JOGSZABÁLY VÁLTOZÁS!!!! Mindenki érintett, akinek van víz-, villany-, vagy gázszámlája és nagyon megbánhatja ha nem tud róla! Részletek itt :

Hirdetés
JOGSZABÁLY VÁLTOZÁS!!!! Mindenki érintett, akinek van víz-, villany-, vagy gázszámlája és nagyon megbánhatja ha nem tud róla! Részletek itt :
Hirdetés

FIGYELEM! HIVATALOS KÖZLEMÉNYT TETTEK KÖZZÉ A VÍZDÍJRÓL, ÁRAMSZÁMLÁRÓL, GÁZSZÁMLÁRÓL! ÖNT IS ÉRINTI! A PÉNZTÁRCÁJA BÁNJA HA NEM TUD RÓLA! ITT VANNAK A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK >>>.

/A Budapesti Békéltető Testület tapasztalatai szerint a fogyasztók sokszor nem tanúsítják a közüzemi szolgáltatásoknál azt a tudatosságot, amit az adott szolgáltatás jellege – és maga a jogszabály is – megkíván\./

Hirdetés

 

A közüzemi szolgáltatások megkerülhetetlenek napjainkban, áramot, vizet és megannyi más szolgáltatást minden fogyasztó használ.

Hirdetés
Ugyanakkor nem könnyű annak a fogyasztónak a dolga, aki maradéktalanul tudni szeretné, milyen főbb kötelezettségei vannak például a víziközmű-, földgáz- vagy épp a villamos energia szolgáltatás igénybevételekor. És akkor még nem is esett szó például a távhőszolgáltatásról vagy épp a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról.

A Testület mindezek miatt összeállította ajánlását, amely a közüzemi szolgáltatások igénybevétele során követendő tudatos fogyasztói magatartásról szól. Az ajánlás ide kattintva tekinthető meg.

A közüzemi szolgáltatások köre magában foglalja a víziközmű-szolgáltatást, atávhőszolgáltatást, a villamos energia szolgáltatást, a földgáz-szolgáltatást, a kéményseprő-ipari közszolgáltatást, valamint a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást (szemétszállítást) is.

I.A villamos energia-, földgáz- és víziközmű-szolgáltatás esetében követendő fogyasztóimagatartás

Hirdetés
1. Ingatlan megvásárlása esetén a fogyasztók ne mulasszanak el egyeztetni az előzőtulajdonossal, hogy van-e bármilyen díjhátralék! Ha nem járnak el körültekintően és kiderül,hogy korábbról még tartozás áll fenn, bizonyos esetekben akár az is előfordulhat, hogy eztnekik kell kifizetniük!

2. Társasházi- vagy lakásszövetkezeti ingatlan esetén tájékozódjanak a fogyasztók azingatlanon fennálló esetleges közös költség- vagy költségtartozásról! Javasolt akár már azingatlan adásvételi szerződésben kikötni azt, hogy az eladó köteles beszerezni a közüzemiszolgáltatók és a lakóközösség képviselője által kiállított úgynevezett „nullás igazolást” is,amely tanúsítja, hogy a lakáson nincsen tartozás!

3. Ne feledjék a fogyasztók, hogy a felhasználó személyében bekövetkező változást, ígypéldául a tulajdonosváltást a közüzemi szolgáltató által meghatározott módon és határidőnbelül be kell jelenteniük (víziközmű-szolgáltatás esetén 30 napon belül, villamos energia- ésföldgázszolgáltatás esetén 15 napon belül)! Amennyiben ezen kötelezettségüknek afogyasztók nem tesznek eleget, úgy adott esetben akár a más által felhalmozott tartozásértis felelőssé tehetőek!

4. Tartsák észben a fogyasztók, hogy a közüzemi szolgáltatóval aláírt szerződés hiányában ismeg kell fizetniük a szolgáltatás díját! Közüzemi szolgáltatások esetén ugyanis a közüzemiszolgáltató és a lakossági felhasználó között általában már a szolgáltatás igénybevételével islétrejön a közszolgáltatási szerződés! Így például, a víziközmű-szolgáltatásba bekapcsoltingatlan esetében a víziközmű-szolgáltató és a lakossági felhasználó között a víziközmű-szolgáltatás igénybevételével már létrejön a közszolgáltatási szerződés.

Hirdetés

5. Ne mulasszák el a fogyasztók a mérőórák állapotát, működését, mérőállását időközönkéntellenőrizni! Ha az óra sérült vagy úgy látják, hogy az hibásan mér, haladéktalanuljelentsék be ezt a közüzemi szolgáltatónál! Ne feledjék azt sem, hogy ha a fogyasztásmérőnem mér, hibásan mér vagy a hitelesítési ideje lejárt, az azon mért adatok nem képezhetikszámlázás alapját! A fogyasztók joga egyúttal az is, hogy kérjék a mérőóra hitelességivizsgálatát!

