Kivették az alaptörvényből, megszűnt a társadalombiztosítás?

Hirdetés
Kivették az alaptörvényből, megszűnt a társadalombiztosítás?
Hirdetés

Kivették az alaptörvényből, megszűnt a társadalombiztosítás?

Ez már két éves cikk, de sajnos még mindig aktuális.

/Az ATV nemrég megismételte a Magánbeszélgetés tavaly áprilisi adását, melyben Juszt László vendége Mihályi Péter volt\./

Hirdetés
A neves közgazdász egyebek mellett kijelentette: Magyarországon 120 év után megszűnt a társadalombiztosítás. Már a kifejezés sem szerepel az Alaptörvényben. A Facebook-ra is felkerült a műsor videója, amit több tízezren osztottak meg és kommentáltak felháborodva.

Úgy látszik, sokan csak most szembesülnek azzal, hogy az egészségügyi és nyugdíjellátás nálunk már nem alkotmányos jog. Lehet, hogy a törvénykezési dömpingben egyre kevésbé értjük, mi történik velünk? Alapjogaink durva csorbítását sem vesszük észre? SÁNDOR ZSUZSANNA írása.

A rendszerváltás demokratikus alkotmánya alapvető jogként ismerte el a szociális biztonságot.

Hirdetés
A szövegbe 1989-ben bekerült: „A Magyar Köztársaság állampolgárainak joguk van a szociális biztonsághoz: öregség, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibájukon kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén a megélhetésükhöz szükséges ellátásra jogosultak.”

A Fidesz-kormány 2011-ben új Alaptörvényt alkotott, s az előbbi passzust törölte a rendelkezésekből. Helyébe ez került: „Magyarország arra törekszik, hogy minden állampolgárának biztonságot nyújtson.” A különbség nem csupán stilisztikai! Az államnak már nincsenek szociális kötelességei, a „törekvéseket” pedig nyilvánvalóan nem lehet számon kérni a hatalmon.

Hirdetés
Korábban Alkotmánybírósághoz fordulhatott, aki úgy érezte: szociális jogai sérülnek. Erre a Nemzeti Együttműködés Rendszerében már nincs lehetősége.

A húsz évig hatályos alkotmány azt is előírta: „A Magyar Köztársaság az ellátáshoz való jogot a társadalombiztosítás útján és a szociális intézmények rendszerével valósítja meg.” A Fidesz alaptörvényéből a társadalombiztosítás kifejezése is eltűnt.

Miért fontos ez? Mihályi Péter közgazdász szerint a társadalombiztosítás állami felelősségvállalás arra, hogy a befizetett járulékokért egészségügyi ellátás és nyugdíj jár. A rendszer alapelve az arányosság: aki jobban keres, többet fizetett be például a nyugdíjkasszába, annak több lesz a nyugdíja.

Hirdetés
Ám a szisztéma csak akkor működőképes, ha a befizetett járulékok felhasználásába és elosztásába a politika nem avatkozik be. Ha a kormány önérdeke alapján dönt arról, hogy kinek a megtakarításait vegye el, és kit jutalmazzon lojalitásáért kedvezményekkel, ott a társadalombiztosítás megszűnt.

Mihályi Péter állítja, a Fidesz tudatos koncepciója, hogy kihagyta az Alaptörvényből a társadalombiztosítást. Így elhárult az alkotmányos akadálya annak, hogy például lenyúlhassák a magán nyugdíjpénztárak 3000 milliárd forintos vagyonát. A társadalombiztosítás alkotmányos felszámolása teszi lehetővé a jelenlegi „Varga-csomag” végrehajtását is, miszerint a banki kamatok után is egészségügyi adót kell majd fizetnünk.

Hirdetés
Másfelől a Fidesz tb csökkentésekkel támogatja a saját klientúráját: „Az új trafiktulajdonosoknak a felvett alkalmazottak után kevesebb tb járulékot kell fizetni.” – szögezi le a közgazdász.

 

De az új Alaptörvény alapján volt végrehajtható 400 ezer rokkant eddigi járandóságainak a megvonása, valamint az is, hogy visszamenőleges hatállyal megszüntették a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíját.

Az állam öncélúan dönt arról is, hogy a befizetett járulékokat mire fordítja. A munkaadók korábban 27 százalékos társadalombiztosítási járulékot fizettek minden alkalmazottjuk után. Ezt a pénzt a központi büdzsében nem lehetett más célokra felhasználni. Két éve a Fidesz ezt a járulékot szociális adóvá alakította át.

Hirdetés
És nem csak a név változott! A beszedett adóval ugyanis a kormány szabadon rendelkezhet. Nem kötelessége azt a munkavállalók ellátására költeni.

Miközben az állam senkiért nem vállal szociális kötelezettséget, annál több kötelességet hárít át az állampolgárokra. Az Alaptörvény azt is kimondja: „Mindenki felelős önmagáért lehetősége és képessége szerint köteles az állami közösségi feladatok ellátásához hozzájárulni.”
Nem lenne ezzel gond, ha olyan társadalombiztosítási rendszer működne nálunk, mint például a németeknél. Mihályi Péter említi: ott az állam kevés járulékot szed be, és alacsony nyugdíjat fizet.

Hirdetés
Általában az össznyugdíj értékének csupán 30 százalékát. A többit az emberek a magán megtakarításaikból gyűjtik össze.

