Meghozták a döntést:levonhatják a fizetésből a cigiszüneteket

Hirdetés
Meghozták a döntést:levonhatják a fizetésből a cigiszüneteket
Hirdetés

Nagyon úgy fest, véget érhet a kellemes kávé- és cigarettaszünetek ideje Spanyolországban.

/Szerdán a legfelsőbb bíróság a portugál GALP olajipari vállalat javára döntött abban, hogy az időarányosan kezdte levonni az alkalmazottak béréből a munkahelyen kívül töltött percekért járó fizetést, amibe beletartoztak a kávé\- és cigarettaszünetek is\./

Hirdetés

A spanyol kormány tavaly kérte arra a cégeket, hogy az alkalmazottak ténylegesen munkával töltött óráit kezdjék számon tartani, hogy így oldják meg a kifizetetlen túlórák által okozott gondokat, ám az elképzelés a visszájára sült el.

A cégek ugyanis elkezdtek szigorítani a szüneteken ahelyett, hogy a munkavállalók napjait szervezték volna meg jobban.

A legfelsőbb bíróság döntése ellen fellebbezést nyújtottak be.

Mari Cruz Vicente, a Trade Union Action szakszervezet főtitkára azt mondta, az ítélet szembemegy a jogszabályokkal, ugyanis a vállalatoknak csak annyit kell megfigyelniük, hogy az alkalmazottak mikor kezdik és mikor fejezik be a munkát, nem azt, hogy hogyan tartanak szünetet munka közben.

Hirdetés
Emellett – tették hozzá – mielőtt a cégek büntetni kezdenék például a kávé- és cigarettaszünetekért, előbb az alkalmazottakkal kell egyeztetniük

Vigyázat! Ilyen hatással van a szervezetünkre 10 perc cigiszünet.

Sok munkahelyen a cigarettázás közben cserélnek gazdát a fontos információk, ezért gyakran még olyan kollégák is dohányzó társaikkal tartanak, akik maguk egyébként sosem vettek cigarettát a kezükbe vagy nem dohányoznak rendszeresen. Milyen veszélyeknek teszik ki így magukat? Utánanéztünk annak is, hol tart ma a munkahelyen való dohányzás szabályozása.

Néhány évtizeddel ezelőtt a munkaidőben történő dohányzás még egyáltalán nem volt szabályozva. Zárt térben is rá lehetett gyújtani, nemegyszer vastagon állt a füst az értekezleteken, vállalatközi egyeztetéseken, irodákban, szerkesztőségekben, tanári szobákban, közös munkahelyi pihenőhelyeken is, ami állandó konfliktusforrást jelentett a dohányzó és a nem dohányzó munkatársak között.

Hirdetés
Ez volt az a korszak, amikor a nők is felzárkóztak a férfiakhoz a cigarettafogyasztásban. Ma már, sajnos, közel azonos arányban dohányoznak mindkét nembeliek – ennek megfelelően a tüdőrák-statisztika is egyre kisebb különbségeket mutat férfiak és nők esetszámai között. Azt persze nem lehet tudni, hogy mekkora része volt a női dohányzás terjedésében a divatnak, az egyenjogúsági törekvéseknek, a nők munkába állásának, illetve annak az érvnek, hogy „mindegy, hiszen ha én nem is dohányzom, akkor a mások füstjét szívom”, hiszen a nemdohányzók is bőségesen részesültek a füst ártalmaiból a munkahelyeken is.

 

A dohányzás munkajogi szempontból.

A több lépcsőben történő szigorításnak köszönhetően először a dohányosok-nemdohányzók elkülönítésére törekedtek, külön irodát, tanárit, pihenőt alakítva ki számukra. A legutóbbi években pedig minden eddiginél szigorúbb szabályozást vezettek be: munkahelyen kizárólag az erre kijelölt, nyílt dohányzóhelyen szabad rágyújtani.

Hirdetés
Sok munkaadó ennél is tovább ment és nemdohányzóvá nyilvánította a cég vagy intézmény teljes területét, így a dohányzók az utcára szorultak. A tilalom Magyarországon az elektromos cigarettára is vonatkozik (több országban ezt nem tiltják, sőt, van, ahol a leszokás leghatékonyabb eszközének tekintik).

