Villanyszámlások, vízszámlások, gázszámlások figyelem! 15 napja van ezt bejelenteni! Ha nem teszi kötbért kell fizetnie és a szolgáltatást is kikapcsolják!

Hirdetés
Villanyszámlások, vízszámlások, gázszámlások figyelem! 15 napja van ezt bejelenteni! Ha nem teszi kötbért kell fizetnie és a szolgáltatást is kikapcsolják!
Hirdetés

Villanyszámlások, vízszámlások, gázszámlások figyelem! 15 napja van ezt bejelenteni! Ha nem teszi kötbért kell fizetnie és a szolgáltatást is kikapcsolják!

/A villamos energiát, földgázt, távhőt vagy vezetékes vizet fogyasztó személyében bekövetkezett változás bejelentése jogszabályi kötelezettség\./

Hirdetés
A vitás ügyek sokszor abból adódnak, hogy a fogyasztók megfeledkeznek a változások bejelentéséről a szolgáltató felé.

Kiadványunk célja, hogy felhívja a figyelmet ennek fontosságára, módjára és elmaradásának következményeire.

Mikor van szükség a felhasználó személyében történt változás bejelentésére?

A változást nemcsak akkor kell bejelenteni, ha a felhasználó új helyre költözik, akkor is meg kell tenni, amikor a fogyasztó nem megvásárolja, hanem bérli az ingatlant, vagy örökléssel, ajándékozással, esetleg családon belüli szívességgel jut ingatlanhasználathoz. Fontos, hogy nem csupán beköltözőként, hanem kiköltöző- ként is jelezni kell a szolgáltatónak, ha az adott felhasználási helyen felhagyunk a fogyasztással.

Hirdetés

Milyen változások esetén tegyen bejelentést a szolgáltató felé? Ki- vagy beköltözéskor: • ingatlan adás-vétel, • lakás-, iroda-, telephelybérlet, • öröklés, • ajándékozás, • szívességi lakáshasználat esetén. Mire figyeljen az ingatlan bérbeadásakor? A bérleti jogviszony kezelésére több megoldás is létezik. A bérlő lehet „eltérő fizető”, vagyis a tulajdonos továbbra is szerződő fél marad, így ő rendelkezik a felhasználási helyre vonatkozó szerződéssel. Választható továbbá az a megoldás, hogy a bérlő saját nevén köt szerződést, a tulajdonos írásbeli hozzájárulásával. Ebben az esetben a bérlő – mint szerződő fél – lesz a felhasználó. Panasza van? Segítünk!

Tájékoztató a felhasználóváltozásól ELLÁTÁSBIZTONSÁG • MEGFIZETHETŐSÉG • ÉLETMINŐSÉG

Miért fontos a bejelentés?

• biztosítja a teljes körű és korrekt elszá- molást,

Hirdetés

• tisztázza a felelősséget az esetleges szabálytalan beavatkozásokkal kapcsolatban,

• megszünteti a korábbi felhasználó szer ződését,

• megalapozza az új felhasználó jogviszonyát.

A változás bejelentésének elmulasztása szerződésszegésnek minősül, amelynek következménye kártérítés, kötbér vagy kikapcsolás is lehet. A bejelentési kötelezettség határideje Általános szabály szerint a felhasználó személyében bekövetkezett változást 15 vagy 30 napon belül kell bejelenteni, ez alól – villamosenergia- és földgázszolgáltatás esetén – a felhasználó elhalálozása jelent kivételt. Ilyenkor legfeljebb 6 hó- nap van a bejelentésre és az új szerződés megkötésére, de a bejelentést ez esetben is célszerű minél hamarabb megtenni, hogy a tényleges felhasználóval létrejö- hessen a szerződés.

Hirdetés

A bejelentés módja :

A szolgáltatók üzletszabályzatában és a honlapjukon található tájékoztatókban olvashat a bejelentés módjáról, de a telefonos vagy személyes ügyfélszolgálatokon is kérhető információ. A legjobb, ha a régi és a beköltöző új fogyasztó együtt jelenti be a változást a szolgáltató ügyfélszolgálati irodájában. Ha erre nincs lehetőség, akkor a szolgáltatók előírásai szerint külön-külön is megtehetik, például a szolgáltatók weboldalán, az online ügyfélszolgálati felület segítségével. Amennyiben a beköltöző tartósan nem szeretné használni az adott közművet, és emiatt nem szeretne szerződést kötni, ezt haladéktalanul jeleznie kell a szolgáltató felé, amely gondoskodik a felhasználás megszüntetéséről (pl. a mérő leszerelé- sével).

