Vámosszabadi menekülttábor napjainkban – döbbenetes képek következnek

Hirdetés
Vámosszabadi menekülttábor napjainkban – döbbenetes képek következnek
Hirdetés

Lehasznált összetolt priccsek, 50 fokos sátrak, szeméthegyek, talpalatnyi hely sincs. Ez jellemzi azt a menekülttábort, amelyből a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal kitiltotta a sajtót.

1

/Ennek ellenére mégis sikerül a táborban a benti viszonyokról néhány információt és képet közölni\./

Hirdetés

Vámosszabadi menekülttábor

Magyarországon az egyik menekülttábor ez, amelyet a „legfiatalabbként” hoztak létre. A cél az volt, hogy a menekültek, akiknek sikerült országunkon belül (keletről és délről) átjutni nyugatra és innen tovább jutva Ausztriába és még távolabbra, gyűjtik azokat a migránsokat, akiket visszacsatolnak Magyarországra. A gyakorlat az, hogy, amennyiben bármelyik országban megtudják, hogy Magyarországon keresztül jutottak a nyugati országokba, ide küldik őket vissza, ahonnan jöttek.

Vámosszabadi menekülttábor
Hirdetés
Vámosszabadi menekülttábor

Országunknak nagy költségekbe került a visszatoloncolt embereket visszaszállítani a „távolabbi” magyarországi menekülttáborokba délre és keletre.

Így jött létre a Vámosszabadi menekülttábor. Ide gyűjtik azokat az embereket, akiket visszaküldenek nyugatról hazánkba, illetve, akiknek még eddig nem sikerült nyugatra menni!

Jelenleg ebben a táborban annyira össze vannak zsúfolva az emberek, hogy az épületben összetolt, zsúfolt priccseken alszanak, vagy választhatják az 50 fokos sátrat is. A vécé kevés ennyi emberre és a szeméthegyek is egyre nagyobbak.

A személyzet kidolgozza a lelkét, de úgy tűnik, hogy még ez sem elég.

A menekültek közül szerencsésebbnek mondhatják magukat, akik heringek módjára vannak összezsúfolva az épületben. Aki a sátorban van, az inkább elhagyja azt, mert a hőség benne elviselhetetlen. Inkább választják a környéken lévő szomszédos erdőt éjszakára a hemzsegő szúnyogokat vállalva.

8

Hirdetés

A sajtó továbbra is ki van tiltva a közpénzből fenntartott menekülttáborokból. Egyébként ez a Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ szerint is sérti a sajtószabadságot és magyar állampolgárok tájékoztatáshoz való jogát!

A TASZ megkérte a belügyminisztériumot, hogy ezen a gyakorlatán változtasson. Mindhiába.

A fényképeket egy országgyűlési képviselő készítette telefonjával a Vámosszabadi menekülttáborban lévő állapotokról.

Néhány menekülttel sikerült is beszélni az abcug.hu oldalnak, táboron kívül.

Fenntarthatatlan zsúfoltság

Vjacseszlav Ukrajnából menekült feleségével és két kislányával, aki arról beszélt, hogy folyosón a földön alszanak. Minden attól függ, hogy ki hol talál helyet. Délutánonként az ukrán család a Dunához szokott menni kicsit hűsölni. Az ukrán fiatalember szerint a hely nem lenne rossz, ha nem lenne ekkora zsúfoltság.

2

„Kezelhetetlen a tömeg. Harcolni kell a helyért.

Hirdetés
Minden azon múlik, hogy a már bent levők beengednek-e a szobába” – mondta Vjacseszlav.

Azok az emberek, akiknek nem jut hely az épületben, kénytelenek kimenni a sátrakba, vagy az erdőbe. A dzsungelbe, ahogy az ők mondják.

Egy szobában általában nyolcan laknak. A tábor vezetői igyekeznek megelőzni és elhárítani a vallási konfliktusokat. Ezek nem egyszerű feladatok, mert a táborban jelenleg 20 nemzetből való migráns található.

3

Előfordult, hogy két muszlim összekülönbözött azon, hogy melyikük nagyobb muszlim. A vita elég félelmetessé vált és ilyenkor a tábor vezetőségének kötelessége értesíteni a rendőrséget. Mire kiértek a hatóságok a két fél már kibékült egymással.