 

Kevésbé egyértelmű, hogy mikor cigarettázhatnak a munkavállalók. A Munka Törvénykönyve nem rendelkezik a dohányzás céljából biztosított szünetről, tehát elvileg a munkavállaló jogszerűen nem szakíthatja meg a tevékenységét dohányzás céljából. Azokon a munkahelyeken, ahol nincs teljes dohányzási tilalom, ott a munkaközi szünet (9 órás műszak esetén összesen 45, e fölött 60 perc) áll a cigarettázók rendelkezésére, természetesen úgy, hogy kötelesek a nem dohányzók védelmére vonatkozó előírásokat figyelembe venni. Másik kivétel, hogy a munkáltató engedélyezheti a munkavégzés időszakonkénti megszakítását.

Hirdetés
Azok számára, akik egész nap monitor előtt dolgoznak, óránként tízperces szünet jár, amikor a képernyő elől felállva pihentethetik a szemüket, járkálással frissíthetik fel az ülő munkától elzsibbadt tagjaikat. Sokan – ha nem kapnak ez idő alatt más jellegű feladatot – ezt az időt használják cigarettaszünetre, az erkély vagy az udvar dohányzásra kijelölt részébe vonulva.

 

Hirdetés

A passzív dohányzás ártalmai.

A szigorú szabályozást elsősorban a nemdohányzók védelmében hozták, hogy legalább a munkahelyeken, nyilvános helyeken és játszótereken elkerülhessék a passzív dohányzást, hogy akaratán kívül ne tegyenek ki  senkit mások függősége miatti ártalmaknak. Társaságban, családban viszont továbbra is fennáll ez a probléma, és ijesztően sok egészségi következménnyel járhat. A cigarettafüstben több mint 3800(!) azonosított vegyi anyag van, ezek között bizonyítottan rákkeltő anyagok is vannak.  A füst egy részét, az ún. mellékfüstöt nem csak a dohányzó szívja be, hanem a környezetbe kerül, ráadásul ez a része nem megy át a filteren sem, így szűretlenül még több káros anyagot tartalmaz. A passzív dohányzás az aktívhoz hasonlóan kiválthat tüdőrákot, növeli más daganatos betegségek és szív-érrendszeri betegségek kockázatát, évente több ezer áldozatot szed.

Mit tehetünk, ha el akarjuk kerülni?.

A szigorúbb szabályozással párhuzamosan sokat változott a dohányzás társadalmi megítélése is: ma már a trend megfordult, különösen nyugaton egyre kínosabbnak érzik a dohányzást, társaságban és álláskeresésnél egyre több helyen hibapontnak is számít.

Hirdetés
A nemdohányzók védelmében hozott intézkedések nyomán ma már nem kell senkinek akarata ellenére elviselni a kollégái cigarettafüstjét. Ennek ellenére nem ritka, hogy valaki nemdohányzó létére mégis, önként csatlakozik a kijelölt dohányzóhelyen füstölőkhöz, mert nem akarja kizárni magát a társaságukból, esetleg belső munkahelyi híreket remél ezektől a cigiszünetektől. Ha csak a jó társaság, az esetleges információáramlás érdekében tart a cigarettázó munkatársaival, próbálja meg megfordítani a helyzetet és elérni, hogy ők csatlakozzanak Önhöz! Ilyen társaságszervező, a beszélgetést, információk cseréjét lehetővé tévő, egészségesebb alkalom lehet például egy-egy pár perces közös kávézás, teázás a teakonyhában, vagy egy aktuális születésnap megünneplése pár szelet süteménnyel, egy kis kóstoló a telken frissen szedett gyümölcsből, stb.hrdoktor

2020. február 13. (csütörtök), 14:26

Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz kattints az alábbi gombra:

Hirdetés

Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célokat szolgál, célja, hogy átfogó képet adjon a közelmúlt eseményeiről, politikai elfogultságtól mentesen. Szerkesztőségünk számára fontos a különböző nézőpontok bemutatása és a tények hűséges közvetítése. Kiemeljük, hogy a cikk nem hordoz politikai célzatot, nem áll egyik vagy másik politikai erő oldalán, és nem nyújt jogi vagy egyéb személyre szabott tanácsokat. Olvasóink saját belátásuk szerint értelmezhetik az itt közölt információkat, és ennek megfelelően semmiféle felelősséget nem vállalunk az esetleges értelmezésekből eredő következményekért.

