Erről minden nőnek tudni kell!2023. Január 1-től nők százezrei fognak havi közel 200 ezer forintot kapni!

Hirdetés
Erről minden nőnek tudni kell!2023. Január 1-től nők százezrei fognak havi közel 200 ezer forintot kapni!
Hirdetés

A minimálbér 2023-es emelésével nőne a gyermekgondozási díj (gyed), a hallgatói gyed és a gyermekek otthongondozási díja (gyod) is.

/HA EZ MEGVALÓSUL, A GYED MAXIMÁLIS ÖSSZEGE ELÉRI MAJD A BRUTTÓ 280 EZER FORINTOT, A HALLGATÓI GYED ALAPKÉPZÉS ESETÉN BRUTTÓ 140 EZER FORINTRA EMELKEDIK, A GYOD PEDIG NETTÓ 180 EZER FORINT LESZ\./

Hirdetés

Ki jogosult a gyed-re, mik a gyed feltételei?.

A gyermekgondozási díjra jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időnek nem kell folyamatosnak lennie. A jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani: a biztosítás megszűnését követő baleseti táppénz folyósításának idejét, a közép vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmányok idejéből 180 napot, rehabilitációs járadék és rehabilitációs ellátás folyósításának idejét.

Gyermekgondozási díjra jogosult a szülő nő, vagy a vér szerinti apa, ha magyar nyelvű felsőfokú alapképzés, szakképzés, felsőoktatási szakképzés, mesterképzés, egységes osztatlan képzés doktori képzés nappali tagozatán legalább két aktív félév hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgató, ha a gyermek a hallgatói jogviszony fennállása, vagy annak szüneteltetését vagy megszűnését követő 1 éven belül született, és az igénylő magyar vagy más EGT állampolgár.

Hirdetés

Mi az a gyed extra 2021, mi tartozik bele?.

Mire jó az apa gyed?.

Az apa gyed lehetőségét elsősorban akkor használják a családok, ha az anya csak gyes-re lenne jogosult, vagy bár jogosult lenne csed-re illetve gyed-re is, annak alacsonyabb lenne az összege. 

Mennyi a gyed időtartama, mikortól jár a gyed?.

A gyermekgondozási díj a csecsemőgondozási díj, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól a gyermek 2 éves koráig, ikrek esetén a gyermekek 3 éves koráig jár a szülőnek.

A gyed számítása.

A gyermekgondozási díj összege a szülő jövedelme alapján megállapított naptári napi alap 70%-a, de legfeljebb a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a.

Hirdetés
Ebben az esetben a gyed 2021-ben 234.360 forintot jelent. Ennyi tehát a gyed maximuma 2021-ben. A maximális összegben megállapított gyermekgondozási díj összegét a minimálbér emelését követő 15 napon belül hivatalból felülvizsgálják, a megemelt összeghatár figyelembevételével a minimálbér emelésének napjára visszamenőlegesen pedig újra megállapítják.

A gyermekgondozási díj bruttó összegéből 10% nyugdíjjárulék és 15% személyi jövedelemadó-előleg kerül levonásra. A szülő érvényesítheti belőle a családi kedvezményt.

Befolyásolja-e a gyed összegét, ha utólag módosítás történik az adóhatóság felé bevallott jövedelemadatokban?.

Ha az ellátás összegének megállapításakor figyelembe vett időszakra vonatkozóan –  a jogosultság kezdő napjától számított egy éven belül – az állami adóhatóságnál módosításra kerülnek a jövedelemadatok, akkor ezen módosított jövedelemadatok alapján a gyed összegét újra el kell bírálni. Az ismételt elbírálás során az ellátást megállapító szerv a korábbi döntését – legfeljebb az ellátásra való jogosultság lejártát követő naptól számított 18 hónapon belül – módosíthatja, vagy visszavonhatja.

Gyed mellett táppénz?.

A táppénz, a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, örökbefogadói díj, és a gyermekgondozást segítő ellátás (korábban gyermekgondozási segély) összegéből társadalombiztosítási járulékot nem kell fizetni, így ezen ellátások összegét a gyermekgondozási díj összegének megállapítása során nem lehet figyelembe venni.

