1 PERCE ÉRKEZETT:Hatalmas baleset ! Közel 4 km-es a torlódás, forgalmat megállították, sávzárás.A helyszínelés jelenleg is tart, a torlódás közel 4 kilométeres.

Hirdetés
1 PERCE ÉRKEZETT:Hatalmas baleset ! Közel 4 km-es a torlódás, forgalmat megállították, sávzárás.A helyszínelés jelenleg is tart, a torlódás közel 4 kilométeres.
Hirdetés
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események
2023. szeptember 22. 17:31

A közúti közlekedés biztonságát, folyamatosságát befolyásoló események.

Az M1-es autópálya lébényi szakaszán, a 128-as és a 136-os km között új terelés épült ki, mindkét irányban két sáv járható, Budapest felé több km-es a torlódás.Sokan haladnak az 1-es főúton is, aki pedig a 85-ös főútról vagy az M85-ös autóútról akar felhajtani a pályára, több km-es torlódásra kell számítania. 

Az M5-ös autópálya Röszke felé vezető oldalán, Ócsa ás Újhartyán között két személyautó karambolozott. A 36-os km-nél csak egy sáv járható, torlódik a forgalom.

 

Az M7-es autópálya Letenye felé vezető oldalán, a Fonyód csomópont után egy kamion szalagkorlátnak ütközött. /A 151\-es km\-nél csak egy sáv járható\./

Hirdetés

Felborult egy kamion, Szekszárd és Kakasd között a 6-os főúton a 145-ös km-nél. A főúton félpályás forgalomkorlátozás mellett lehet közlekedni.A 26-os főúton, Dubicsány belterületén egy személyautó árokba hajtott. A 32-es km-nél a műszaki mentés idejére az utat teljes szélességében lezárták.

Hirdetés
 A 44-es főúton, Gyula térségében, a román határ előtt feltorlódott a kilépésre várakozó kamionsor. A rendőrség a 140-es km-nél a forgalmat önkormányzati utakra tereli, a 142-es km-nél lehet visszatérni a főútra.

A magyar-román határszakaszon, az M43-as autópályán a Csanádpalota határátlépő előtt, az erős tranzitforgalom miatt 3 km-es a kilépő kamionsor.A 42-es főúton, Berettyóújfalu térségében, a 28-as km-nél, a Keleti-főcsatorna hídján javítják a dilatációs szerkezetet. A félpályás lezárásnál jelzőlámpa szabályozza a forgalmat.Az M5-ös autópályán, a Budapest felé vezető oldalon, a 22-es km-nél lévő M0-s autóúti csomópontban, a kihajtó ágon burkolatfelújítást végeznek, csak egy sáv járható, napközben torlódásra készüljenek!A Duna magyar-szlovák határszakaszán, a Neszmély és Dunaradvány között közlekedő komp leállt műszaki okok miatt.Határokkal, határátlépéssel kapcsolatos információkért keresse fel a rendőrség honlapját: https://www.police.hu

Bármelyikünket érheti közlekedési baleset, azonban nem mindegy, mit és hogyan csinálunk az esemény után.

Hirdetés
A későbbi kárrendezési ügyintézést megkönnyíti, ha tudjuk, mi a teendőnk egy ilyen szituációban.

címlapfotó:illusztráció

Közúti baleset esetén minden esetben álljunk meg a járművel és győződjünk meg arról, hogy történt-e személyi sérülés. Ez állampolgári kötelességünk.

Ha igen, akkor kötelezően rendőrt és mentőt kell hívni még akkor is, ha a sérült erre nem tart igényt. Mérlegelni nem lehet – a bejelentést a 112-es segélyhívószámon, vagy a szintén ingyenesen hívható 107-es és 104-es számokon tehetjük meg.

Mit mondjunk a mentősnek?.

A mentők hívásakor először azonosítsuk magunkat majd határozzuk meg a baleset pontos helyét.

Hirdetés
 Ha nem tudjuk pontosan meghatározni a helyszínt, adjunk meg hozzávetőleges tájékozódási pontokat (pl. az M7 autópályán Balaton felé az érdi lehajtó után kb. 2 kilométerre). Ezen túl adjuk meg a sérültek számát, korát, nemét, az esetleges különleges körülményeket (pl.: a nő terhes), a baleset fajtáját (pl.: autóbaleset), egyéb veszélyforrásokról való tájékoztatás (pl.: leszakadt nagyfeszültségű vezeték, kiömlött vegyi anyag, robbanásveszély stb.). Mindig várjuk meg, hogy a mentős bontsa a vonalat, ne csapjuk le a telefont, mert adódhatnak újabb kérdések.

Amíg a mentőre várunk el kell kezdeni a személyi sérülések ellátását. Ezen kötelességünknek mindenképp tegyünk eleget, mivel az elsősegélynyújtás elmulasztása büntetőjogi felelősséget vonhat maga után.