Mi szükséges a bejelentéshez?

A szolgáltatók az üzletszabályzatban tá- jékoztatnak a bejelentéshez szükséges formai és tartalmi követelményekről.

A bejelentéshez általában a következőkre lehet szükség:

Hirdetés

az előző és az új fogyasztó által kitöltött és aláírt bejelentő formanyomtatvány,

•az előző fogyasztó elérhetőségei,

• az új fogyasztó felhasználási jogcímé- nek igazolása (adásvételi szerződés és/vagy tulajdoni lap, bérleti szerző- dés, szívességi lakáshasználatról nyilatkozat, hagyatékátadó végzés stb.),

• több tulajdonos estén az új fogyasztón kívüli tulajdonos(ok) beleegyező nyilatkozata,

• ha nem a felhasználási hely tulajdonosa kíván szerződést kötni, akkor a tulajdonos(ok) beleegyező nyilatkozata,

• földgáz- és villamosenergia-szolgáltatá- si területen a tulajdonos nyilatkozata a ka pacitáslekötési jog átadásáról, ren delke zé sre álló teljesítmény használatba adá sáról az ingatlanhasználó részére,

• a fogyasztó személyes adatai, cég eseté- ben cégadatok,

Hirdetés

• személyazonosságot igazoló okmá- nyok, cégkivonat, aláírási címpéldány, • a felhasználási hely pontos címe és adatai (különösen a mérő gyári száma, a felhasználási hely [POD] azonosítója és a felhasználói azonosító, amelyek a számlán is megtalálhatók),

• meghatalmazás (amennyiben a bejelentő nem saját nevében jár el),

• a felhasználási hely felek által aláírt átadás-átvételi jegyzőkönyve (minta a kiadvány mellékletében).

Mit tesz a szolgáltató a felhasználóváltozás bejelentése után?

• A szolgáltató köteles az új felhaszná- lóval új szerződést kötni, amennyiben a szerződéskötéshez szükséges dokumentumok rendelkezésre állnak és a szerződéskötés feltételei fennállnak. A szolgáltató ezzel együtt a korábbi felhasználó szerződését megszünteti. • A szolgáltató vagy az adott közműhá- lózat üzemeltetője a helyszínen ellen- őrizheti a fogyasztásmérőt, a mérő állását és a műszaki körülményeket.

Hirdetés
• A szolgáltató a mindkét fogyasztó által elfogadott, vagy ennek hiányában a helyszínen leolvasott mérőállás alapján végszámlát készít az előző fogyasztó számára. • A szolgáltató a végszámla elkészítése után esetlegesen keletkező túlfizetést visszautalja az előző fogyasztónak.

Mi a felhasználó kötelezettsége?

• A kiköltöző felhasználó kötelessége bejelenteni, hogy felhagy a fogyasztással, a szerződést írásban fel kell mondania és a végszámlát ki kell fizetnie.

• A beköltöző felhasználó kötelessége a fogyasztási szándék bejelentése, a szolgáltatóval való szerződéskötés és az ellenőrzés lehetővé tétele. FONTOS! Felhasználóváltás esetén mindenképpen tisztázni kell, hogy a felhasználási helyet terheli-e közműszolgáltatási számlatartozás. Emiatt kiemelten fontos a körültekintő átadás-átvétel, az egymás közötti elszámolás és a minden kockázatra kiterjedő adásvételi vagy bérleti szerződés megírása!

 

JÓ, HA TUDJA!

• Önnek bejelentési kötelezettsége van a szolgáltató felé, ha a felhasználó személye megváltozik.

• A szolgáltató előírhatja, milyen nyomtatványokon és milyen tartalmi elemekkel tudja a változást bejelenteni.

• Fontos, hogy a felhasználóváltáskor történő helyszíni ellenőrzés során a mérőhelyet hivatalosan is sérülésmentesen, hiteles mérőkkel és ellenőrzött mérőállással vegye át az új felhasználó.

• Azt is jelezni kell a szolgáltató felé, ha NEM kívánja igénybe venni a szolgáltatást abban az ingatlanban, amelyet birtokba vesz (ha ismert, hogy az adott szolgáltatást bekö- tötték).

• Ha elmulasztja a felhasználóváltozás bejelentését, kötbért fizethet, és végső esetben ki is kapcsolhatják a szolgáltatást!