Hirdetés

Lehet dolgozni a gyed mellett?.

A szülő a gyermekgondozási díj folyósítása mellett korlátlan időtartamban végezhet munkát. Az úgynevezett diplomás gyed folyósítása mellett, az ellátás folyósításának 169. napjától lehet korlátlan időtartamban keresőtevékenységet folytatni. Ha a szülő szeretne visszamenni dolgozni, vagy akár más foglalkoztatónál dolgozni a gyermekgondozási díj folyósítása mellett, akkor a munkába állását nem kell bejelenteni a gyermekgondozási díjat megállapító szervnek, csak a munkáltatót kell tájékoztatni, hogy a munkavégzés mellett gyermekgondozási díjban részesül. A gyed folyósításában a munkába állás nem okoz változást.

Hogyan igényelhető a gyed?.

Kihez kell benyújtani a gyed kérelmet?.

Milyen dokumentumokat kell benyújtani a gyed igényléséhez?.

Mennyi idő alatt bírálják el a gyed igényt?.

Az ügyintézési határidő a kérelemnek az eljárás kapcsán illetékes szervhez (kormányhivatal, társadalombiztosítási kifizetőhely) történő megérkezését követő naptól számított 8 nap, feltéve hogy a gyermekgondozási díj iránti kérelem benyújtásakor rendelkezésre álló adatok alapján az igény elbírálható, egyéb esetben (pl. ha hiánypótlásra van szükség) legfeljebb 60 nap.

Igényelhető-e visszamenőlegesen a gyed?.

A gyermekgondozási díjat az igénybejelentés napjától visszamenőleg legfeljebb 6 hónapra lehet kérelmezni, azaz az ellátást legkorábban az igénybejelentés napját megelőző 6. hónap első napjától lehet megállapítani, és folyósítani, amennyiben a jogosultság már ettől az időponttól kezdve fennállt.

Hirdetés

Nevelőszülői gyed iránti kérelem benyújtása.

A nevelőszülő a gyermekgondozási díj megállapítása iránti kérelmét az egészségbiztosító által rendszeresített és az egészségbiztosító honlapján közzétett „Igénybejelentés nevelőszülői gyermekgondozási díjra” elnevezésű nyomtatványon nyújthatja be.

A nevelőszülő a gyermekgondozási díj iránti kérelmét a foglalkoztatójához nyújthatja be.

Nagyszülői gyed iránti kérelem benyújtása.

Az igénylő nagyszülő a gyermekgondozási díj megállapítása iránti kérelmét az egészségbiztosító által rendszeresített és az egészségbiztosító honlapján közzétett „Igénybejelentés nagyszülői gyermekgondozási díjra” elnevezésű nyomtatványon nyújthatja be.

A nagyszülő a gyermekgondozási díj iránti kérelmét a foglalkoztatójához nyújthatja be.

Mit kell tennie a foglalkoztatónak a gyed kérelemmel?.

A kifizetőhellyel nem rendelkező foglalkoztató, a gyermekgondozási díj iránti kérelem elbírálásához „Foglalkoztatói igazolás” elnevezésű nyomtatványt állít ki, és azt a biztosított által benyújtott igazolásokkal együtt, öt napon belül megküldi a székhelye szerint illetékes kormányhivatalhoz.

Ha a foglalkoztatónál társadalombiztosítási kifizetőhely működik, a foglalkoztató a gyermekgondozási díj iránti kérelem elbírálásához a biztosított által benyújtott igazolásokat öt napon belül a társadalombiztosítási kifizetőhely részére megküldi.

A foglalkoztató a kérelem, illetve igazolások átvételét, beérkezését hitelt érdemlő módon köteles igazolni.

2022. december 23. (péntek), 23:47

Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz kattints az alábbi gombra:

Hirdetés

Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célokat szolgál, célja, hogy átfogó képet adjon a közelmúlt eseményeiről, politikai elfogultságtól mentesen. Szerkesztőségünk számára fontos a különböző nézőpontok bemutatása és a tények hűséges közvetítése. Kiemeljük, hogy a cikk nem hordoz politikai célzatot, nem áll egyik vagy másik politikai erő oldalán, és nem nyújt jogi vagy egyéb személyre szabott tanácsokat. Olvasóink saját belátásuk szerint értelmezhetik az itt közölt információkat, és ennek megfelelően semmiféle felelősséget nem vállalunk az esetleges értelmezésekből eredő következményekért.