6. A fogyasztó köteles a mérő állapotát megóvni, de nem mindenáron! Nem lehet kötbértkiszabni e kötelezettség megsértésére hivatkozva akkor, ha a mérő például társasházifolyosón, közös pincében vagy más egyéb, nem a fogyasztó kizárólagos őrizetében lévőhelyiségben volt.

7. Őrizzenek meg minden papírt a fogyasztók – már az elejétől kezdve -, ami a mérővelkapcsolatos! Ez később fontos bizonyíték a kezükben.

Hirdetés
A szolgáltató ugyanis csak akkorhivatkozhat az óra sérülésére és szabhat ki kötbért, ha bizonyítani tudja, hogy sérülésmentesállapotban adta át.

8. Ha mérőóra cserére vagy -ellenőrzésre kerül sor, ne hagyják azt őrizetlenül és ügyeljenekarra, hogy a művelet a jelenlétükben történjen! Bármilyen kifogásuk, észrevételük van,tüntessék azt fel a cseréről vagy ellenőrzésről készült jegyzőkönyvben és csak abban azesetben írják azt alá, ha annak tartalma megfelel a valóságnak.

9. Ne feledjék a fogyasztók, hogy a fizetési késedelem adott esetben a közüzemi szolgáltatáskorlátozásával, sőt akár megszüntetésével is járhat! Ha fizetési nehézségük támadt,keressék meg az érintett közüzemi szolgáltatót az olyan, rendelkezésre álló lehetőségekfeltérképezése érdekében, mint a fizetési haladék adása és a részletfizetés! Fontos tudni, hogyaz egyeztetést nem a szolgáltatónak, hanem a fogyasztónak kell kezdeményeznie!

10. A közüzemi szolgáltatók által önként biztosított részletfizetés, és fizetési haladéklehetősége mellett bizonyos esetekben egyenesen kötelező a szociálisan rászoruló vagyfogyatékkal élő fogyasztók (védendő fogyasztók) számára részletfizetést, fizetési haladékotadni! Kérjenek felvilágosítást ezért lehetőségeikről a fogyasztók a szolgáltatóknál!

11. Ne feledjék a fogyasztók, hogy jogukban áll vitatni a számlát és azzal szembenkifogást emelni, amelynek bizonyos esetekben akár halasztó hatálya is lehet a fizetésre!Földgáz szolgáltatásnál a kifogás bejelentésének a számla kifizetésére akkor van halasztóhatálya, ha a számlán elszámolt földgázmennyiség az előző év azonos időszakára vetítettmennyiség 150%-át meghaladja.

Hirdetés
Villamos energia szolgáltatás esetében akkor érvényesül akifogásnál a halasztó hatály, ha a számlán feltüntetett mennyiség az előző év azonosidőszakában elszámolt mennyiség 150%-át meghaladja. Végül víziközmű-szolgáltatásnál aszámlakifogás akkor halasztó hatályú, ha azt a fogyasztó még a fizetési határidő lejártátmegelőzően közölte és a számlán feltüntetett mennyiség alapján számított havi fogyasztás azelőző 12 hónap havi átlagfogyasztásának 150 százalékát meghaladja.

12. Vegyék figyelembe a fogyasztók, hogy ha tartozásukat a közüzemi szolgáltató már eladtaegy harmadik fél vállalkozásnak, például egy követeléskezelőnek, úgy a továbbiakban már ezutóbbi céggel állnak kapcsolatban és vele kell egyeztetniük a fizetés menetéről, egyébrészleteiről! Ha vitatják a tartozás mértékét, ezzel kapcsolatos panaszukat is aköveteléskezelőnél kell jelezniük!

WRITER

Forrás : http://bekeltet.hu/

2020. január 12. (vasárnap), 09:31

Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz kattints az alábbi gombra:

Hirdetés
Kapcsolódó cikkünk
Megrendítő részletek: Megszólalt felesége állapotáról Sallai Nóra férje, a dunaharaszti óvodában mindenki a kis Bendét gyászolja

Tragédia Alsónémediben: Sallai Nóra kisfiát gyászolja a helyi közösség

Kitűzték a fekete...

