Nyomjon már legyen kedves egy lájkot aki gyerek korától fogyasztja a húslevest és még kutya baja nem volt tőle!Figyeld mit írnak róla.

Hirdetés
Nyomjon már legyen kedves egy lájkot aki gyerek korától fogyasztja a húslevest és még kutya baja nem volt tőle!Figyeld mit írnak róla.
Hirdetés

Nyomjon már legyen kedves egy lájkot aki gyerek korától fogyasztja a húslevest és még kutya baja nem volt tőle!Figyeld mit írnak róla.

Valójában ezt teszi a szervezettel egy tányér meleg húsleves. Ezt a nagyanyáink tudták vajon?

Egyél egy tányér meleg húslevest! /– mondják sokszor a náthás vagy influenzás betegnek, aki valóban jobban lesz a leves elfogyasztása után\./

Hirdetés
De miért van ez így?

Vannak, akik szerint a forró húsleves az egyik legjobb ellenszere a megfázásnak és az influenzának, mások azt mondják, hogy teljesen hatástalan. Annyi biztos, hogy évszázadok óta használják a tünetek enyhítésére, de vajon tényleg működik? A BBC Good Food cikke segít kideríteni a gyógyító húsleves titkát.

A húsleves megfázás ellenes hatásának évezredes megfigyelés. Az Egyiptomban élt zsidó orvos, Moshe ben Maimon (Maimonidész) az ókori görögre hivatkozva többek között a csirkehúslevessel gyógyította a felső légúti betegségeket. A modern tudomány is igazolta az elméletet, amerikai kutatók szerint a „nagymama húslevese” valóban gyógyító erejű.

Hirdetés

Jótékony összetevők

A csirkeleves kulcsfontosságú összetevői közé tartozik a hagyma, a fokhagyma és az egyéb zöldségek, amelyek ízt, és olyan egészséges tápanyagokat szolgáltatnak, amik létfontosságúak a jól működő immunrendszer számára. Segíthetnek a gyulladások csökkentésében is, ami enyhítheti a nátha tüneteit.

A húslevesben található immunerősítő tápanyagok, vitaminok és antioxidánsok hozzájárulnak a betegséget okozó baktériumok és vírusok legyőzéséhez. Ez akkor is igaz, ha a hatóanyagok egy része a hő hatására megsemmisül, a megmaradó jótékony összetevők azonban még így is kiváló szövetségeseink lehetnek a betegségekkel szemben. További előnye a forró húslevesnek, hogy a benne található só, valamint az evés közben belélegzett gőz segít felszabadítani az eldugult légutakat, enyhíti a gyulladást.

A betegség leküzdése érdekében, a testünknek energiára van szüksége. A húsleves az egészséges, könnyen emészthető kalóriák forrása.

Jót tesz a beleknek

Az emésztőrendszerünk egészségének megőrzése különösen fontos, ha betegek vagyunk, hogy testünk képes legyen hozzájutni az általunk fogyasztott élelmiszerekből az összes szükséges fertőzés elleni vitaminhoz és ásványi anyaghoz.

Hirdetés
 A glükózamin egészségesen tartja a belek nyálkahártyáját, és a porcokból szabadul fel a főzés hatására. Ahogy lehűl a húsleves, a felületén zselatinréteg képződik. A zselatin és a glükózamin kombinációja segít megvédeni és meggyógyítani az emésztőrendszer nyálkahártyáját.

A csirke különösen gazdag a karnozin nevű vegyületben, és ez az, amivel kapcsolatban a tanulmányok azt sugallják, hogy segít csökkenteni az orrban és a torokban tapasztalható kellemetlen érzést. Úgy gondolják, hogy a karnozin, a fehérvérsejtek vándorlásának megállításával, csökkenti a felső légúti gyulladást. Az előnye csak addig tart, amíg a leves a testben van, ezért győződjön meg róla, hogy elég nagy adagot készít!

