Elegük van a nyugdíjasoknak, 45 ezer forint hiányzik az átlagnyugdíjból

Hirdetés
Elegük van a nyugdíjasoknak, 45 ezer forint hiányzik az átlagnyugdíjból
Hirdetés

/A kormány jövőre 2,8 százalékos nyugdíjemelést irányozott elő, ez már nyár óta tudható a költségvetésben jelzett infláció alapján, és a terv nem változott, a decemberben megjelent kormányrendeletben is ez a szám szerepel\./

Hirdetés
Bár év közben romlottak az inflációs várakozások, hiába követelt jóval három százalék feletti nyugdíjemelést a legnagyobb nyugdíjas szervezeteket tömörítő Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET). A kormány által bejelentett 2,8 százalékos nyugdíjemelést nehéz is elfogadni, ha azt nézzük, hogy a 2020-as pénzromlást a Magyar Nemzeti Bank is jóval magasabbra, 3,4 százalékra becsülte.A 2,8 százalék a minimálnyugdíjnál alig több mint havi 800 forint pluszt jelent, egy átlagnyugdíjasnak pedig kicsivel több mint havi 3800 forint lesz az emelés.Időről időre előfordul amúgy, hogy a kormány felül-, vagy alulbecsli az inflációt, és így a nyugdíjemelés is több vagy kevesebb lesz. Ha alulbecsli, akkor novemberig kénytelenek a nyugdíjasok hitelezni az államnak – akkor kapják meg ugyanis a január-augusztusi inflációs jelentés alapján az elmaradt emelést, egyben, egész évre.
Hirdetés
2017-ben így 27 milliárd forintnyit húzott ki a kormány a nyugdíjasok zsebéből év közben, és idén is hasonló összeg lehetett a lényegében novemberig visszatartott pénz. Ha az MNB becslését nézzük, jövőre szintúgy erre kell számítani, hiszen a kormány által bejelentett nyugdíjemelés ismét 0,6 százalékkal karcsúbb, mint a várható infláció. Így novemberben megint visszamenőleges korrekcióra lehet szükség, addig pedig a nyugdíjasok újfent hitelezhetnek pár tízmilliárdot az államnak.Juhász László: 3,5 százalékos nyugdíjemelés kellett volnaA NYUSZET elnöke, Juhász László a 24 .hu-nak azt mondta, szerintük nem is 3,4 hanem 3,5 százalékkal kellett volna emelni a nyugdíjakat, éppen azért, mert a nyugdíjasok kénytelenek időről időre 10 hónapig hitelezni az államnak. Próbálták a nyugdíjemelésre vonatkozó követelésüket mindenhova eljuttatni, de a nyugdíjas szervezetekkel kormányszinten továbbra sem áll szóba senki.
Hirdetés
A nyugdíjas érdekegyeztetés tíz éve nem működik, ezért nem tudtak még eredményt felmutatni – tette hozzá. De nem adják fel, további lépéseket terveznek, a jövő év elején az Emberi Erőforrások Minisztériumában próbálnak kompetens vezetőt keresni, akivel egyeztethetnek.Kis előrelépés, hogy a fővárosban lesz nyugdíjas érdekegyeztetés, már előkészítés alatt áll a fővárosi idősügyi tanács létrehozása. De mivel a nyugdíjemelés nem fővárosi kompetencia, kellene, hogy a kormány is hajlandó legyen tárgyalni és egyeztetni az idősek ügyeiről. A NYUSZET éppen azért jött létre, hogy összefogja a legnagyobb nyugdíjas szervezeteket, hogy több százezres taglétszámmal a hátuk mögött össze tudják gyűjteni és kellő súllyal képviselni az idősek problémáit.Ne csak az inflációt vegyék figyelembeA NYUSZET másik fő követelése az, hogy 2021-től vezessék be a vegyes indexálást, vagyis a béremelkedést is figyelembe vevő nyugdíjemelést.
Hirdetés
Mint Juhász László kiemelte, a jelenlegi nyugdíjemelési rendszer szakadékot nyitott a bérek és a nyugdíjak között, hiszen több éven keresztül két számjegyű béremelés volt jellemző, miközben a nyugdíjak három százalék körüli mértékben emelkedtek.45 ezer forint hiányzik az átlagnyugdíjbólEgyre nagyobb a nyugdíjak lemaradása a bérekhez képest.Jelenleg a nyugdíjasok relatív elszegényedése tapasztalható. De mivel hosszú távon az árak a fizetőképes kereslethez igazodnak, abszolút elszegényedés is várható. Minél idősebb valaki, minél régebben állapították meg a nyugdíját, annál inkább.Pár év alatt is hatalmas, 30-40 százalékos különbségek alakulhatnak ki ugyanolyan életút mellett, attól függően, hogy valaki mikor ment el nyugdíjba. Az induló nyugdíj ugyanis az utolsó nettó átlagkereset meghatározott százaléka. Jó hír persze, hogy a bérek végre dinamikusan emelkednek, de ettől a korábban nyugdíjazottak helyzete nem javul – tette hozzá Juhász.
