Putyin : Esküszöm, ha Oroszországot bombázni kezdik, fél órán belül minden muzulmán halott lesz

Hirdetés
Putyin : Esküszöm, ha Oroszországot bombázni kezdik, fél órán belül minden muzulmán halott lesz
Hirdetés

Putyin bekeményített.


/Idehaza is vitatéma, milyen céllal nyúltak bele a közel\-keleti darázsfészekbe a moszkvai vezetők azzal, hogy szeptember 30\-án – formálisan Bassár el\-Aszad elnök kérésére, s ezzel a nemzetközi jog előírásait követve – bevetették az orosz légierőt Szíriában\./

Hirdetés


Van, aki azt állítja: az Ukrajnában játszott szerepükről akarják elterelni a figyelmet. Más azt gondolja: az Oroszország elleni gazdasági szankciók miatt vágnak vissza az Európai Unió országainak – a légitámadások miatt még többen menekülnek el a térségből Nyugat-Európába, ami, ott egyre több gondot okoz. Maga Vlagyimir Putyin államfő és környezete szerint mindenekelőtt önvédelmi céllal avatkoztak be, mert a Kaukázus felől, illetve újabban a Közel-Keleten berendezkedett Iszlám Állam miatt több mint két évtizede terrorfenyegetettségben élnek az oroszok – amint erről az Oroszországot védi Putyin Szíriában című összefoglalóban is írtam.
Hirdetés

[ad1]



Talán nem érdektelen, ha megnézzük, hogyan látja mindezt egy kínai szakértő. A Rusposter.ru október 10-én tette közzé a nemzetközi problémák tanulmányozására szakosodott egyik kínai ügynökség (Синьхуа) szakértőjének (Вань Чэнцай) jelentését arról, hogy milyen stratégiai meggondolások vezethetik Moszkvát, amikor ilyen eltökélten kapcsolódott be a közel-keleti háborúba.

Mint a kínai elemző írja: minden jel arra mutat, hogy az orosz akciók kilépnek a terrorizmus elleni küzdelem szokásos keretei közül: a diplomáciai és a geopolitikai elszigeteltségből való kitörést alapozzák meg. A katonai műveletek eredményétől függetlenül, az orosz lépéseknek jelentős és messze ható következményei lesznek a nemzetközi porondon.

[ad2]

Szerinte a Kreml vezetői a következő stratégiai célokat követik:

1.) Megerősíteni és szélesíteni Oroszország stratégiai jelenlétét a Közel-Keleten.

Hirdetés


2.) Biztosítani az ország déli régióinak védelmét.

3.) Demonstrálni, hogy Oroszország meg akarja védeni szövetségeseit, és képes is erre.

4.) Egyértelművé tenni Oroszország nagyhatalmi státuszát és szerepét.

5.) Normalizálni Oroszország és a Nyugat kapcsolatait.

A RÉSZLETEK

1.) STRATÉGIAI JELENLÉT A KÖZEL-KELETEN A hidegháború időszakában az USA és a Szovjetunió egyenlő mértékben tartotta ellenőrzése alatt a katonai szempontból fontos régiókat. Mára Oroszországnak mindössze egyetlen stratégiai jelentőségű támaszpontja maradt Szíriában, amelynek elvesztése esetén megszűnik a Fekete-tengeri flotta Földközi-tengeri támogatottsága. Ez nagy csapás lenne az orosz flotta erejének helyreállításával kapcsolatos tervek megvalósítására.
Hirdetés
Az Aszad-rezsimnek nyújtott katonai támogatás Oroszország számára még akkor is lehetővé teszi az új kormányalakítási tárgyalásokban való részvételt, ha netalán Aszadnak távoznia kellene a hatalomból.