A húslevesben lévő zselatin, glükózamin és kondroitin felszívódik a testünkben, jól használható saját kötőszövetink újjáépítésére, miközben csökkenti a gyulladást, és segít abban, hogy a betegség után gyorsabban visszanyerjük az erőnket.

Hirdetés

Nem szabad nem alábecsülni a húsleves placebo hatását. Ha az anyánk egy tál forró húsleves kapcsán megígérte, hogy jobban érezzük magunkat tőle, ez valószínűleg befolyásolja, hogyan érezzük magunkat. A placebo hatás jól dokumentált jelenség, amely az elme és a test közötti kapcsolat erejében rejlik.  

Legjobb a nagymama húslevese

Az amerikai University of Nebraska Medical Center kutatói megállapították, hogy a csirkéből készült és zöldségekben gazdag, hagyományos „nagymama levese” gyulladáscsökkentő és vírusellenes hatásának köszönhetően kifejezetten hatásos az influenza és a nátha kezelésére, olvasható a Vitalitás magazin húslevesről szóló cikkében

Gyógyító húsleves recept

Hoztunk neketek egy fantasztikus receptet :

A jó húsleves titka, hogy lassú tűzön, sokáig készül. Előnyös tulajdonsága, hogy nem kell órákig ácsorogni mellette, ezért akár egy kis házimunka mellett, netán szeretkezés közben vidáman elrotyoghat magában a gázon.

Mit kérj a hentesnél?

- 1 kg marharostélyost
- csontos, bőrös csirkemellet
- 2 db vastagabb pulykanyakat
- karajcsontot

[ad2]
A zöldségespultról:

- fél karalábé
- 1 zeller (akkora legyen, mint a karalábé)
- 2-3 szál zellerzöldjét
- egy méretesebb krumpli (legyen a karalábéhoz hasonló méretű)
- karfiol (nem olyan fontos, ha kimarad a levesből, az sem baj, ezért nem kell belőle olyan sok)
- kelkáposzta (kisebb méretű is elég)
- sárgarépa (ízlés szerint néhány szálat, de ne spórolj vele!)
- fehérrépa (szintén)
- 1 paradicsom (lehetőleg ne koktélparadicsom legyen)
- 1 zöld paprika
- 1 vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- kis zöldborsót is tehetsz bele, amikor már majdnem kész a leves

[ad3]

Fűszerek:
- 1 marék fekete bors (egész, nem őrölt!)
- Extra fontos kellék: 2 db Maggi tyúkhúsleves kocka – ez megbolondítja!

Ha nincs kellő méretű fazekad, azt is szerezz be, mielőtt nekilátnál a főzőcskének!


Hogyan láss hozzá?

Nagyon fontos, hogy mindent alaposan tisztíts meg, mielőtt belehelyezed a fazékba! A húsokat jól mosd meg, a zöldségeket pucold meg.

Hirdetés
Néhány zöldséget kicsit korábban kell kivenni a levesből, mint a többit, mert különben nagyon szétfőnek, és túl intenzív ízt adnak a levesnek. Ilyen például a karfiol.

A lényeg: Miután megtisztítottad a hozzávalókat, fogd a szuper lábasodat és önts tele jó sok hidegvízzel. Ezután szépen helyezd bele a húsokat!

Az a bizonyos hab:
Amikor megjelenik a hab, a készülő leves tetején, szűrd le, akár kanállal, akár szűrővel, ezt a műveletet többször is megismételheted, miközben fő a leves.

A lehabozás után jöhetnek a zöldségek! Azért csak most, mert a vitamin ilyenkor tud a legjobban kioldódni belőlük, hiszen ekkorra a hús zsírja már kezd kifőni.

Ha nem fér el benne ennyi minden, akkor se add fel, a répákat óvatosan beledugdoshatod még, hogy mindenhova jusson belőle.

