Lakástulajok, albérletesek figyelem – márciustól durván büntetnek ezért és még igazuk is lesz!

Hirdetés
Lakástulajok, albérletesek figyelem – márciustól durván büntetnek ezért és még igazuk is lesz!
Hirdetés

Lakástulajok, albérletesek figyelem – márciustól durván büntetnek ezért és még igazuk is lesz!

Figyelem – Január 1-jével új tűzvédelmi szabályokat vezettek be – MINDENKIT ÉRINT!

/Január 1\-jével új tűzvédelmi szabályokat vezettek be, amelyek kihatnak a társasházakra is\./

Hirdetés
Az új szabályokat legkésőbb március 31-ig kell teljesíteni.

A tűzvédelmi szabályzatoknak a jövőben tartalmazniuk kell azok készítőjének nevét, elérhetőségét és aláírását. Az intézkedés javíthat a korábban készült vagy a lépcsőházakban eddig kifüggesztett szabályzatok minőségén, és nagyobb felelősséget is jelent a Magyar Közös Képviselők Egyesülete (MaKKE) szerint.
Növekvő tendenciát mutatott a lakástüzek száma az elmúlt tizenöt évben: 2002-ben 6462 lakástűz volt Magyarországon, míg 2012-ben 9029. A tűzesetek több mint felét az elavult és tűzveszélyes elektromos hálózatok és a fűtőberendezések okozták – közölte a MaKKE.

Hirdetés

A jogszabály a háromszintesnél magasabb, tíznél több lakó- és üdülőegységet magukban foglaló épületek, épületrészek tulajdonosait kötelezi a szabályzatok elkészítésére, a rendeletben a közös képviselő és az intézőbizottság elnöke a megjelölt felelős.

Ezek hiányában a tulajdonosoknak kell írásban kidolgoztatniuk a tűzjelzés tartalmi követelményeit, az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység szabályait, a lakók, illetve az ott tartózkodók riasztásának és menekülésének lehetséges módozatait, a tárolásra, a nyílt láng használatára és a dohányzásra, valamint a tüzelő- és fűtőberendezések, az elektromos berendezések, a tűzvédelmet biztosító eszközök, berendezések használatára, továbbá a tűzoltási felvonulási területre vonatkozó előírásokat.

Hirdetés

Új rendelkezés, hogy jövőre már részletesebb dokumentációt igényel a beépített tűzjelző, illetve a beépített tűzoltó-berendezés.

A MaKKE egyébként ingyenes szakmai tanácsadással segíti a közös képviselőket.

Jönnek az ellenőrzések

Az év elejétől a hatóság már ellenőrizheti is az előírások betartását. A katasztrófavédelmi szakemberek ellenőrzés során szintenként vizsgálják, hogy például biztosítottak-e a menekülési útvonalak, vagy, hogy hátráltatja-e baj esetén az épületből történő biztonságos és gyors kijutást egy rács vagy nehezen mozdítható tárgy.

Ha több szabálysértést is felfednek, akár több millió forintos bírságot is kiszabhatnak a lakóközösségnek – közölte az egyesület, amely egyébként tűzvédelmi szabályok nyomán pozitív változásokra számít.

Közlekedő, lépcsőház nem tárolásra való

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság már korábban is arra hívja fel a figyelmet, hogy “ha az építési, engedélyezési eljárás során az épületen belül lévő szint áthidalására, a különböző rendeltetésű egységek összekötésére, valamint a biztonságos menekülés érdekében lépcsőt, illetve folyosót terveztek, és a ház ezen kialakítás mellett kapott építési, később pedig használatbavételi engedélyt, akkor a közlekedőket, lépcsőházakat már a tervezés szakaszában sem tárolási célra, hanem közlekedésre szánták, tehát arra is kell használni”.

Hirdetés

A lépcsőház, illetve a lépcsőházakhoz kapcsolódó közlekedők tűzvédelmi szempontból kiemelt szereppel bírnak, hiszen menekülési útvonalat jelentenek. Ha a menekülési útvonalat leszűkítik az otthagyott tárgyak, például egy bicikli vagy babakocsi, az megnehezíti a menekülést és a tűzoltói beavatkozást egyaránt.