Hirdetés
A nők nyugdíja átlagosan 36 százalékkal kevesebb, mint a férfiakéVan még egy tragikus probléma – a nők nyugdíja. A férfiak és nők közötti béregyenlőtlenség európai átlagban 16-18 százalék, vagyis ugyanolyan értékű munkáért a nők ennyivel kevesebbet kapnak. És mivel jellemzően egész életükben kevesebbet keresnek, mint a férfiak, mire nyugdíjba mennek, 36 százalék körüli lesz a különbség a férfiak és nők ellátása között. Ez azért is tragikus, mivel a férfiak átlagban hét évvel kevesebb ideig élnek – általában az idősebb nők maradnak egyedül, és nekik kell egyedül megélniük a folyamatosan értékét vesztő és egyébként is 36 százalékkal alacsonyabb nyugdíjból.Ezt a problémát persze nem nyugdíjas korban, hanem még az aktív pályafutás során kellene kezelni, mert ha nem, a különbség folyamatosan újratermelődik – fejtette ki Juhász László.A NYUSZET a három fő követelés nyomatékosítására aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy megmutassák, milyen nagy számban szeretnének a nyugdíjaknál változást az emberek.
Hirdetés
Az aláírásgyűjtés végeredményét Orbán Viktor asztalára szánják. Ha továbbra sem áll velük szóba a kormány, Juhász László a demonstrációt sem tartja kizártnak.Elfogadhatatlan, hogy a nyugdíjszerű ellátásban részesülőket is figyelembe véve megközelítőleg hárommillió embert a mélyszegénység felé taszít a kormány, felük szegénységben él már most is. Elfogadhatatlan, hogy a nyugdíjasok fele százezer forint körüli nyugdíjból él – mondta Juhász László.A válság idején hozott megszorításokat máig nem törölték elA három főkövetelés mellett persze szeretnék azt is, hogy a leszakadó nyugdíjaknál legyen valamiféle korrekció. Felemlítette, hogy a Bajnai-kormány idején három csapás érte a nyugdíjasokat.Elvették a tizenharmadik havi nyugdíjat.A nyugdíjemelés rendszerét inflációkövetőre alakították át.Felfüggesztették az értékvesztett nyugdíjak korrekcióját célzó törvény végrehajtását.
Hirdetés
A törvény a különböző időszakban nyugdíjba mentek közötti különbségeket igyekezett tompítani. Négy lépést végrehajtottak, de az ötödiket nem.A lépéseket akkor azzal indokolták, hogy válság van, bajban az ország, és hogy az IMF-hitel felvételéhez meg kell tenni mindezt. A válság időközben elmúlt, az IMF-hitelt visszafizettük, Juhász László úgy véli, nem indokolt fenntartani ezeket a nyugdíjasok számára hátrányos intézkedéseket.Több mint tíz éve 28500 forint a minimálnyugdíjNevetséges szerinte az is, hogy már 2008 óta, több mint tíz éve 28 500 forint a minimálnyugdíj. Különösen hogy ma már vannak milliós, sőt kétmilliós nyugdíjak is, vagyis több mint 70-szeres különbség van a rendszerben. Ez normális országokban elfogadhatatlan – jelentette ki. A NYUSZET elnöke emlékeztetett, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára tavaly hangsúlyozta, olyan kevés ember kap pont minimálnyugdíjat, hogy elenyésző a probléma. Igen ám, de közel 18 ezer nyugdíjasnak van ennél kevesebb havi juttatása.Juhász Lászlónak van megoldási javaslata is. Az 1962-es egyezmény alapján az ukránoknak fizetett nyugdíjak éves szinten mintegy 15 milliárd forintot visznek el. Ha ezt az összeget a magyar nyugdíjasokra fordítanák, senkinek sem kellene olyan alacsony nyugdíjat kapnia, mint most – fejtette ki. Ezért tavaly levélben kérte Novák Katalint, ha anyagilag nem jelentős a kérdés, hozzanak politikai döntést, készüljön előterjesztés, emeljék meg a minimálnyugdíjat. Választ nem kapott.Arra is kitért, hogy mint köztudott, a minimálnyugdíj emelése nehézségbe ütközik, mert számos szociális juttatás a minimálnyugdíjhoz kötött (például a gyes). De erre megoldás lehetne az, ha a két kérdést, a minimálnyugdíj összegét és a szociális juttatások vetítési alapját különválasztanák egymástól. Nyugdíjszakmailag a két dolognak nincs is köze egymáshoz.