És akkor vérge elmehetsz a dolgodra. A leves szépen, lassan fődögélhet, néha azért pillants rá és kóstold meg, hogy elég sós lesz-e. Figyelj a hagymára, hogy mennyire főtt szét, ha úgy látod, hogy kezd szétesni, nyugodtad hajítsd bele a szemétbe, így nem úszkálnak majd darabkák a gyönyörű szép levesedben.
Hirdetés


Ez a leves, bizony akár három órán át is főhet, mire minden hús kellően megpuhul. Ennek ellenére megnézhetsz közben akár két dvd-t is, el lesz az magában.

Ne feledd, hogy végig lassú tűzön főzd, és semmiképp se kevergesd meg, mert attól zavaros lesz a leves!

Amikor minden megpuhult, óvatosan szedd ki a zöldségeket és a húst, hagyd leülepedni a levest és öntsd át egy üveg jénaiba! Azért ebbe javasoljuk, mert így szépen látszik majd a leves aranysárga színe!


Eztuán szórj a tetejére apróra vágott petrezselymet!

Erős pistát, sót, borsot, és a zöldségeket, meg a külön tálba helyezett húsokat helyezz az asztalra.

Végül, de nem utolsósorban, ne feledd a tésztát! Nagyon finom lehet csigatésztával, de az igazi mégis a cérnametélt lesz! Pár perc alatt elkészül, amíg megteríted az asztalt.

Mire barátod hazajön a munkából, te már készen állsz egy tartalmas, napokig ehető egészséges étellel! Ugye, nem is volt olyan ördöngős?

Jó étvágyat!

A Húsleves 10 Jótékony Hatása

  1. Immunerősítő: A húsleves gazdag tápanyagokban, amelyek támogatják az immunrendszer működését.
  2. Hidratálás: Magas víztartalma segít a szervezet hidratálásában.
  3. Gyulladáscsökkentő: A benne található aminosavak, mint a glicin és az arginin, gyulladáscsökkentő hatásúak.
  4. Ízületek védelme: A kollagén és zselatin tartalma segít az ízületek egészségének megőrzésében.
  5. Emésztés támogatása: Enzimeket és aminosavakat tartalmaz, amelyek javítják az emésztést.
  6. Szorongás és stressz csökkentése: A benne lévő glicin segíthet a nyugalom és relaxáció elősegítésében.
  7. Bőr egészsége: A kollagén hozzájárul a bőr rugalmasságához és hidratáltságához.
  8. Csonterősítő: Gazdag kalciumban, magnéziumban és foszforban, amelyek erősítik a csontokat.
  9. Izomregeneráció: Magas fehérjetartalma segíti az izomépítést és regenerációt.
  10. Betegségek enyhítése: Segíthet a megfázás és influenza tüneteinek enyhítésében, mivel könnyen emészthető és tápanyagban gazdag.

A húsleves rendszeres fogyasztása sokféleképpen támogathatja az egészséget és hozzájárulhat a szervezet általános jólétéhez.

Hirdetés

Források:

https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/will-chicken-soup-really-cure-your-cold

https://www.vitalitas-magazin.hu/taplalkozas/husleves-megfazasra

Dr. T. Colin Campbell: Kína-tanulmány (The China Study)

2019. július 29. (hétfő), 22:53

Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz kattints az alábbi gombra:

Hirdetés

Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célokat szolgál, célja, hogy átfogó képet adjon a közelmúlt eseményeiről, politikai elfogultságtól mentesen. Szerkesztőségünk számára fontos a különböző nézőpontok bemutatása és a tények hűséges közvetítése. Kiemeljük, hogy a cikk nem hordoz politikai célzatot, nem áll egyik vagy másik politikai erő oldalán, és nem nyújt jogi vagy egyéb személyre szabott tanácsokat. Olvasóink saját belátásuk szerint értelmezhetik az itt közölt információkat, és ennek megfelelően semmiféle felelősséget nem vállalunk az esetleges értelmezésekből eredő következményekért.