Az OTSZ rendelkezik a menekülési útvonalak leszűkítéséről is, így a menekülési útvonalat leszűkíteni például ráccsal, ott éghető anyagot tárolni, éghető burkolatot elhelyezni kizárólag a tűzvédelmi hatóság engedélyével lehet.

Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szövetségének (MTOSZSZ) elnöke a hirado.hu-nak azt mondta: a szabályzat szerint 1 méter 10 centimétert kell mindenképpen szabadon hagyni, így például egy-egy virág a megszabott határértéken túl egyáltalán nem probléma. A bicikliket szintén úgy lehet elhelyezni, hogy az ne a menekülő útvonal területén belül legyen.

Ha azonban olyan lakóépületről van szó, ahol a folyosó szélessége nem éri el a 110 centimétert, ilyen esetben nem szabad tárgyakat, virágokat elhelyezni.

Hirdetés

Kaplonyi György arról is beszélt: az igazi gondot a szabályok betartatása jelentheti, mivel eszköz nem áll a társasházkezelők rendelkezésére. Mint mondta, az Országos Tűzvédelmi Rendelet változásával újabb feladat hárul a közös képviselőkre, amit szinte lehetetlen megtartani. Az új OTSZ ugyanis előírja, hogy a közös képviselő köteles gondoskodnia tűzvédelmi szabályok megismertetéséről, megtartásáról és megtartatásáról is.

Közgyűlésen tájékoztatnák a lakókat

„Javaslatom szerint a megismertetés egyik módja lehet, hogy az éves beszámoló közgyűlésen napirendi pont lesz a szabályzat bemutatása, és a szabályzatot érdemes kiküldeni a közgyűlési meghívóval egyidejűleg. Ezzel a megismertetés biztosított lesz. Mivel mi nem vagyunk hatóság, más eszköz nincs a kezünkben, betartatni így is nehéz lesz” – fogalmazott Kaplonyi György.

Hirdetés

Az elnök elmondta: a társasházkezelők felelőssége a házirend elkészíttettetése egy tűzvédelmi szakemberrel. Ez az eljárás nem drága, egy szegedi esetben például 5 ezer forint volt a szabályzat társasházanként, igaz, az összeg lehet akár 15-20 ezer forint is. Azonban, ha azt nézzük, mit előzhetünk meg vele, akkor ez nem számít költségnek – fejtette ki. Költségesebbek lehetnek azonban az előírásoknak megfelelő átalakítások, de az elnök szerint ez sem okozhat problémát, hogy megelőzzük a bírságot.

„Volt olyan ház, ahol 1 millió forintot költöttünk a tűzvédelmi szabályok feltételeinek megteremtésére, például az elektromos hálózatok rendbetételére. Nehezen gazdálkodtuk ki, de megérte, és természetesen a tulajdonosok sem voltak ellenségesek” – fogalmazott.

Hirdetés

Megbüntethető a lakó?

Bár a házirend elkészíttetésének felelőssége a társasházkezelőké, Kaplonyi György beszámolt olyan esetről is, amikor egy lakót azért büntettek meg, mert olyan helyen dohányzott, ahol az tiltott volt.

Az elnök azonban úgy látja, a hatóság jellemzően “extrém esetben” büntet.

Nagyobb gond azonban – tette hozzá -, hogy a tárolókban sokan éghető anyagokat halmoznak fel, teljesen feleslegesen (például televíziós dobozokat) és a lomtalanítások is gondot okozhatnak. Ám nem a tárolók, hanem a padlástér jelenti a nagyobb veszélyt tűzvédelmi szempontból – tette hozzá.

Az elnök arról is beszélt, hogy a szemétszállítást végző cégek csökkentették a lomtalanítások számát, így a közös képviselőknek kell ezt többször szervezniük. Valóban nem muszáj évente, de két-háromévente viszont komoly lomtalanításra van szükség – emelte ki.

Az MTOSZSZ elnöke ugyanakkor bizakodó, és nem számít a jövőben az eddiginél több bírságra.

