Korrupció miatt kitilthatják Orbán Viktort az USA-ból

Hirdetés
Korrupció miatt kitilthatják Orbán Viktort az USA-ból
Hirdetés

/Orbán Viktorék számára nem feltétlenül zárul le a Microsoft korrupciós botránya a peren kívüli megállapodással és a jelentős bírság kifizetésével\: arra ugyan gondolni sem merünk, hogy a magyar hatóságok alapos vizsgálatot folytatva eljutnának az összes – akár a legmagasabb rangú – felelősig, s elmeszelnék azokat, de az Egyesült Államokban lehet még olyan mellékszála, amely komoly hatással lehet a magyar miniszterelnökre és környezetére\./

Hirdetés
A Microsoft-ügy ugyanis újabb adalékot – és bizonyítékot – szolgálhat annak az eljárásnak a hivatalos megindításához, amelyet a Global Magnitzky törvény alapján kezdeményezett a jobbközép értékeket képviselő Frontiers of Freedom a Radványi Miklós elnökhelyettes által jegyzett beadványban. A Microsoft-botrány az eddigiek mellé további fontos amerikai támogatókat állíthat az eljárást kezdeményezők oldalára, köztük fontos szenátorokat is.
„A Microsoft-ügy nyomán két fronton is újból lépünk” – közölte a Hírklikkel Radványi Miklós külpolitikai és biztonságpolitikai szakértő, aki tavaly márciusban szövegezett meg és juttatott el hivatalosan beadványt a Magnitsky törvény keretében az amerikai külügy- és igazságügyi miniszternek, amelyben Orbán Viktor és további nyolc, Orbán-családtag, a kormányfő politikustársa és szűk körének tagja ellen kért szankciókat a feltételezett korrupciós tevékenység és az emberi jogok megsértésére irányuló cselekmények miatt.
Hirdetés


Radványi már készíti is az eredeti beadványhoz fűzött kiegészítést, „hiszen a Microsoft-botrány újabb adalékkal szolgál a már korábban benyújtottakhoz”. Fel szeretnék ugyanis hívni a figyelmet erre az újabb korrupciós ügyre.


De tervez mást is a szakértő, aki szerint „az amerikai hatóságoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a Polt Péter-féle magyar Legfőbb Ügyészség rendelkezésére bocsássanak minden, a magyar hatóságok által szükségesnek ítélt segítséget a nyomozás lefolytatásához”. Azt már mi jegyezzük meg, hogy egy kis noszogatás valóban nem ártana, hiszen – mint tegnap a Népszava nyomán a Hírklikk beszámolt róla – a magyar hatóságok bizony sunyítanak az ügyben: a rendőrség nem válaszolt arra, hogy indít-e hivatalból eljárást, az adóhatóság  semmitmondóan reagált a kérdésre; a Legfőbb Ügyészség pedig csak annyit közölt: bekéri az ügy iratait az amerikai szervektől.


A Frontiers of Freedom és Radványi Miklós mindenesetre személyesen tervezi tájékoztatni a Kongresszus, s kiemelten a Szenátus Igazságügyi Bizottságának (de más bizottságok) tagjait arról, hogy mi történik Magyarországon.

Hirdetés
„Átadjuk az eredeti Magnitsky-féle beadványt, s mellé a most készülő – a Microsoft korrupciós botrányt is tartalmazó – kiegészítést” – mondta portálunknak.

Olyanokra különösen számítanak Radványiék, mint Lindsey Graham a Szenátus dél-karolinai elnöke, valamint Rand Paul, a nemzetközi korrupciós ügyek vonatkozásában nagyon aktív Kentucky állam szenátora, továbbá Ted Cruz texasi szenátor. Ez utóbbi két szenátor egyébként az Intézet Ronald Reagan-díjának a nyertesei között vannak; Rand Paul például éppen az idén június 11-én a washingtoni Trump International Hotelben tartott gálán kapta meg annak a deklaráltan Ronald Reagan politikai irányvonala mentén tevékenykedő intézetnek elismerését.

„Akárhogyan is, a Microsoft ügy mindenképpen újabb adalék ahhoz, hogy el kell indítani a hivatalos vizsgálatot” – szögezte le Radványi. Szerinte ez „mindenképpen rátehet egy lapáttal”.

A Magnitsky törvény és a magyar érintettség

A Global Magnitsky törvény hatálya az emberi jogok megsértése mellett kiterjed a súlyos korrupciós ügybe keveredő kormányzati tisztségviselőre és társaira, valamint a pénzmosásra is, ha jogellenes a forrás, vagy eltitkolják a jövedelmeket az illetékes adóhatóságok elől.