Hirdetés
Hirdetés

Cikkajánló

Mindenegyben blog
2024. október 02. (szerda), 18:47
Hirdetés

Újabb hírek érkeztek Sallai Nóráról: Nem javult a helyzet, sőt…? ?

Újabb hírek érkeztek Sallai Nóráról: Nem javult a helyzet, sőt…? ?

Újabb hírek érkeztek Sallai Nóra állapotáról: „Nem javult a helyzet, sőt”A magyar színészközösség most teljes...

Hirdetés
Mindenegyben blog
2024. október 02. (szerda), 15:57

KÉSZÜLJ FEL A LEGJOBBAKRA! Mert ami most jön, az egyszer történik meg 823 év alatt!

KÉSZÜLJ FEL A LEGJOBBAKRA! Mert ami most jön, az egyszer történik meg 823 év alatt!

Készülj fel a szombatra, október 5-ére! Ez a nap rendkívül különleges energiákat hoz minden csillagjegy számára. A...

Mindenegyben blog
2024. október 02. (szerda), 13:06

MUTATJUK: FÉNY DERÜLT JOLLY KÍNOS TITKÁRA /Fotó/

MUTATJUK: FÉNY DERÜLT JOLLY KÍNOS TITKÁRA /Fotó/

 Fény derült Jolly kínos titkára: próbálja mindenhol eltüntetni a nyomokatJolly, a mulatós zene egyik legismertebb...

Mindenegyben blog
2024. október 02. (szerda), 12:31

Egy idős asszony levele, az idősek otthonából. 82 éves vagyok, van 4 gyermekem, 11 unokám, 2 dédunokám és egy 12 négyzetméteres szobám

Egy idős asszony levele, az idősek otthonából. 82 éves vagyok, van 4 gyermekem, 11 unokám, 2 dédunokám és egy 12 négyzetméteres szobám

videk.info

Egy idős asszony levele, az idősek otthonából.82 éves vagyok, van 4 gyermekem, 11 unokám, 2 dédunokám és egy 12...

Mindenegyben blog
2024. október 02. (szerda), 10:15

Szemtanúk szerint 8-an is ülhettek a sportkocsiban - további részletek Sallai Nóra balesetéről

Szemtanúk szerint 8-an is ülhettek a sportkocsiban - további részletek Sallai Nóra balesetéről

Tragikus autóbaleset: kórházban, az intenzíven kezelik Sallai Nórát és kisfiátA Jóban Rosszban egykori színésznője,...

Mindenegyben blog
2024. október 02. (szerda), 06:54

Üzenni szeretnék ennek a buszsofőrnek! Olyat tett az édesanyámmal ami után nem jutok szóhoz!

Üzenni szeretnék ennek a buszsofőrnek! Olyat tett az édesanyámmal ami után nem jutok szóhoz!

Az elmúlt hétvégén édesanyám vidékről látogatott meg. Hozott nekünk házi készítésű ételeket, hogy a családunk friss és...

Mindenegyben blog
2024. október 02. (szerda), 05:17

VÉGZETES DIAGNÓZIS! A Barátok Közt-ös Farkasházi Rékáról van szó!

VÉGZETES DIAGNÓZIS! A Barátok Közt-ös Farkasházi Rékáról van szó!

Ez egy rohadék betegség! – Az ismert színésznő apja ugyanazzal a kórral küzd, mint Karsai DánielFarkasházi Réka, az...

Mindenegyben blog
2024. október 02. (szerda), 04:47

Perceink vannak hátra! Kiadták a riasztást! Jön a vihar! brutális 90 km/h szél, jég, zivatarok! Mutatjuk hol kell rá számítani!

Perceink vannak hátra! Kiadták a riasztást! Jön a vihar! brutális 90 km/h szél, jég, zivatarok! Mutatjuk hol kell rá számítani!

Szöveges figyelmeztető előrejelzésFigyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2024.10.02. szerda éjféligSZERDA:Ma...

Hirdetés
Hirdetés