Hirdetés
A baleseti helyszínt változatlanul kell hagyni, és biztosítani kell, még abban az esetben is, ha a sérült járművek akadályozzák a forgalmat.

Mikor hívjunk rendőrt?.

Személyi sérülés esetén kötelező értesíteni a rendőrséget. Ezen túl akkor is érdemes rendőrt hívni amennyiben az érintettek nem tudják tisztázni egymás között a történteket, nem tudnak megegyezni a felelősség kérdésében. Ha feltételezhetően szabálysértés történt, úgy mindig értesíteni kell a rendőrséget. Ajánlott, de nem kötelező a rendvédelmi hatóság értesítése akkor is, ha vélhetően nagy az anyagi kár, illetve ha külföldi vagy közüzemi (Volán, BKV stb.) gépjárművel ütközünk.

A baleset részesei a helyszínen kötelesek átadni egymásnak a személy és gépjármű azonosításához és a kötelező felelősségbiztosítás fennállásához szükséges adatokat, valamint a baleset lényeges körülményeire vonatkozó információkat. Minden, a balesetben érintett személynek kötelessége megvárni a hatóság helyszínre érkezését, a helyszínt csak az ő engedélyével hagyhatják el.

Hirdetés
Ha a baleset okozója adatainak megadása nélkül távozik, személyi sérülés esetén, a rendőrség segítségnyújtás elmulasztása miatt eljárást indíthat az ügyben.

A rendőri intézkedés minden esetben eljárást von maga után, és ez plusz büntetést jelent a vétkes félnek. A rendőrség megvizsgálja a baleset helyszínét, körülményeit, és a KRESZ szabályait figyelembe véve meghatározza, hogy ki a vétkes károkozó. A rendőri intézkedéssel járó közlekedési baleseteknél később a biztosító a rendőrség által kiállított dokumentumokat veszi alapul a kártérítési igények elbírálásánál.

Amikor nincs szükség rendőrre.

Egyszerűsíti a helyzetet, amennyiben a károkozó jármű vezetője elismeri a felelősségét a balesetért.

Hirdetés
 Amennyiben nincs személyi sérülés, és tisztázott a felelősség, akkor ilyen esetben nem szükségszerű a hatóság értesítése, de akkor is ajánlott helyszíni fotók készítése, ugyanis a későbbiekben a biztosítónak ez segítséget jelenthet. Ezzel rövidíthetjük a kárrendezés időtartamát.

Az a bizonyos papírmunka.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény értelmében, baleset bekövetkeztekor az eset részesei kötelesek átadni egymásnak a személy-, gépjármű- és a biztosítási szerződésük azonosításához szükséges adatokat, valamint dokumentálni a körülményekre vonatkozó lényeges információkat. Ne egyezzünk meg a kártérítés mértékében a helyszínen soha. A nem látható sérülések jelentős többletköltséggel járhatnak, bármennyire is csábító a készpénz!

Erre szolgál az ún. „kék-sárga” baleseti bejelentőlap, amelyet a baleset helyszínén közösen kell kitölteni. A nyomtatvány valamennyi európai országban ugyanazt a szöveget tartalmazza. Fontos, hogy a bejelentőlap valamennyi rubrikáját pontosan ki kell tölteni, és vázlatosan le kell rajzolni a balesetet. A károkozónak nyilatkoznia kell felelőssége elismeréséről, azonban ez a későbbiekben sajnos még vitatható.

Az európai baleseti bejelentő minden biztosítónál fellelhető. Javasolt a kocsiban tartani, mivel így kár esetén kéznél van. A baleseti bejelentő kitöltésekor nem szükséges a felek megegyezése, ellentétes kárleírások is közölhetők. Ma már rendelkezésre áll az európai baleseti bejelentő digitális formája is, amely az applikációs áruházakból telefonunkra letölthető. Az e-kárbejelentő applikáció segítő kézként vezeti végig a szükséges kárbejelentésen. Segítségével gyorsan és egyszerűen küldheti be a szükséges információt és kaphat arról visszaigazolást már a telefonján.

A későbbi kárrendezés folyamán a biztosító a baleseti bejelentőlap adatai alapján rendezi a kárt.

A balesetet követően Önnek mielőbb be kell jelentenie azt a károkozó jármű felelősségbiztosítójánál. A bejelentéskor be kell nyújtani a biztosítóhoz a rendelkezésre álló iratokat (pl.: a baleset helyszínén kitöltött baleseti bejelentő, rendőrségi igazolás a balesetről, a károkozó jármű vezetőjének írásbeli felelősségelismerő nyilatkozata), amelyekkel a baleset körülményei, a balesetben részes járművek és vezetőik adatai igazolhatók.