2019. december 29. (vasárnap), 10:08

Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz kattints az alábbi gombra:

Hirdetés

Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célokat szolgál, célja, hogy átfogó képet adjon a közelmúlt eseményeiről, politikai elfogultságtól mentesen. Szerkesztőségünk számára fontos a különböző nézőpontok bemutatása és a tények hűséges közvetítése. Kiemeljük, hogy a cikk nem hordoz politikai célzatot, nem áll egyik vagy másik politikai erő oldalán, és nem nyújt jogi vagy egyéb személyre szabott tanácsokat. Olvasóink saját belátásuk szerint értelmezhetik az itt közölt információkat, és ennek megfelelően semmiféle felelősséget nem vállalunk az esetleges értelmezésekből eredő következményekért.

Hirdetés
Hirdetés

Cikkajánló

Mindenegyben blog
2024. október 03. (csütörtök), 18:30
Hirdetés

1perce érkezett! – Tragikus hírt kaptunk – tegnap éjszaka örökre lehunyta szemét… Gyászba borult az egész MAGYARORSZÁG!hatalmas név távozott közülünk!

1perce érkezett! – Tragikus hírt kaptunk – tegnap éjszaka örökre lehunyta szemét… Gyászba borult az egész MAGYARORSZÁG!hatalmas név távozott közülünk!

Elhunyt Szabó Imre, a BEAC Atlétikai Szakosztályának VezetőedzőjeÉletének 75. évében elhunyt Szabó Imre, a Budapesti...

Hirdetés
Mindenegyben blog
2024. október 03. (csütörtök), 17:55

Ez gyors volt! MEGÉRKEZETT AZ ELSŐ HÓ!

Ez gyors volt! MEGÉRKEZETT AZ ELSŐ HÓ!

Hóekéket Bevetettek: Az Első Hó a Madarasi Hargitán és a TranszfogarasonHivatalosan is beköszöntött az első hó a...

Mindenegyben blog
2024. október 03. (csütörtök), 16:39

Ez elképesztő! Som-Balogh Edina lefényképezte, milyen hatalmas ágy került a hálószobájába! Párja, Szabó Simon is biztos örül neki!

Ez elképesztő! Som-Balogh Edina lefényképezte, milyen hatalmas ágy került a hálószobájába! Párja, Szabó Simon is biztos örül neki!

Som-Balogh Edina lefényképezte, milyen hatalmas ágy került a hálószobájába! Párja, Szabó Simon is biztos örül...

Mindenegyben blog
2024. október 03. (csütörtök), 16:13

Megérkezett az Azahriah-film előzetese – videó

Megérkezett az Azahriah-film előzetese – videó

Itt az Azahriah-film előzetese – videóNovember 28-tól látható a magyar mozikban Azahriah filmje, amelyet teljes...

Mindenegyben blog
2024. október 03. (csütörtök), 14:25

Visszatért Kudlik Júlia a TV-be! Ebben a műsorban látható!

Visszatért Kudlik Júlia a TV-be! Ebben a műsorban látható!

Kudlik Júlia visszatér a képernyőre 40 év után!Kudlik Júlia, a Magyar Televízió ikonikus alakja először 1964...

Mindenegyben blog
2024. október 03. (csütörtök), 13:07

? Rettenetes tragédia és igazságtalanság? A 16 éves Ádámkától kell búcsúzunk...? -RÉSZLETEK:

? Rettenetes tragédia és igazságtalanság? A 16 éves Ádámkától kell búcsúzunk...? -RÉSZLETEK:

Tragédia Nyíregyházán: Egy 16 éves fiatal veszítette életét motorbalesetbenSúlyos tragédia rázta meg Nyíregyházát...

Mindenegyben blog
2024. október 03. (csütörtök), 07:40

Égen-földön keresték, holtan találták meg otthonában a 19 éves Dávidot. A helyszínre érkező mentősök is zokogtak, mikor meglátták mi történt..?

Égen-földön keresték, holtan találták meg otthonában a 19 éves Dávidot. A helyszínre érkező mentősök is zokogtak, mikor meglátták mi történt..?

Az egész országot mélyen megrázta az a szomorú tragédia, amelyben egy 19 éves egyetemi hallgató vesztette életét. K....

Mindenegyben blog
2024. október 03. (csütörtök), 05:52

Kiderült !"Az utak rémei" - ők okozták Sallai Nóra és kisfia súlyos balesetét ? (CIKK A HOZZÁSZÓLÁSOKNÁL)

Kiderült !"Az utak rémei" - ők okozták Sallai Nóra és kisfia súlyos balesetét ? (CIKK A HOZZÁSZÓLÁSOKNÁL)

Az utak rémei - ők okozták Sallai Nóra és kisfia súlyos balesetét ?A Jóban Rosszban egykori színésznője, Sallai Nóra és...

Hirdetés
Hirdetés