Elolvasom a cikket

Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célokat szolgál, célja, hogy átfogó képet adjon a közelmúlt eseményeiről, politikai elfogultságtól mentesen. Szerkesztőségünk számára fontos a különböző nézőpontok bemutatása és a tények hűséges közvetítése. Kiemeljük, hogy a cikk nem hordoz politikai célzatot, nem áll egyik vagy másik politikai erő oldalán, és nem nyújt jogi vagy egyéb személyre szabott tanácsokat. Olvasóink saját belátásuk szerint értelmezhetik az itt közölt információkat, és ennek megfelelően semmiféle felelősséget nem vállalunk az esetleges értelmezésekből eredő következményekért.

Hirdetés
Hirdetés

Cikkajánló

Mindenegyben blog
2024. október 17. (csütörtök), 18:50
Hirdetés

Borzalmas hír jött ma reggelre– éjszaka örökre lehunyta szemét… Gyászba borult az egész MAGYARORSZÁG!hatalmas név távozott közülünk!

Borzalmas hír jött ma reggelre– éjszaka örökre lehunyta szemét… Gyászba borult az egész MAGYARORSZÁG!hatalmas név távozott közülünk!

Elhunyt Potápi Árpád János, a magyar nemzetpolitika elkötelezett harcosaMegrendítő veszteség érte a magyar...

Hirdetés
Mindenegyben blog
2024. október 17. (csütörtök), 16:28

Zalatnay Sarolta a top legszebb Magyar nők közé bekerült, és ITT tart már. Ahogy most kinéz, attól mindenki elájult: - Mutatjuk:

Zalatnay Sarolta a top legszebb Magyar nők közé bekerült, és ITT tart már. Ahogy most kinéz, attól mindenki elájult: - Mutatjuk:

Zalatnay Sarolta a top legszebb Magyar nők közé bekerült, és ITT tart már. Ahogy most kinéz, attól mindenki elájult: -...

Mindenegyben blog
2024. október 17. (csütörtök), 15:53

Borzalmas baleset Magyarországon: egy utas azonnal szörnyethalt

Borzalmas baleset Magyarországon: egy utas azonnal szörnyethalt

Borzalmas baleset Magyarországon: egy utas azonnal szörnyethaltTragikus közlekedési baleset történt Magyarországon,...

Mindenegyben blog
2024. október 17. (csütörtök), 15:20

Nagy Feró az aranytorkú csoda –Ezt tudja 19.3 millióért a nemzet csótánya...

Nagy Feró az aranytorkú csoda –Ezt tudja 19.3 millióért a nemzet csótánya...

Nagy Feró az aranytorkú csoda –Ezt tudja 19.3 millióért a nemzet csótánya...Nagy Feró és a Kossuth-díj: "Nem Leszek a...

Mindenegyben blog
2024. október 17. (csütörtök), 14:28

PSG OGLI LEHET A TV2 ÚJ MŰSORVEZETŐJE

PSG OGLI LEHET A TV2 ÚJ MŰSORVEZETŐJE

Tilla elárulta: Szívesen vezetne műsort PSG Oglival!Hétfőn elindul a Kőgazdag Fiatalok második évada, ám a szereplők...

Mindenegyben blog
2024. október 17. (csütörtök), 13:46

Varga Irén a top legszebb Magyar nők közé bekerült, és ITT tart már. Ahogy most kinéz, attól mindenki elájult: - Mutatjuk:

Varga Irén a top legszebb Magyar nők közé bekerült, és ITT tart már. Ahogy most kinéz, attól mindenki elájult: - Mutatjuk:

Varga Irén a top legszebb Magyar nők közé bekerült, és ITT tart már. Ahogy most kinéz, attól mindenki elájult: -...

Mindenegyben blog
2024. október 17. (csütörtök), 08:43

Lékai-Kiss Ramóna megszólalt Oláh Ibolya botrányáról – Nem hiszed el, mit mondott!Na erre nem számítottunk…

Lékai-Kiss Ramóna megszólalt Oláh Ibolya botrányáról – Nem hiszed el, mit mondott!Na erre nem számítottunk…

Kitálalt Lékai-Kiss Ramóna Oláh Ibolya botrányos viselkedéséről! Na erre nem számítottunk…Oláh Ibolya legutóbbi...

Mindenegyben blog
2024. október 17. (csütörtök), 07:57

SOKAN NEM TUDJÁK A VÁLASZT!Tudod, hogy ki van a képen? Egykor hosszú haja volt, egész Magyarország érte rajongott

SOKAN NEM TUDJÁK A VÁLASZT!Tudod, hogy ki van a képen? Egykor hosszú haja volt, egész Magyarország érte rajongott

Fel tudod ismerni, ki van a képen? Egykor hosszú haja volt, és egész Magyarország rajongott érteElső ránézésre talán...

Hirdetés
Hirdetés