Tegyük hozzá: nálunk nem csak az a baj, hogy a társadalombiztosításra befolyt pénzekkel az állam önkényesen hazardíroz. Az unortodox gazdaságpolitika az öngondoskodás esélyétől is megfoszt milliókat. Nemcsak a magán nyugdíjpénztárak, vagy most éppen a takarékszövetkezetek államosítása példa erre. A sorozatos banki adóemelések terheit a pénzintézetek az ügyfelekre hárítják át. Így történhet meg az az abszurd helyzet, hogy a bankfióknál lekötött pénzünk csökken: a teherköltségek levonása után kevesebbet kapunk vissza, mint amennyit befizettünk.

Az Orbán-kormány azonban ezekkel az intézkedésekkel teremti meg a rezsicsökkentéshez, és a többi kampány-osztogatásokhoz szükséges forrásokat. A választási győzelemnek, a hatalom megtartásának minden mást alárendel. Miközben szociális bomba ketyeg. Ha az állam nem garantálja a szociális biztonságot, ugyanakkor öngondoskodásra képtelenné teszi az embereket, annak beláthatatlan következményei lehetnek. Gazdasági, morális csődhöz vezet, ha generációk tanulják meg: az államra nem szabad pénzt bízni, mert abból nem lesz sem egészségügyi ellátás, se nyugdíj.

Forrás: www.168ora.hu

2016. március 09. (szerda), 12:21

Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz kattints az alábbi gombra:

Hirdetés

Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célokat szolgál, célja, hogy átfogó képet adjon a közelmúlt eseményeiről, politikai elfogultságtól mentesen. Szerkesztőségünk számára fontos a különböző nézőpontok bemutatása és a tények hűséges közvetítése. Kiemeljük, hogy a cikk nem hordoz politikai célzatot, nem áll egyik vagy másik politikai erő oldalán, és nem nyújt jogi vagy egyéb személyre szabott tanácsokat. Olvasóink saját belátásuk szerint értelmezhetik az itt közölt információkat, és ennek megfelelően semmiféle felelősséget nem vállalunk az esetleges értelmezésekből eredő következményekért.

Hirdetés
Hirdetés

Cikkajánló

Mindenegyben blog
2024. május 19. (vasárnap), 19:11
Hirdetés

Nézzék MI TÖRTÉNT Antal Imre sírjával! Amikor megláttuk, mi elsírtuk magunkat:

Nézzék MI TÖRTÉNT Antal Imre sírjával! Amikor megláttuk, mi elsírtuk magunkat:

Antal Imre neve sokak számára összefonódik a humánummal, a szerénységgel és az örökké derűs mosollyal, amelyet...

Hirdetés
Mindenegyben blog
2024. május 19. (vasárnap), 13:57

Nagy Ferót véresre verték

Nagy Ferót véresre verték

Nagy Feró és a Kádár-korszak Rendőrsége: Egy Megdöbbentő Történet Nagy Feró, a magyar rocklegenda, egy...

Mindenegyben blog
2024. május 19. (vasárnap), 12:15

Hatalmas hajóbaleset történt Verőcénél, ketten meghaltak, többen eltűntek

Hatalmas hajóbaleset történt Verőcénél, ketten meghaltak, többen eltűntek

Halálos Hajóbaleset Verőcénél: Nyomozás Indult Szombat éjjel tragikus hajóbaleset történt Verőcénél, ahol információk...

Mindenegyben blog
2024. május 18. (szombat), 17:05

Rendkívüli bejelentés :400 Ezer Forintos Támogatás jár a 8 Órában Dolgozóknak!

Rendkívüli bejelentés :400 Ezer Forintos Támogatás jár a 8 Órában Dolgozóknak!

400 Ezer Forintos Támogatás a 8 Órában Dolgozóknak! A Gazdaságfejlesztési Minisztérium bejelentette, hogy 400 ezer...

Mindenegyben blog
2024. május 18. (szombat), 16:15

Ma reggel érkezett a hír Fenyő Miklósról

Ma reggel érkezett a hír Fenyő Miklósról

Ma reggel érkezett a hír Fenyő Miklósról Ma 77 éves Fenyő Miklós, az egyik legismertebb magyar énekes!  Gyertyát is...

Mindenegyben blog
2024. május 18. (szombat), 08:55

Hatalmas botrány!Megtámadták Kovács "Kokó" Istvánt

Hatalmas botrány!Megtámadták Kovács "Kokó" Istvánt

Kovács „Kokó” István olimpiai bajnok bokszoló az ATV #Bochkor című műsorában mesélt egy görögországi nyaralás során...

Mindenegyben blog
2024. május 18. (szombat), 07:46

FRISS!! Most jelentették be a felfoghatatlan hírt Karsai Dánielről.. 1 perce néma csend ?

FRISS!! Most jelentették be a felfoghatatlan hírt Karsai Dánielről.. 1 perce néma csend ?

Halálos betegséggel diagnosztizálták, de továbbra is örök optimistának tartja magát. Gyomorszondával táplálják, de még...

Mindenegyben blog
2024. május 18. (szombat), 07:29

Meghalt a kiskőrösi nő, akit úgy elvert a férje, hogy 11 bordája eltört

Meghalt a kiskőrösi nő, akit úgy elvert a férje, hogy 11 bordája eltört

A tanyagondnok talált rá az ágyban fekvő, elhanyagolt, kiszáradt és zavart állapotban lévő asszonyra. A vádirat...

Hirdetés
Hirdetés