A káreseményt követően érdemes olyan helyen javíttatni és átnézetni autónkat, ahol szakszerű átvizsgálás mellett, gyári normáknak megfelelően állítják helyre gépkocsinkat. Egy komolyabban sérült autó esetében a helyreállítási munkálatok nagyobb körültekintést igényelnek, ezért fontos, hogy szakmailag erre felkészült szervizzel végeztesse azt, amely vitás esetekben a biztosítókkal szemben is szakértő képviseletet kínál.

 

2023. szeptember 22. (péntek), 17:39

Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz kattints az alábbi gombra:

Hirdetés

Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célokat szolgál, célja, hogy átfogó képet adjon a közelmúlt eseményeiről, politikai elfogultságtól mentesen. Szerkesztőségünk számára fontos a különböző nézőpontok bemutatása és a tények hűséges közvetítése. Kiemeljük, hogy a cikk nem hordoz politikai célzatot, nem áll egyik vagy másik politikai erő oldalán, és nem nyújt jogi vagy egyéb személyre szabott tanácsokat. Olvasóink saját belátásuk szerint értelmezhetik az itt közölt információkat, és ennek megfelelően semmiféle felelősséget nem vállalunk az esetleges értelmezésekből eredő következményekért.

Hirdetés
Hirdetés

Cikkajánló

Mindenegyben blog
2024. október 18. (péntek), 15:14
Hirdetés

Szívbemarkoló , ami kiderült Sallai Nóráról

Szívbemarkoló , ami kiderült Sallai Nóráról

Sallai Nóra és ötéves gyermeke, Bende tragikus autóbalesete: Egy ország gyászolSallai Nóra színésznő és ötéves kisfia,...

Hirdetés
Mindenegyben blog
2024. október 18. (péntek), 13:27

Hazaküldték az ügyeletről az egy éves gyermeket, másnap meghalt.

Hazaküldték az ügyeletről az egy éves gyermeket, másnap meghalt.

Tragédia Porcsalmán: Hazaküldték az ügyeletről az egyéves kisfiút, másnapra meghaltEgyéves kisfiú halt meg Porcsalmán,...

Mindenegyben blog
2024. október 18. (péntek), 12:45

Oláh Gergő megmutatta csodaszép húgát: Drága Gyémánthangú testvérével lép színpadra!

Oláh Gergő megmutatta csodaszép húgát: Drága Gyémánthangú testvérével lép színpadra!

Oláh Gergő megmutatta csodaszép húgát: Drága Gyémánthangú testvérével lép színpadra!Oláh Gergő, a népszerű énekes, aki...

Mindenegyben blog
2024. október 18. (péntek), 08:06

65 év felettiek jogosítványhoz jutását szigorítani kellene – véli a szakember,íme a részletek

65 év felettiek jogosítványhoz jutását szigorítani kellene – véli a szakember,íme a részletek

65 év felettiek jogosítványhoz jutását szigorítani kellene – véli a szakember,íme a részletekAz év első felében közel...

Mindenegyben blog
2024. október 18. (péntek), 07:40

Most érkezett a tragikus hírt: meghalt egy 16 éves diáklány

Most érkezett a tragikus hírt: meghalt egy 16 éves diáklány

Tragikus baleset: Megfulladt egy 16 éves iskolás lány egy családi vitorlázás soránEgy szörnyű baleset során egy 16 éves...

Mindenegyben blog
2024. október 18. (péntek), 07:11

1 perce jelentették be : nem minden nyugdíjas kap 13. havi nyugdíjat februárban. ⬇️ részletek ⬇️

1 perce jelentették be : nem minden nyugdíjas kap 13. havi nyugdíjat februárban. ⬇️ részletek ⬇️

Ki jogosult a 13. havi nyugdíjra és a nyugdíjemelésre?A 13. havi nyugdíj és az év eleji nyugdíjemelés mindig nagy...

Mindenegyben blog
2024. október 18. (péntek), 06:03

Nyugdíjemelés 2025: folytatódik a 13. havi nyugdíj

Nyugdíjemelés 2025: folytatódik a 13. havi nyugdíj

Nyugdíjemelés 2025: folytatódik a 13. havi nyugdíjA magyar kormány nemrégiben jelentette be, hogy 2025-ben is...

Mindenegyben blog
2024. október 17. (csütörtök), 18:50

Borzalmas hír jött ma reggelre– éjszaka örökre lehunyta szemét… Gyászba borult az egész MAGYARORSZÁG!hatalmas név távozott közülünk!

Borzalmas hír jött ma reggelre– éjszaka örökre lehunyta szemét… Gyászba borult az egész MAGYARORSZÁG!hatalmas név távozott közülünk!

Elhunyt Potápi Árpád János, a magyar nemzetpolitika elkötelezett harcosaMegrendítő veszteség érte a magyar...

Hirdetés
Hirdetés