A vezetőség megpróbál még arra is figyelmet fordítani, hogy az azonos nemzetiségűek egy helyen legyenek.

Hirdetés
A Vámosszabadi menekülttábort 216 főre tervezték, de a sátrakkal együtt 300 fősre bővítették. A 300 helyen pedig jelenleg 750 ember osztozik, amely nem mindig sikerül.

 

4

A panelépületben egy fürdőszobára és 1 vécére 8 ember jut, de jó az állapotuk.

Jalaluddin Bangladesből érkezett, akinek az a legnagyobb problémája, hogy kevés hely van a tisztálkodásra és az emberek nem nagyon beszélnek angolul a portás sem, akitől így segítséget sem lehet kérni.

5

Hirdetés

A táborban élők napi háromszori étkeztetésben részesülnek, de van lehetőség főzésre is. A menekültek szerint nem túl jó a kaja, a leves pedig édes.

6

A környezetben egyre nagyobb a szemét annak ellenére, hogy a személyzet szinte már mindennel foglalkozik.

A Vámosszabadi menekülttábor honlapján magyar nyelvtanfolyam is folyik. Klubrendezvényeken és sporteseményeken is részt lehet venni, továbbá arra is van lehetőség, hogy tanuljanak Magyarország kultúrájáról, hagyományairól, irodalmáról és történelméről.

Abcug megkérdezésére ezekből a menekültek szinte semmit nem tudtak felidézni. Viszont, akik családostul érkeztek, azok arra panaszkodtak, hogy a gyerekek szabadidő eltöltése nincs jól megoldva.

A táborlakók azért nincsenek teljesen elhagyatva, hiszen van arra lehetőség, hogy a konditermet igénybe vegyék a feszültségek levezetése érdekében. Sőt még van ima szoba is a szabad vallásgyakorlás biztosítása érdekében.

9

Hirdetés

Ezen a befogadó állomáson a magyar adófizető állampolgárok kontójára háziorvosi szolgálat is működik. A dologban viszont az a szörnyű, hogy ingyenes fogászat nincs. Gláser Attila telephely vezető szerint Vámosszabadi önkormányzatának kellene biztosítani az ingyenes fogászati ellátást. Ők azonban arra hivatkoznak, hogy nincs a településen fogorvos. Így előfordult, hogy néhány táborlakónak a fogászati kezelésért saját magának fizetnie kellett. Volt olyanra is példa, hogy a tábori fogorvosok látták el a problémákat.

Amíg lehet, kihozzák magukból a maximumot

Kunhalmi Ágnes látogatásából kiderült, hogy emberfeletti munkát végeznek a táborban dolgozók. Van, hogy az orvost éjszaka is riasztják. Az itt dolgozók olyan lelkiismeretesek, hogy még szabadságukból is bejönnének ide dolgozni.

“Rengeteg szomorú tekintetet láttam odabent. A legtöbben nem is engedték, hogy lefotózzam az arcukat, ami persze érthető. Kilátástalannak tűnik az életük, de legalább annak örülnek, hogy fedél van a fejük felett” – nyilatkozta Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő.

A fennálló helyzet azt bizonyítja, hogy nagy teher országunk számára a menekültek befogadása. A jelenség akár a nagy német gazdaságot is bedönthetné, nem pedig egy ilyen posztkommunista országot, mint hazánk.

A politikai baloldal, amíg mutogat jobbra és ugyanúgy a másik oldal pedig balra, addig az adófizető magyar állampolgárok pénzéből van fenntartva a menekültek egészségügyi ellátása. Nem beszélve a fertőzés kockázatáról. Talán az ottani dolgozók munkája is könnyebb lenne egy fontos kulturális ismérvet terjeszteni. Mindenki takarítsa ki maga után a szemetet, kint és bent egyaránt!

7

10

Az alábbi képeken Vámosszabadi menekülttábor környékét láthatjuk!