2.) OROSZORSZÁG DÉLI RÉGIÓINAK VÉDELME Az országban körülbelül 20 millió muszlim él, vagyis a lakosság 12 százaléka. Több mint 90 százalékuk szunnita, akik nem túl távol élnek a Közel-Kelettől, vagyis az Észak-Kaukázusban és a Volga-vidéken. Manapság ezernyi (Putyin hétvégi közlése szerint 4000 – KDL) oroszországi és az országgal határos közép-ázsiai köztársaságbeli állampolgár harcol a radikális csoportosulásokban Irakban és Szíriában.
Hirdetés
Egy részük már haza is tért, s készen áll terrorcselekmények elkövetésére. Az ellenséggel a határ közeli térségekben való küzdelem régi orosz hagyomány, amit Putyin elnök is követ.

3.) A SZÖVETSÉGESEK MEGVÉDÉSE Az Aszad-rezsimnek nyújtott oroszországi támogatás ellenére a kormánycsapatok jelentős veszteségeket szenvedtek és elvesztették a területek egy részét az Iszlám Állammal, illetve az USA által pénzelt, különféle iszlamista ellenzéki csoportosulással vívott harcban. Különösen azt követően, hogy ezen a nyáron Franciaország, Ausztrália és más országok is bekapcsolódtak a légitámadásokba, az orosz vezetésnek számolnia kellett azzal a veszéllyel, hogy megbuktatják Aszadot. Ebben a kritikus pillanatban a szíriai kormánynak adott határozott támogatás nem csupán megerősíti Oroszországnak, mint megbízható szövetségesnek a tekintélyét, de lehetővé teszi a baráti rendszer megőrzését is, ami Oroszország közel-keleti befolyását is szélesítheti.
Hirdetés


 [ad3]

4.) NAGYHATALMI STÁTUSZ Az USA több mint 60 országot vont be a terrorizmus elleni koalícióba. Viszont a bombázások nem hogy gyengítették volna az Iszlám Államot és a többi radikális szervezetet, hanem ellenkezőleg, nőtt ezek befolyása, ami egyszersmind példátlan menekültáradatot indított el. A néhány hetes orosz katonai beavatkozás lényeges eredményekkel járt, ami az egész világot arra készteti, hogy számoljon az ilyen hadműveletekkel. Amennyiben az oroszok vezette szövetség a következő néhány hónapban képes lesz szétzúzni a globális fenyegetést jelentő Iszlám Államot, akkor ez kétséget kizáróan megerősíti Oroszország nemzetközi státuszát és pozícióját a Közel-Keleten.

5.) A NYUGATI KAPCSOLATOK NORMALIZÁLÁSA Amíg a politikai, gazdasági és diplomáciai szankciók érvényben vannak, az Oroszország és a nyugati országok közötti kapcsolatok befagyott állapotban maradnak.

Hirdetés
Ez Moszkva jelentős sérelmével jár. Oroszország arra törekszik, hogy kijöjjön ebből a nehéz helyzetből, viszont nem hajlandó elvi engedményeket tenni a nyugati követelésekre az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban. Bár az orosz vezetés törekszik a kapcsolatok normalizálására és az egyenlőség elvén alapuló együttműködésre, de egyelőre a Nyugat ezt figyelmen kívül hagyja. Ennek következtében Oroszországnak nem maradt más lehetősége, mint az, hogy a terrorizmus elleni harc zászlaja alatt szövetséget hozzon létre Iránnal, Irakkal és Szíriával, s hogy versengjen az USA által vezetett koalícióval. Ha az Orosz Föderáció műveletei hatékonyabbak lesznek, Európának és az USA-nak helyre kell állítania a kapcsolatokat és számolnia kell az orosz érdekekkel a világ más régióiban is. #

Forrás: utcaemberek.blogspot.hu

2016. augusztus 06. (szombat), 11:42

Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz kattints az alábbi gombra:

Hirdetés

Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célokat szolgál, célja, hogy átfogó képet adjon a közelmúlt eseményeiről, politikai elfogultságtól mentesen. Szerkesztőségünk számára fontos a különböző nézőpontok bemutatása és a tények hűséges közvetítése. Kiemeljük, hogy a cikk nem hordoz politikai célzatot, nem áll egyik vagy másik politikai erő oldalán, és nem nyújt jogi vagy egyéb személyre szabott tanácsokat. Olvasóink saját belátásuk szerint értelmezhetik az itt közölt információkat, és ennek megfelelően semmiféle felelősséget nem vállalunk az esetleges értelmezésekből eredő következményekért.