Hirdetés
A Magnitsky listára felkerülőktől megtagadják a belépést az USA területére, bármely, az Egyesült Államokban lévő tulajdonát elkobozzák, s tilos bármely amerikai érdekeltségű pénzintézetnek kapcsolatot tartania vele. A listára magánszemélyek éppen úgy felkerülhetnek, mint szervezetek. Ajánlásokat civil szervezetektől is befogadnak, ezekről a pénzügy- és a külügyminisztérium dönt, nem ritkán kompletten benyújtott „vádanyagok” alapján.

Radványiék egy teljesen komplett vádanyagot nyújtottak be, többoldalas referencialistával egyetemben. Ezt fogják most kiegészíteni a Microsoft-botránnyal. Nem sokkal a Frontiers of Freedom beadványa után pedig egy másik, nagy tekintélyű jogvédő szervezet, a Human Rights First is saját beadványt készített.

A végrehajtási törvény a korrupciót tág értelemben kezeli: az állami vagyon illetéktelen használata, a magánvagyon kisajátítása személyes érdekből, az állami szerződéseket érintő korrupt cselekedet, a természeti forrásokkal való visszaélés és vesztegetés.

Hirdetés
Azokra is vonatkoztatják a törvényt, aki részt vesz a korrupcióból származó pénzek kezelésében, eltüntetésében.

Az érintettek

(a titulusok, ahogy a 2018 februárjában benyújtott dokumentumban  szerepelnek):
Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke
Lázár János, miniszterelnökséget vezető miniszter
Rogán Antal, a miniszterelnök miniszteri rangú kabinetfőnöke
Polt Péter, Magyarország legfőbb ügyésze
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke
Orbán Győző, Orbán Viktor édesapja
Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége
Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere
Tiborcz István, Orbán Viktor veje

A Microsoft-botrány

Mint tegnapi cikkünkben megírtuk, az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálata nemrég megállapította, hogy áthatja a korrupció a Microsoft magyarországi tevékenységét. A Microsoft erre megegyezést kötött az amerikai igazságüggyel: 25 millió dollár büntetést fizet, cserébe nem emelnek vádat a cég ellen, amiért 2013 és 2015 között a magyar leányvállalata és az Orbán-kormány korrupt módon – közvetítőcégeket és hivatalnokokat gazdagítva – kötött szerződést.

Hirdetés
  Az amerikai minisztérium és a Microsoft megállapodásának teljes szövegét nyilvánosságra hozta, s más kínos leveleket is közzétettek.

Az Orbán és kormánya számára legkínosabb részletek között van az, hogy 2014 júniusában a Microsoft magyar leányvállalatának egyik dolgozója az óriáscég redmondi központjának küldött e-mailjében egy utóbb korrupciósnak ítélt ügylet kapcsán szó betű szerint a következőket írta: „Egészen a miniszterelnökig mindenkitől begyűjtöttük a kormányban a jóváhagyást”. Amúgy Orbánt már tavaly tavasszal is összefüggésbe hozták a Microsoft korrupcióval.

A korábbi botrány szálai is magasra értek

Orbánék nem először sározód(hat)nak be az USA-ban, nem ez az első kitiltási botrányuk. 2014 októberében az Egyesült Államok megtagadta a beutazást hat meg nem nevezett – de utóbb a sajtóban nyilvánosságra került – magyar köztisztviselőtől.

Hirdetés
Az indok korrupció volt, s annak a jogi eszköznek a lehetőségét kihasználva született meg a kitiltás, amely a korrupcióban részt vevő vagy abból hasznot húzó személyeket sújtja. A kitiltás indokait az amerikai hatóságok nem ismertették, utóbb pedig azt tudatták, hogy az információkat a sajtóból és az internetről szerezték.

A Pester Lloyd időszakos német nyelvű lap hozta le a hatos listát, amelyen Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal akkori elnöke, Habony Árpád („Orbán Viktor személyes stratégiai főtanácsadója”),  Heim Péter (a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke), Giró-Szász András (az év nyaráig kormányszóvivő) és Lázár János államtitkár szerepelt, továbbá akkori sajtóhírek szerint más adóhatósági (közép)vezetők is. Volt, aki elismerte a kitiltás tényét (Vida Ildikó), mások tagadták (így Habony Árpád), a legtöbben nem nyilatkoztak meg az ügyben.

forrás: hirklikk

2019. július 28. (vasárnap), 21:29

Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz kattints az alábbi gombra:

Hirdetés
Kapcsolódó cikkünk
"Egy bohóc vagy!Fogd be" - Nagyon keményen kiosztotta Orbán Viktort egy osztrák EP-képviselő.