• A szolgáltató bizonyos esetekben kérheti az előző felhasználó – tulajdonos vagy bérlő – által felhalmozott tartozás megfizetését.

• Minden átadáskor készüljön jegyzőkönyv, akár fotókkal mellékelve!

2023. szeptember 24. (vasárnap), 09:41

Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz kattints az alábbi gombra:

Hirdetés

Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célokat szolgál, célja, hogy átfogó képet adjon a közelmúlt eseményeiről, politikai elfogultságtól mentesen. Szerkesztőségünk számára fontos a különböző nézőpontok bemutatása és a tények hűséges közvetítése. Kiemeljük, hogy a cikk nem hordoz politikai célzatot, nem áll egyik vagy másik politikai erő oldalán, és nem nyújt jogi vagy egyéb személyre szabott tanácsokat. Olvasóink saját belátásuk szerint értelmezhetik az itt közölt információkat, és ennek megfelelően semmiféle felelősséget nem vállalunk az esetleges értelmezésekből eredő következményekért.

Hirdetés
Hirdetés

Cikkajánló

Mindenegyben blog
2024. október 18. (péntek), 17:01
Hirdetés

Magyar Péter péntek este felrobbantotta a facebookot- EZT kaptuk tőle!????? ? ?????́???́??́?????́?!

Magyar Péter péntek este felrobbantotta a facebookot- EZT kaptuk tőle!????? ? ?????́???́??́?????́?!

Add tovább! Orbán Viktor olyan, mint a Titanic kapitánya, aki miután jéghegynek vezette a hajót, süllyedés közben azzal...

Hirdetés
Mindenegyben blog
2024. október 18. (péntek), 15:14

Szívbemarkoló , ami kiderült Sallai Nóráról

Szívbemarkoló , ami kiderült Sallai Nóráról

Sallai Nóra és ötéves gyermeke, Bende tragikus autóbalesete: Egy ország gyászolSallai Nóra színésznő és ötéves kisfia,...

Mindenegyben blog
2024. október 18. (péntek), 13:27

Hazaküldték az ügyeletről az egy éves gyermeket, másnap meghalt.

Hazaküldték az ügyeletről az egy éves gyermeket, másnap meghalt.

Tragédia Porcsalmán: Hazaküldték az ügyeletről az egyéves kisfiút, másnapra meghaltEgyéves kisfiú halt meg Porcsalmán,...

Mindenegyben blog
2024. október 18. (péntek), 12:45

Oláh Gergő megmutatta csodaszép húgát: Drága Gyémánthangú testvérével lép színpadra!

Oláh Gergő megmutatta csodaszép húgát: Drága Gyémánthangú testvérével lép színpadra!

Oláh Gergő megmutatta csodaszép húgát: Drága Gyémánthangú testvérével lép színpadra!Oláh Gergő, a népszerű énekes, aki...

Mindenegyben blog
2024. október 18. (péntek), 08:06

65 év felettiek jogosítványhoz jutását szigorítani kellene – véli a szakember,íme a részletek

65 év felettiek jogosítványhoz jutását szigorítani kellene – véli a szakember,íme a részletek

65 év felettiek jogosítványhoz jutását szigorítani kellene – véli a szakember,íme a részletekAz év első felében közel...

Mindenegyben blog
2024. október 18. (péntek), 07:40

Most érkezett a tragikus hírt: meghalt egy 16 éves diáklány

Most érkezett a tragikus hírt: meghalt egy 16 éves diáklány

Tragikus baleset: Megfulladt egy 16 éves iskolás lány egy családi vitorlázás soránEgy szörnyű baleset során egy 16 éves...

Mindenegyben blog
2024. október 18. (péntek), 07:11

1 perce jelentették be : nem minden nyugdíjas kap 13. havi nyugdíjat februárban. ⬇️ részletek ⬇️

1 perce jelentették be : nem minden nyugdíjas kap 13. havi nyugdíjat februárban. ⬇️ részletek ⬇️

Ki jogosult a 13. havi nyugdíjra és a nyugdíjemelésre?A 13. havi nyugdíj és az év eleji nyugdíjemelés mindig nagy...

Mindenegyben blog
2024. október 18. (péntek), 06:03

Nyugdíjemelés 2025: folytatódik a 13. havi nyugdíj

Nyugdíjemelés 2025: folytatódik a 13. havi nyugdíj

Nyugdíjemelés 2025: folytatódik a 13. havi nyugdíjA magyar kormány nemrégiben jelentette be, hogy 2025-ben is...

Hirdetés
Hirdetés