Hirdetés
Hirdetés

Cikkajánló

Mindenegyben blog
2024. október 14. (hétfő), 13:18
Hirdetés

Meghalt Kőnig Tamás

Meghalt Kőnig Tamás

Elhunyt Kőnig Tamás Ybl Miklós-díjas építészMély fájdalommal értesültünk róla, hogy hetvenhárom éves korában elhunyt...

Hirdetés
Mindenegyben blog
2024. október 14. (hétfő), 08:34

MOST ÉRKEZETT:Hatalmas baleset ! Közel 5 km-es a torlódás, forgalmat megállították, sávzárás.A helyszínelés jelenleg is tart, a torlódás közel 5 kilométeres.

MOST ÉRKEZETT:Hatalmas baleset ! Közel 5 km-es a torlódás, forgalmat megállították, sávzárás.A helyszínelés jelenleg is tart, a torlódás közel 5 kilométeres.

Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események A közúti közlekedés biztonságát, folyamatosságát befolyásoló...

Mindenegyben blog
2024. október 14. (hétfő), 07:54

Tragédia Tard közelében: Fának csapódott egy BMW, a sofőr és édesanyja szörnyethalt

Tragédia Tard közelében: Fának csapódott egy BMW, a sofőr és édesanyja szörnyethalt

Tragédia Tard közelében: Fának csapódott egy BMW, a sofőr és édesanyja szörnyethaltSúlyos baleset történt...

Mindenegyben blog
2024. október 14. (hétfő), 06:54

1 PERCE ÉRKEZETT!Orbán Viktor hatalmas pénzesőt jelentett be,de ez még semmi!

1 PERCE ÉRKEZETT!Orbán Viktor hatalmas pénzesőt jelentett be,de ez még semmi!

Orbán Viktor bejelentette: Pénzeső és lakásbumm jön 2025-benOrbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádión...

Mindenegyben blog
2024. október 14. (hétfő), 06:07

Leesik az állad, ha megtudod, ki volt Kiszel Tünde édesapja!

Leesik az állad, ha megtudod, ki volt Kiszel Tünde édesapja!

Leesik az állad, ha megtudod, ki volt Kiszel Tünde édesapja!Ezt nem fogod elhinni: A Kiszel család titkai, amikről...

Mindenegyben blog
2024. október 14. (hétfő), 05:39

1perce érkezett! – Tragikus hírt kaptunk – Gyászba borult az egész VILÁG !hatalmas név távozott közülünk!

1perce érkezett! – Tragikus hírt kaptunk – Gyászba borult az egész VILÁG !hatalmas név távozott közülünk!

Tragikus hír: 38 éves korában elhunyt a népszerű DJ, Jackmaster Gyertyák lobognak szerte a világon, ahogy rajongók és...

Mindenegyben blog
2024. október 13. (vasárnap), 18:30

Gyurta Dániel a Magyar Olimpiai Akadémia új elnöke

Gyurta Dániel a Magyar Olimpiai Akadémia új elnöke

Gyurta Dániel lett a Magyar Olimpiai Akadémia új elnökeGyurta Dániel, olimpiai bajnok úszó, újabb rangos sportvezetői...

Mindenegyben blog
2024. október 13. (vasárnap), 16:17

1 perce érkezett ! Élet-halál között van a 16 éves fiú, akit egy cserbenhagyó autós gázolt el

1 perce érkezett ! Élet-halál között van a 16 éves fiú, akit egy cserbenhagyó autós gázolt el

Súlyos baleset Székesfehérváron: elütött egy 16 éves fiút, majd elhajtott a sofőrKedden este tragikus baleset történt...

Hirdetés
Hirdetés