Forrás : hirado.hu és palyazatfigyelo.info

2016. január 24. (vasárnap), 16:10

Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz kattints az alábbi gombra:

Hirdetés

Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célokat szolgál, célja, hogy átfogó képet adjon a közelmúlt eseményeiről, politikai elfogultságtól mentesen. Szerkesztőségünk számára fontos a különböző nézőpontok bemutatása és a tények hűséges közvetítése. Kiemeljük, hogy a cikk nem hordoz politikai célzatot, nem áll egyik vagy másik politikai erő oldalán, és nem nyújt jogi vagy egyéb személyre szabott tanácsokat. Olvasóink saját belátásuk szerint értelmezhetik az itt közölt információkat, és ennek megfelelően semmiféle felelősséget nem vállalunk az esetleges értelmezésekből eredő következményekért.

Hirdetés
Hirdetés

Cikkajánló

Mindenegyben blog
2024. május 19. (vasárnap), 19:11
Hirdetés

Nézzék MI TÖRTÉNT Antal Imre sírjával! Amikor megláttuk, mi elsírtuk magunkat:

Nézzék MI TÖRTÉNT Antal Imre sírjával! Amikor megláttuk, mi elsírtuk magunkat:

Antal Imre neve sokak számára összefonódik a humánummal, a szerénységgel és az örökké derűs mosollyal, amelyet...

Hirdetés
Mindenegyben blog
2024. május 19. (vasárnap), 13:57

Nagy Ferót véresre verték

Nagy Ferót véresre verték

Nagy Feró és a Kádár-korszak Rendőrsége: Egy Megdöbbentő Történet Nagy Feró, a magyar rocklegenda, egy...

Mindenegyben blog
2024. május 19. (vasárnap), 12:15

Hatalmas hajóbaleset történt Verőcénél, ketten meghaltak, többen eltűntek

Hatalmas hajóbaleset történt Verőcénél, ketten meghaltak, többen eltűntek

Halálos Hajóbaleset Verőcénél: Nyomozás Indult Szombat éjjel tragikus hajóbaleset történt Verőcénél, ahol információk...

Mindenegyben blog
2024. május 18. (szombat), 17:05

Rendkívüli bejelentés :400 Ezer Forintos Támogatás jár a 8 Órában Dolgozóknak!

Rendkívüli bejelentés :400 Ezer Forintos Támogatás jár a 8 Órában Dolgozóknak!

400 Ezer Forintos Támogatás a 8 Órában Dolgozóknak! A Gazdaságfejlesztési Minisztérium bejelentette, hogy 400 ezer...

Mindenegyben blog
2024. május 18. (szombat), 16:15

Ma reggel érkezett a hír Fenyő Miklósról

Ma reggel érkezett a hír Fenyő Miklósról

Ma reggel érkezett a hír Fenyő Miklósról Ma 77 éves Fenyő Miklós, az egyik legismertebb magyar énekes!  Gyertyát is...

Mindenegyben blog
2024. május 18. (szombat), 08:55

Hatalmas botrány!Megtámadták Kovács "Kokó" Istvánt

Hatalmas botrány!Megtámadták Kovács "Kokó" Istvánt

Kovács „Kokó” István olimpiai bajnok bokszoló az ATV #Bochkor című műsorában mesélt egy görögországi nyaralás során...

Mindenegyben blog
2024. május 18. (szombat), 07:46

FRISS!! Most jelentették be a felfoghatatlan hírt Karsai Dánielről.. 1 perce néma csend ?

FRISS!! Most jelentették be a felfoghatatlan hírt Karsai Dánielről.. 1 perce néma csend ?

Halálos betegséggel diagnosztizálták, de továbbra is örök optimistának tartja magát. Gyomorszondával táplálják, de még...

Mindenegyben blog
2024. május 18. (szombat), 07:29

Meghalt a kiskőrösi nő, akit úgy elvert a férje, hogy 11 bordája eltört

Meghalt a kiskőrösi nő, akit úgy elvert a férje, hogy 11 bordája eltört

A tanyagondnok talált rá az ágyban fekvő, elhanyagolt, kiszáradt és zavart állapotban lévő asszonyra. A vádirat...

Hirdetés
Hirdetés