11

12

13

Forrás: apcug.hu

2015. augusztus 02. (vasárnap), 18:06

Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz kattints az alábbi gombra:

Hirdetés

Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célokat szolgál, célja, hogy átfogó képet adjon a közelmúlt eseményeiről, politikai elfogultságtól mentesen. Szerkesztőségünk számára fontos a különböző nézőpontok bemutatása és a tények hűséges közvetítése. Kiemeljük, hogy a cikk nem hordoz politikai célzatot, nem áll egyik vagy másik politikai erő oldalán, és nem nyújt jogi vagy egyéb személyre szabott tanácsokat. Olvasóink saját belátásuk szerint értelmezhetik az itt közölt információkat, és ennek megfelelően semmiféle felelősséget nem vállalunk az esetleges értelmezésekből eredő következményekért.

Hirdetés
Hirdetés

Cikkajánló

Mindenegyben blog
2024. szeptember 28. (szombat), 17:16
Hirdetés

Magyarország egyik legjobb pasija kijelentette : „A 32 év sok!” – A jóképű Máté gazda kiakadt, nem kér a harminc pluszos nőkből!! Részletek itt ?

Magyarország egyik legjobb pasija kijelentette : „A 32 év sok!” – A jóképű Máté gazda kiakadt, nem kér a harminc pluszos nőkből!! Részletek itt ?

„A 32 év sok!” – Máté gazda kiakadt, nem kér a harminc pluszos nőkbőlAz RTL népszerű műsora, a Házasodna a gazda újabb...

Hirdetés
Mindenegyben blog
2024. szeptember 28. (szombat), 15:24

ITT A HIDEGZUHANY A NYAKUNKBA!Müller Cecília bejelentése ez lesz ,HA TETSZIK HA NEM !

ITT A HIDEGZUHANY A NYAKUNKBA!Müller Cecília bejelentése ez lesz ,HA TETSZIK HA NEM !

Fertőzött a csapvíz az árvíz után: ne igyanak belőle!A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) figyelmeztetést adott ki a...

Mindenegyben blog
2024. szeptember 28. (szombat), 14:03

Kígyót talált egy férfi vásárlás után!Rémisztő élmény az Aldi brokkolijában

Kígyót talált egy férfi vásárlás után!Rémisztő élmény az Aldi brokkolijában

Rémisztő élmény az Aldi brokkolijában: kígyót talált egy férfi vásárlás utánEgy brit férfi, Neville Linton, 63 éves,...

Mindenegyben blog
2024. szeptember 28. (szombat), 13:12

A származásáról beszélt Fésűs Nelly. Döbbenetes, amit elárult

A származásáról beszélt Fésűs Nelly. Döbbenetes, amit elárult

Fésűs Nelly a nemesi származásáról vallott: Édesanyai ágon arisztokrata család sarjaKevesen tudják, hogy Fésűs Nelly, a...

Mindenegyben blog
2024. szeptember 28. (szombat), 12:29

Meghalt Szuna Roland

Meghalt Szuna Roland

Tragikus hír: Elhunyt Szuna Roland, az Alba Volán egykori jégkorongozójaA Hydro Fehérvár AV19 közösségi oldalán...

Mindenegyben blog
2024. szeptember 28. (szombat), 11:33

1 perce érkezett ! Nyugodjon békében!közlekedési balesetben meghalt a magyar sportoló!

1 perce érkezett ! Nyugodjon békében!közlekedési balesetben meghalt a magyar sportoló!

Elhunyt Szuna Roland, a Hydro Fehérvár AV19 egykori jégkorongozójaA Hydro Fehérvár AV19 közösségi oldalán szombaton...

Mindenegyben blog
2024. szeptember 28. (szombat), 08:21

Beteljesült az álom!Krausz Gábor és Mikes Anna tegnap este megmutatta a felvételt: ott a gyerek, nem is egy...

Beteljesült az álom!Krausz Gábor és Mikes Anna tegnap este megmutatta a felvételt: ott a gyerek, nem is egy...

Krausz Gábor és Mikes Anna megható pillanatai: Krausz Gábor és Mikes Anna az Ázsia Expressz legutóbbi részében...

Mindenegyben blog
2024. szeptember 28. (szombat), 06:23

Sajnos itt a vége!Sírva intettek búcsút az Ázsia Expressznek Stohl Andrásék

Sajnos itt a vége!Sírva intettek búcsút az Ázsia Expressznek Stohl Andrásék

Ázsia Expressz: Till Attila és Stohl András búcsúztak a versenytőlAz Ázsia Expressz legutóbbi, péntek esti adásában...

Hirdetés
Hirdetés