott közvetlen negatív következmények, mint a munkahelyek megszűnése és a gazdasági bizonytalanság, komoly kihívások elé állíthatják a kormányzatot és a helyi közösségeket.

    Hirdetés
    Ezért kritikus jelentőségű a helyzet megfelelő kezelése, a gazdasági és szociális támogatások biztosítása, valamint a piaci átmenet simítása.ChatGPT can make mistakes

    2024. április 25. (csütörtök), 06:22

    Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz kattints az alábbi gombra:

    Hirdetés

    Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célokat szolgál, célja, hogy átfogó képet adjon a közelmúlt eseményeiről, politikai elfogultságtól mentesen. Szerkesztőségünk számára fontos a különböző nézőpontok bemutatása és a tények hűséges közvetítése. Kiemeljük, hogy a cikk nem hordoz politikai célzatot, nem áll egyik vagy másik politikai erő oldalán, és nem nyújt jogi vagy egyéb személyre szabott tanácsokat. Olvasóink saját belátásuk szerint értelmezhetik az itt közölt információkat, és ennek megfelelően semmiféle felelősséget nem vállalunk az esetleges értelmezésekből eredő következményekért.

    Hirdetés
    Hirdetés

    Cikkajánló

    Mindenegyben blog
    2024. május 04. (szombat), 20:53
    Hirdetés

    Magyar Péter sunyi módon bújna ki a vita alól, de Dobrev Klára nem hagyja annyiban

    Magyar Péter sunyi módon bújna ki a vita alól, de Dobrev Klára nem hagyja annyiban

    Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője, elfogadta négy jelentős, nyilvánosság előtt zajló vitafórum...

    Hirdetés
    Mindenegyben blog
    2024. május 04. (szombat), 20:29

    Leleplezte magát Magyar Péter – Bevallotta az igazságot

    Leleplezte magát Magyar Péter – Bevallotta az igazságot

    Magyar Péter elárulta, hogy bár rengeteg fenyegetést kap, nem érzi szükségesnek a védelmet. Legújabb...

    Mindenegyben blog
    2024. május 04. (szombat), 19:01

    Megható képet közölt Alain Delon lánya édesapjáról. A színész már csak árnyéka egykori önmagának! ?

    Megható képet közölt Alain Delon lánya édesapjáról. A színész már csak árnyéka egykori önmagának! ?

    Megható képet közölt Alain Delon lánya édesapjáról. A színész már csak árnyéka egykori önmagának! Anouchka...

    Mindenegyben blog
    2024. május 04. (szombat), 17:27

    Nagy Feró durván nekiment Presser Gábornak !Presser Gábor árulásai – megszólal Nagy Feró

    Nagy Feró durván nekiment Presser Gábornak !Presser Gábor árulásai – megszólal Nagy Feró

    Presser Gábor árulásai – megszólal Nagy Feró Nagy Feró, a Kossuth-díjas rockikon, megdöbbentő részletekkel...

    Mindenegyben blog
    2024. május 04. (szombat), 15:38

    1perce érkezett! – Tragikus hírt kaptunk – Gyászba borult az egész MAGYARORSZÁG!hatalmas név távozott közülünk!

    1perce érkezett! – Tragikus hírt kaptunk – Gyászba borult az egész MAGYARORSZÁG!hatalmas név távozott közülünk!

    A magyar és a nemzetközi fitnesz- és testépítő közösség nagy veszteséggel szembesült, ugyanis Berkes László, a sportág...

    Mindenegyben blog
    2024. május 04. (szombat), 14:21

    Meghalt Berkes László

    Meghalt Berkes László

    A magyar és a nemzetközi fitnesz- és testépítő közösség nagy veszteséggel szembesült, ugyanis Berkes László, a sportág...

    Mindenegyben blog
    2024. május 04. (szombat), 12:03

    Győzike hatalmas pofont kapott Lagzi Lajcsitól:„Se énekelni, se táncolni, se beszélni nem tudsz”

    Győzike hatalmas pofont kapott Lagzi Lajcsitól:„Se énekelni, se táncolni, se beszélni nem tudsz”

    Lagzi Lajcsi hatalmas pofont adott Győzikének: „Se énekelni, se táncolni, se beszélni nem tudsz” Vajon újabb botrány...

    Mindenegyben blog
    2024. május 04. (szombat), 11:38

    ⚡️ 1 PERCE ÉRKEZETT ⚡️ Magyar Péter teljesen kifakadt Gulyás Gergelyről! Soha nem látott, szókimondó üzenet – Hatalmas pofon a közéletben!

    ⚡️ 1 PERCE ÉRKEZETT ⚡️ Magyar Péter teljesen kifakadt Gulyás Gergelyről! Soha nem látott, szókimondó üzenet – Hatalmas pofon a közéletben!

    ⚡️ 1 PERCE ÉRKEZETT ⚡️ Magyar Péter teljesen kifakadt Gulyás Gergelyről! Soha nem látott, szókimondó üzenet – Hatalmas...

    Hirdetés
    Hirdetés