Hirdetés
Hirdetés

Cikkajánló

Mindenegyben blog
2024. szeptember 29. (vasárnap), 16:47
Hirdetés

Brutális időjárás vár ránk jövőhéten, ez csúnya lesz! – Magyarország

Brutális időjárás vár ránk jövőhéten, ez csúnya lesz! – Magyarország

Jövő héten újabb lehűlés várható: hűvösebb idő és eső érkezikAz eddig tapasztalt, az ilyenkor megszokottnál jóval...

Hirdetés
Mindenegyben blog
2024. szeptember 29. (vasárnap), 14:34

Magyar Péter egy alkut ajánlott Orbán Viktornak.

Magyar Péter egy alkut ajánlott Orbán Viktornak.

Magyar Péter nem mindennapi ajánlatot tett Orbán Viktornak: „Áll az alku, Miniszterelnök úr?”szeptember 29-én, vasárnap...

Mindenegyben blog
2024. szeptember 29. (vasárnap), 14:15

Puskás Peti produkciója után Stohl András sírva fakadt: tökéletesen idézték meg fiatalon elhunyt barátját!

Puskás Peti produkciója után Stohl András sírva fakadt: tökéletesen idézték meg fiatalon elhunyt barátját!

Puskás Peti produkciója után Stohl András könnyekben tört ki: Tökéletesen idézte meg Kaszás AttilátA legutóbbi Sztárban...

Mindenegyben blog
2024. szeptember 29. (vasárnap), 13:25

Tilla kitálalt mi történt miután kiestek…ezt már nem vették a kamerák! Felháborító, hogy ilyen történik…

Tilla kitálalt mi történt miután kiestek…ezt már nem vették a kamerák! Felháborító, hogy ilyen történik…

Tilla kitálalt: Mi történt a kiesés után? Felháborító részletek derültek ki!Az Ázsia Expressz legutóbbi évadában Stohl...

Mindenegyben blog
2024. szeptember 29. (vasárnap), 12:46

Szívszorító vallomás!Megszólalt a testvére: így teltek Karsai Dániel utolsó órái

Szívszorító vallomás!Megszólalt a testvére: így teltek Karsai Dániel utolsó órái

Elfogyott a levegő, már nem tudták megmenteni: ezért halt meg Karsai DánielSzombaton, 47 éves korában elhunyt Karsai...

Mindenegyben blog
2024. szeptember 29. (vasárnap), 06:48

Peter Srámek teljesen összetört, óriási csalódás érte

Peter Srámek teljesen összetört, óriási csalódás érte

Peter Srámek: A tehetség, aki a színpadon tündököl, de a szerelemben nincs szerencséjeA Sztárban Sztár All Stars egyik...

Mindenegyben blog
2024. szeptember 29. (vasárnap), 06:07

Előkerült az utolsó interjú: megrázó, amit akkor mondott Karsai Dániel

Előkerült az utolsó interjú: megrázó, amit akkor mondott Karsai Dániel

Előkerült az utolsó interjú: megrázó, amit akkor mondott Karsai Dániel  Gyász: Elhunyt Karsai Dániel...

Mindenegyben blog
2024. szeptember 29. (vasárnap), 05:35

Meghalt Karsai Dániel

Meghalt Karsai Dániel

Gyász: Elhunyt Karsai Dániel alkotmányjogászSzombat este, több mint hároméves küzdelem után elhunyt Karsai Dániel...

Hirdetés
Hirdetés