Hirdetés
Hirdetés

Cikkajánló

Mindenegyben blog
2024. október 10. (csütörtök), 07:29
Hirdetés

Kiderült! Ő finanszírozza Erdélyi Mónika és lánya egzotikus kiruccanásait!Az egykori televíziós most végre mindent elárult ?

Kiderült! Ő finanszírozza Erdélyi Mónika és lánya egzotikus kiruccanásait!Az egykori televíziós most végre mindent elárult ?

Erdélyi Mónika a támadások kereszttüzében: „Mi is ki tudjuk fizetni az utazásokat”Az utóbbi időben rengeteg támadás és...

Hirdetés
Mindenegyben blog
2024. október 10. (csütörtök), 06:51

Nagy Feró VETT EGY NAGY LEVEGŐT majd élő adásban háborodott fel, amiért a lakhelyén nincs kocsma

Nagy Feró VETT EGY NAGY LEVEGŐT majd élő adásban háborodott fel, amiért a lakhelyén nincs kocsma

Nagy Feró vidéki élete: kertészkedés és nosztalgia a MokkábanSzerdán különleges helyszínen fogadta a Mokka stábját Nagy...

Mindenegyben blog
2024. október 10. (csütörtök), 05:14

Sallai Nóra autó balesete: Újabb videó került elő a tragikus ütközésről

Sallai Nóra autó balesete: Újabb videó került elő a tragikus ütközésről

Tragédia: Elhunyt Sallai Nóra kisfia a súlyos baleset következtébenSzomorú hírről számoltunk be korábban: Sallai Nóra,...

Mindenegyben blog
2024. október 09. (szerda), 18:01

Istenes Laci megmutatta gyönyörű házának káprázatos belsejét! Fotón, milyen csodaszép az egész berendezés! A képet a hozzászólásoknál láthatod.

Istenes Laci megmutatta gyönyörű házának káprázatos belsejét! Fotón, milyen csodaszép az egész berendezés! A képet a hozzászólásoknál láthatod.

Istenes László bepillantást engedett otthonába – Csodás kert, család és meghitt belső terekA TV2 népszerű reggeli...

Mindenegyben blog
2024. október 09. (szerda), 16:18

Tóth Gabi kijelentette: Nagyon sokan szeretnék, ha eltűnnék, de nem fogok eltűnni ?

Tóth Gabi kijelentette: Nagyon sokan szeretnék, ha eltűnnék, de nem fogok eltűnni ?

Tóth Gabi élő interjúban reagált az őt érő kritikákra: „Ha egy évvel korábban jelenik meg a dal, nem lenne ekkora...

Mindenegyben blog
2024. október 09. (szerda), 15:26

65 ezres bírságot kaphat aki a kukákból gyűjtögeti a visszaváltható palackokat

65 ezres bírságot kaphat aki a kukákból gyűjtögeti a visszaváltható palackokat

A hulladékgyűjtőkből történő palackok és alumíniumdobozok gyűjtése jogilag szabálysértésnek minősül, és akár 65 000...

Mindenegyben blog
2024. október 09. (szerda), 10:01

Megtámadták Orbán Viktort

Megtámadták Orbán Viktort

Ma az internetet elárasztotta egy megdöbbentő videó, amelyen Orbán Viktor miniszterelnököt verbálisan támadják egy...

Mindenegyben blog
2024. október 09. (szerda), 08:59

Megrendítő részletek: Megszólalt felesége állapotáról Sallai Nóra férje, a dunaharaszti óvodában mindenki a kis Bendét gyászolja

Megrendítő részletek: Megszólalt felesége állapotáról Sallai Nóra férje, a dunaharaszti óvodában mindenki a kis Bendét gyászolja

Tragédia Alsónémediben: Sallai Nóra kisfiát gyászolja a helyi közösségKitűzték a fekete zászlót annak az óvodának a...

Hirdetés
Hirdetés