A Nap Híre beszámolója szerint az oroszok hatalmas támadást indítottak Ukrajna ellen, több tucat...

Elolvasom a cikket

Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célokat szolgál, célja, hogy átfogó képet adjon a közelmúlt eseményeiről, politikai elfogultságtól mentesen. Szerkesztőségünk számára fontos a különböző nézőpontok bemutatása és a tények hűséges közvetítése. Kiemeljük, hogy a cikk nem hordoz politikai célzatot, nem áll egyik vagy másik politikai erő oldalán, és nem nyújt jogi vagy egyéb személyre szabott tanácsokat. Olvasóink saját belátásuk szerint értelmezhetik az itt közölt információkat, és ennek megfelelően semmiféle felelősséget nem vállalunk az esetleges értelmezésekből eredő következményekért.

Hirdetés
Hirdetés

Cikkajánló

Mindenegyben blog
2024. szeptember 30. (hétfő), 15:19
Hirdetés

– Sokkoló hírt kaptunk – Gyászba borult az egész MAGYARORSZÁG!hatalmas név távozott közülünk!

– Sokkoló hírt kaptunk – Gyászba borult az egész MAGYARORSZÁG!hatalmas név távozott közülünk!

Ég veled, Beverly Hills-i zsaru! 76 évesen elhunyt John AshtonSzomorú hír rázta meg a filmvilágot: 76 éves korában...

Hirdetés
Mindenegyben blog
2024. szeptember 30. (hétfő), 07:02

1 perce érkezett! Rossz hír jött az őszi óraátállításról!

1 perce érkezett! Rossz hír jött az őszi óraátállításról!

Az óraátállítás hatásai és a felkészülés módszereiAz őszi óraátállítás október utolsó hétvégéjén történik meg, amikor...

Mindenegyben blog
2024. szeptember 30. (hétfő), 06:21

Fájdalmas fordulat jön az időjárásban, jövő héten akár már fagyhat is

Fájdalmas fordulat jön az időjárásban, jövő héten akár már fagyhat is

A héten jelentős lehűlésre és esőre kell számítanunk. A napos, száraz idő hétfőn még tart, de az évszakhoz képest...

Mindenegyben blog
2024. szeptember 30. (hétfő), 06:03

A Duna valóban kék! Nézd meg a Dráva torkolatának lélegzetelállító felvételét

A Duna valóban kék! Nézd meg a Dráva torkolatának lélegzetelállító felvételét

A „kétszínű” torkolat – Látványos légi felvételek a megáradt Körös és Tisza keveredésérőlÖtvös Sándor lenyűgöző...

Mindenegyben blog
2024. szeptember 29. (vasárnap), 16:47

Brutális időjárás vár ránk jövőhéten, ez csúnya lesz! – Magyarország

Brutális időjárás vár ránk jövőhéten, ez csúnya lesz! – Magyarország

Jövő héten újabb lehűlés várható: hűvösebb idő és eső érkezikAz eddig tapasztalt, az ilyenkor megszokottnál jóval...

Mindenegyben blog
2024. szeptember 29. (vasárnap), 14:34

Magyar Péter egy alkut ajánlott Orbán Viktornak.

Magyar Péter egy alkut ajánlott Orbán Viktornak.

Magyar Péter nem mindennapi ajánlatot tett Orbán Viktornak: „Áll az alku, Miniszterelnök úr?”szeptember 29-én, vasárnap...

Mindenegyben blog
2024. szeptember 29. (vasárnap), 14:15

Puskás Peti produkciója után Stohl András sírva fakadt: tökéletesen idézték meg fiatalon elhunyt barátját!

Puskás Peti produkciója után Stohl András sírva fakadt: tökéletesen idézték meg fiatalon elhunyt barátját!

Puskás Peti produkciója után Stohl András könnyekben tört ki: Tökéletesen idézte meg Kaszás AttilátA legutóbbi Sztárban...

Mindenegyben blog
2024. szeptember 29. (vasárnap), 13:25

Tilla kitálalt mi történt miután kiestek…ezt már nem vették a kamerák! Felháborító, hogy ilyen történik…

Tilla kitálalt mi történt miután kiestek…ezt már nem vették a kamerák! Felháborító, hogy ilyen történik…

Tilla kitálalt: Mi történt a kiesés után? Felháborító részletek derültek ki!Az Ázsia Expressz legutóbbi évadában Stohl...

Hirdetés
Hirdetés